Η ύπαρξη δεσμεύσεων θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς της επιχείρησης και της κυβέρνησης ως προς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Με… κομμένη την ανάσα αναμένουν σήμερα (19/11) το υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΠΑ αλλά και οι ανταγωνιστές της την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου που κατέχει η Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.
Η απόφαση δεν είναι καθοριστική μόνο για το μέλλον της ΔΕΠΑ και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά εκτιμάται πως θα παίξει κεντρικό ρόλο και στη διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας» στην αγορά φυσικού αερίου.
Κύκλοι κοντά στη ΔΕΠΑ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τι ακριβώς θα αναφέρει η πολυαναμενόμενη απόφαση, κυρίως σε ότι αφορά την ύπαρξη προϋποθέσεων για να προχωρήσει η συμφωνία με τη Shell.
Προϋποθέσεις που πιθανότατα θα περιορίζουν τις κινήσεις της ΔΕΠΑ και θα δημιουργούν νέα δεδομένα στο «παιχνίδι» του ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που επίσης δραστηριοποιούνται – ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν – στην αγορά φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη 13 Νοεμβρίου συνεδρίασε για το θέμα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου τα μέλη της άκουσαν τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ αλλά και των εκπροσώπων της Motor Oil σχετικά με τη συμφωνία.
Ωστόσο, η Επιτροπή δεν προέβη στην έκδοση απόφασης, κάτι που θα πράξει σήμερα Δευτέρα εκτός απροόπτου.
Πάντως, η καθυστέρηση στην έκδοση και ανακοίνωση της απόφασης φαίνεται πως έχει ανησυχήσει τόσο τη ΔΕΠΑ όσο και το ίδιο το υπουργείο Ενέργειας, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο η ετυμηγορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού να περιέχει όρους και προϋποθέσεις – δεσμεύσεις που θα ανατρέπουν πολλούς από τους σχεδιασμούς της επιχείρησης και της κυβέρνησης ως προς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Σημειώνεται πως στην περίπτωση που υπάρξει έγκριση της συναλλαγής χωρίς ιδιαίτερες «εκπλήξεις», τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που στηρίζεται στο σπάσιμο της εταιρίας σε Εμπορία και Υποδομές και εν συνεχεία τη διάθεση ποσοστού 50,1% της Εμπορίας σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το σενάριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να προκρίνεται σε σχέση με τον τρόπο που θα σπάσει η εταιρία, προβλέπει την απόσχιση του τομέα των Υποδομών και την προσάρτησή του στη ΔΕΔΑ, 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ που ελέγχει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη επικράτεια πλην των περιοχών Θεσσαλονίκης και Αττικής, που ελέγχονται αντίστοιχα από την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΕΔΑ Αττικής.
Στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης η ΔΕΠΑ συμμετέχει με ποσοστό 51% και στην ΕΔΑ Αττικής μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς του ποσοστού της Shell, θα ελέγχει το σύνολο των μετοχών.
www.worldenergynews.gr