Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ράλι για το παλλάδιο - Προς ισοτιμία με το χρυσό για πρώτη φορά σε 16 χρόνια

Ράλι για το παλλάδιο - Προς ισοτιμία με το χρυσό για πρώτη φορά σε 16 χρόνια
Σε υψηλό όλων των εποχών στα 1.185,40 δολάρια η ουγγιά το παλλάδιο - Μόλις 35 δολάρια πιο χαμηλά από την τιμή του χρυσού
Ράλι καταγράφει το παλλάδιο που ξεπέρασε τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, με μια αύξηση ρεκόρ η οποία το ανέβασε στο επίπεδο του χρυσού προσεγγίζοντας τις τιμές του,  για πρώτη φορά σε 16 χρόνια.
Οι σφικτές προμήθειες, τα μεγάλα ελλείμματα και το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον από επενδυτές εκτόξευσαν τις τιμές του παλλάδιου 40% πάνω  από το χαμηλό τον Αύγουστο.
Το μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλύτες μείωσης εκπομπών ρύπων για οχήματα, έφθασε σε υψηλό όλων των εποχών στα 1.185,40 δολάρια η ουγγιά την Παρασκευή 16/11/2018- μόλις 35 δολάρια πιο χαμηλά από τον χρυσό  που βρισκόταν περίπου στα 1.220 δολάρια.
 
palladioum

"Αυτό που βλέπουμε είναι το αποκορύφωμα αρκετών ετών σταθερών ελλειμμάτων της αγοράς", δήλωσε ο αναλυτής της Mitsubishi Jonathan Butler σύμφωνα με το Reuters.
"Είναι σαφές ότι έχει ακόμα κάποια ταχύτητα. $ 1.200 είναι ένα άμεσο ψυχολογικό επίπεδο. Θα μπορούσαμε να  το δούμε να πηγαίνει προς $ 1.300. "
Η αγορά του φυσικού παλλάδιου είναι η πιο σφιχτή σε σχεδόν δύο δεκαετίες, σύμφωνα με αναλυτές της Citibank.
Ο κατασκευαστής της Autocatalyst, Johnson Matthey αναμένει έλλειμμα 239.000 ουγγιών φέτος, ενώ οι ερευνητές της GFMS - οι οποίοι προβλέπουν χαμηλότερη προσφορά και υψηλότερες επενδύσεις - βλέπουν έλλειμμα άνω των 1 εκατομμυρίου ουγγιών σε καθένα από τα τρία έτη έως το 2020 στα περίπου 10 εκατομμύρια ουγγιές το χρόνο  στην αγορά παλλαδίου.
Αυτό το χάσμα είναι δύσκολο να γεμίσει με νέα παραγωγή, διότι το παλλάδιο είναι κυρίως υποπροϊόν άλλων μετάλλων όπως η πλατίνα και το νικέλιο, ενώ η Νότια Αφρική, ένας κορυφαίος παραγωγός, κλείνει μη κερδοφόρα ορυχεία πλατίνας.
Οι τιμές σημείωσαν άνοδο παρά τις πιο αδύναμες πωλήσεις των αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και τις σταθερές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 80% της ζήτησης παλλαδίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης