Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Στη Βουλή προς κύρωση έως τον Φεβρουάριο οι συμβάσεις για τα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Στη Βουλή προς κύρωση έως τον Φεβρουάριο οι συμβάσεις για τα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Με την κύρωση των συμβάσεων θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες της πρώτης φάσης των ερευνών

Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα κλείσει το αδειοδοτικό σκέλος του πρόσφατου κύκλου παραχωρήσεων θαλάσσιων και χερσαίων μπλοκ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  αναμένεται να έρθουν για κύρωση στη Βουλή και οι συμβάσεις για τα υπεράκτια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, η κύρωσή τους από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων που έχουν συναφθεί πρόσφατα, δηλαδή την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών.
Υπενθυμίζεται πως οι συμβάσεις για τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μονογράφηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), που είχε ανακηρυχθεί επιλεγείσα αιτούσα.
Στην ίδια τελετή μονογράφηκε η σύμβαση και για το υπεράκτιο «οικόπεδο» 10 (στον Κυπαρισσιακό Κόλπο), το οποίο παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ.
Η παραχώρηση του θαλάσσιου μπλοκ στο Ιόνιο μονογράφηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Για τη συγκεκριμένη παραχώρηση, επιλεγείσα αιτούσα ήταν η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ισπανική Repsol.
Όλες οι παραπάνω συμβάσεις, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.
Θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή τους, ώστε αμέσως μετά να κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή και να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ερευνών.
Την ίδια στιγμή, πλήρως ώριμες αδειοδοτικά είναι πλέον έξι χερσαίες και θαλάσσιες παραχωρήσεις, καθώς οι συμβάσεις τους έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή («οικόπεδο» 2, Άρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος). 
Παράλληλα, έχει οριοθετηθεί η παραχώρηση στο Κατάκολο, η οποία έχει εκχωρηθεί στην Energean Oil που αναμένεται να ξεκινήσει την εκμετάλλευσή της το 2019.
Στο συγκεκριμένο κοίτασμα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 10,5 εκατ. βαρελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης