Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Birol (IEA): Αρνητικές επιπτώσεις θα έχει στην αγορά ενέργειας η μείωση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου

tags :
Birol (IEA):  Αρνητικές επιπτώσεις θα έχει στην αγορά ενέργειας η μείωση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου
Ο επικεφαλής του IEA, Fatih Birol, τόνισε ότι οι περικοπές στην παραγωγή χωρών-κλειδιά θα μπορούσε να προκαλέσει σύσφιγξη στην αγορά
Την επιφυλακτικότητά του απέναντι στο ενδεχόμενο νέων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, εξέφρασε σήμερα (19/11) ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol, ο οποίος τόνισε ότι μία σημαντική μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να να έχει αρνητικές επιτπώσεις στις αγορές.
Ειδικότερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του IEA δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ μικρή».
«Ως εκ τούτου, η σημαντική μείωση της παραγωγής σήμερα από βασικούς παραγωγούς πετρελαίου θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιτπώσεις στις αγορές και οδηγήσεις σε περαιτέρω σύσφιγξη», τόνισε ο κ. Birol, κατά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Ενέργειας της Κεντρικής Ευρώπης.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κάλεσε τόσο τους παραγωγούς πετρελαίου όσο και τους καταναλωτές «να έχουν κοινή λογική σε αυτές τις δύσκολες μέρες».
Σε ότι αφορά την πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, ο κ. Birol δήλωσε ότι οι απαλλαγές των ΗΠΑ προς τις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο ήταν περισσότερες σε σχέση με αυτές που ανέμενε η αγορά, γεγονός που οδήγησε στην πτώση των τιμών, ενώ και η σημαντική αύξηση στην παραγωγή των ΗΠΑ αποτέλεσε έναν ακόμα παράγοντα που συνέβαλε στην πρόσφατη πτώση.
Τα σχόλια του Fatih Birol έρχονται στον απόηχο των αναφορών ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει τη μείωση της παραγωγής του ακόμα και κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να αποτρέψει μία αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης