Πετρέλαιο

Birol (IEA): Οι αγορές πετρελαίου εισέρχονται σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο αβεβαιότητας

tags :
Birol (IEA): Οι αγορές πετρελαίου εισέρχονται σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο αβεβαιότητας
Οι αγορές πετρελαίου εισέρχονται σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο αβεβαιότητας, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και της «εύθραυστης» παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής ΙΕA, Fatih Birol
Οι αγορές πετρελαίου εισέρχονται σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο αβεβαιότητας, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και της «εύθραυστης» παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα (20/11/2018) ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol.
Όπως σημειώνει το «Reuters», ανησυχώντας για μια υπερ-πλεονάζουσα παραγωγή παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στη βουτιά των τιμών το 2014, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) πιέζει για μια μείωση της προσφοράς κατά 1 - 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd).
Οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού κλάδου του Ιράν στις αρχές του Νοεμβρίου, μειώνοντας τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Παρόλο που η Ουάσιγκτον δεσμεύθηκε να σταματήσει όλες τις παγκόσμιες πωλήσεις αργού από το Ιράν, προς το παρόν έχει επιτρέψει σε οκτώ αγοραστές -Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Ταϊβάν και Τουρκία- να συνεχίσουν τις εισαγωγές χωρίς ποινές.
«Η απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τις απαλλαγές από τις κυρώσεις κατά του Ιράν εξέπληξε κάποιους από τους παίκτες στην αγορά», δήλωσε ο Birol σε συνέντευξή του στο περιθώριο ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor.
«Ως αποτέλεσμα, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες και η τιμή (πετρελαίου) μειώθηκε κατά 20 δολάρια», δήλωσε ο Birol.
«Αλλά η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και είναι πολύ εύθραυστη και έχουμε μια πολύ ισχνή παραγωγική ικανότητα στον κόσμο, σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος», συνέχισε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.
Η τιμή του Brent είχε ξεπεράσει τα 86 δολ. το βαρέλι τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω ανησυχιών για προβλήματα στον εφοδιασμό, λόγω των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Αλλά μετά την ανακοίνωση των απαλλαγών, οι τιμές έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για μια υπερπροσφορά, αλλά και για μια επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.
Σήμερα, η τιμή του Brent διαπραγματεύεται γύρω στα 66 δολ. ανά βαρέλι.
«Εισερχόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο αβεβαιότητας στις αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο Birol στη διάσκεψη.
Ο Birol επανέλαβε την έκκλησή του στους βασικούς παραγωγούς να ενεργήσουν βάσει «κοινής λογικής» στη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς αν η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υπερθερμανθεί το επόμενο έτος, ο Birol δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες.
«Παρά την αδύναμη μορφή της παγκόσμιας οικονομίας, η ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ισχυρή, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι πολύ ισχνή και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η απόφαση των βασικών παραγωγών του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης