Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Έρχεται η επιστολή Κανιέτε για την διασύνδεση της Κρήτης - Σε γνώση Τσίπρα οι εξελίξεις

Έρχεται η επιστολή Κανιέτε για την διασύνδεση της Κρήτης - Σε γνώση Τσίπρα οι εξελίξεις

Για την Επιτροπή, η τήρηση του Κανονισμού υλοποίησης έργων PCI είναι βαρύνουσας σημασίας θέμα

Επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής πλευράς αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. 
Η πλευρά της Κομισιόν, η οποία φέρεται να έχει έρθει ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να προχωρήσει και σε επίσημη γραπτή πρόταση προς την ελληνική πλευρά μέσω της οποία θα θέτει αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού που διέπει τα έργα PCI στον κατάλογο των οποίων έχει ενταχθεί η διασύνδεση της Κρήτης ως τμήμα της διακρατικής διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ.
Με την τηλεφωνική αυτή παρέμβαση προς το γραφείο του πρωθυπουργού συνδέουν κάποιες πλευρές την πρόσφατη κινητοποίηση της ΡΑΕ να αποστείλει επιστολές προς τα εμπλεκόμενα μέρη, καλώντας τα να υποδείξουν μέλη για την σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής που έχει προτείνει η Επιτροπή για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των τριών συστημάτων.
Η Κομισιόν με τη γραπτή της πρόταση που αυτή τη φορά αναμένεται να φύγει από το γραφείο του Επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, θα επιμείνει στην πρότασή της για την διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων στο σύνολο του έργου και θα ξεκαθαρίζει επίσης ρητώς ότι η πρότασή της είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει το έργο ως PCI.
Για την Επιτροπή, η τήρηση του Κανονισμού υλοποίησης έργων PCI είναι βαρύνουσας σημασίας θέμα.
Μία παρέκκλιση για την περίπτωση της Κρήτης, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στο World Energy News θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο για την εξέλιξη των έργων που εντάσσονται κάθε φορά στον κατάλογο των PCI, κάτι που η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των στρατηγικής σημασίας έργων για την ευρωπαϊκή αγορά, φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει να συμβεί.
Βαρύνουσας σημασίας θέμα για την Κομισιόν είναι και η διασφάλιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την ενιαία αγορά της Ευρώπης.
Η Ελλάδα είναι το πιο κοντινό κράτος - μέλος για τη διασύνδεση τη Κύπρου και αν χαθεί αυτή η ευκαιρία το νησί θα μείνει ενεργειακά απομονωμένο, είναι η άποψη που εκφράζουν στελέχη της Κομισιόν, τονίζοντας με νόημα τις φίλιες σχέσεις και τους ιδιαίτερους δεσμούς των δύο χωρών, ειδικά στην παρούσα συγκυρία των τουρκικών απειλών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης