Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τσίπρας: Εκλογές τον Οκτώβριο 2019 - Διαψεύστηκε η καταστροφολογία της ΝΔ - Όχι μόνο δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αλλά θα αυξηθούν

Τσίπρας: Εκλογές τον Οκτώβριο 2019 - Διαψεύστηκε η καταστροφολογία της ΝΔ - Όχι μόνο δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αλλά θα αυξηθούν
Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός
Για καταστροφολογία η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλη τομή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ τόνισε ότι όχι μόνο δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αλλά θα αυξηθούν για 500 χιλ. συνταξιούχους.
Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.
«Μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές» εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων.

Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ».
«Καταστρέφεται ολοσχερώς το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ, ότι είπαμε στη ΔΕΘ, το προχωράμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε δύο ερωτήματα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

«Το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με το λαό για ένα καλύτερο αύριο.
Θα μας δεσμεύει για μείωση της ανεργίας, για δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.
Στην οικονομία η καταστροφολογία τελείωσε, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.
Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία, προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς. Η δέσμη μέτρων δεν είναι έκτακτη ελάφρυνση, είναι ενταγμένη στη στρατηγική που υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός.

«Με το νομοσχέδιο προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς:
- μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
- βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες
- μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.  
Αυτή η δέσμη μέτρων, δεν είναι μια έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση.
Είναι ενταγμένη, σε μια στρατηγική που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια.
Για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν.
Αντίθετα, περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική
Κάναμε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000 να πληρώνουν λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε».
Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνονται:

- Η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα.
- Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.
- Οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
- Οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη Βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης