Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Λύση τα κρατικά κεφάλαια... όχι οι συγχωνεύσεις - Deal Πειραιώς με Alpha θα ήταν οικονομική αυτοκτονία

Λύση τα κρατικά κεφάλαια... όχι οι συγχωνεύσεις - Deal Πειραιώς με Alpha θα ήταν οικονομική αυτοκτονία
Η ύπαρξη του Paulson στις δύο τράπεζες (Πειραιώς 9,23% και Alpha bank περίπου 7,32%) δεν σημαίνει ότι μπορεί να δρομολογήσει συγχώνευση εάν ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει μια κεφαλαιακή τρύπα έως 9 δισ ευρώ
Το σενάριο συγχώνευσης Alpha bank και Πειραιώς δεν αναφέρεται πρώτη φορά στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, θα ήταν οικονομική αυτοκτονία αφενός γιατί θα απαιτούνταν έως 9 δισεκ. νέα κεφάλαια αφετέρου και σημαντικότερο η εξαγοραζόμενη τράπεζα θα έπρεπε να προβεί σε αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στην εύλογη αξία και προφανώς θα προέκυπταν μεγάλες ζημίες που θα διέλυαν και τις δύο τράπεζες.
Το bankingnews είχε στις 2 Απριλίου 2017 θέμα με τίτλο «Μετά την Πειραιώς στο στόχαστρο του Paulson η Alpha bank»
Στις 14 Νοεμβρίου 2017 το bankingnews είχε αναφέρει σε θέμα «Θα μπορούσαν να συγχωνευθούν Πειραιώς και Alpha bank υπό την καθοδήγηση του Paulson;…Ας ρωτήσουμε την DGcom»
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το bankingnews είχε αναφέρει σε κύριο θέμα "Παρασκηνιακές κινήσεις Paulson με Qatar για να συγχωνεύσουν Πειραιώς και Alpha bank".
Σε όλες τις δημοσιεύσεις μας πάντα τονίζαμε γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν deals κυρίως γιατί κανείς δεν δίνει λύση στο εξής βασικό πρόβλημα.
Ποιος θα βάλει τα νέα κεφάλαια που απαιτούνται;
Ποιος θα πάρει το ρίσκο της επιθετικής συρρίκνωσης γιατί θα πρέπει να κλείσουν εκατοντάδες καταστήματα και να απολυθούν πάνω από 6 χιλιάδες εργαζόμενοι.
Κυρίως όμως ποιος θα βάλει τα νέα κεφάλαια.
Ένα deal μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank θα απαιτούσε 9 δισεκ. νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν 54 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα ήταν οικονομική αυτοκτονία.
Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι οι ελληνικές τράπεζες όσες τα χρειάζονται να πάρουν κρατικά κεφάλαια, κίνηση που θα θεωρείτο κρατική βοήθεια, οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστρέφονταν αλλά θα έδινε η λύση αυτή διέξοδο στο αδιέξοδο των προβληματικών δανείων.
Η μόνη πραγματική λύση είναι κρατικά κεφάλαια.

Όμως ειδικά στην Πειραιώς με την κεφαλαιοποίηση στα 378 εκατ είναι προφανές ότι εγείρονται σοβαρά προβλήματα καθώς η τράπεζα αποτιμάται ωσάν να μην διαθέτει τα 6,6 δισεκ. tangible book που εμφανίζει στον ισολογισμό της.

Ποια είναι τα εμπόδια;
1)Η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απορρίψει το deal Πειραιώς και Alpha bank λόγω περαιτέρω συγκέντρωσης μιας αγοράς που είναι ήδη ακραία συγκεντρωμένη.
Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα ελέγχουν το 95% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς ότι οι 4 μεγαλύτερες γερμανικές ελέγχουν το 57% της γερμανικής αγοράς.
2)Ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκαν 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα δεν ήταν τυχαίος όπως τυχαίος δεν είναι ο λόγος που οι τράπεζες οδηγούν σε συνεχή συρρίκνωση ενεργητικού.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα το 2007 είχαν ενεργητικό 435 δισεκ. και σήμερα έχουν 237 δισεκ. ενεργητικό.
3)Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές στην ΕΚΤ θα διαφωνήσουν με τα σχέδια συγχώνευσης ελληνικών τραπεζών γιατί λόγους συστημικής ευστάθειας.
Η Alpha bank σήμερα με 59 δισεκ. ενεργητικό αντιστοιχεί στο 32% του ΑΕΠ και συγχωνευόμενες Alpha και Πειραιώς θα αντιστοιχούν στο 65% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά θέματα που είχε ξεκαθαρίσει η ΕΚΤ ειδικά στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν τέτοιο μέγεθος ώστε να μην αυξάνουν το συστημικό ρίσκο.
Μια μεγάλη τράπεζα εάν καταρρεύσει μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση και την χώρα.
4)Μια συγχώνευση μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank θα ήταν λάθος και για ένα άλλο λόγο.
Οι δύο τράπεζες μαζί έχουν 53 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα δηλαδή το 63% του συνόλου των NPEs στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες προσπαθούν με αγωνιώδη τρόπο να μειώσουν τα NPEs οπότε η αντιμετώπιση ενός βουνού προβληματικών δανείων θα καθιστούσε την λύση του ακόμη δυσκολότερη.
5)Και ενώ τα ζητήματα του ανταγωνισμού και τα συστημικής ευστάθειας είναι καίρια, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που καθιστά απαγορευτικά τα deals μεταξύ των τραπεζών.
Μια συγχώνευση Πειραιώς και Alpha bank θα ισοδυναμούσε με μια τράπεζα που θα διάθετε 14-15 δισεκ. tangible book  κεφάλαια και 53 δισεκ. προβληματικά δάνεια όπερ σημαίνει ότι η ανάγκη για νέα κεφάλαια στο νέο σχήμα θα είναι μεγαλύτερη από ότι εάν παραμείνουν οι δύο τράπεζες αυτόνομες.
Υπολογίζονται ότι θα χρειάζονταν 9 δισεκ. νέα κεφάλαια.
6)Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα.
Οι Πειραιώς και Alpha bank έχουν κάτι κοινό έχουν τα υψηλότερα προβληματικά δάνεια, άρα τα μεγαλύτερα προβλήματα στους ισολογισμούς τους.
Θα ήταν εγκληματικό λάθος να εξετάζονται συγχωνεύσεις χωρίς να έχει επέλθει εξυγίανση.
7)Η ύπαρξη του Paulson στις δύο τράπεζες (Πειραιώς 9,23% και Alpha bank περίπου 7,32%) δεν σημαίνει ότι μπορεί να δρομολογήσει συγχώνευση εάν ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει μια κεφαλαιακή τρύπα έως 9 δισ ευρώ. 

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης