Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τσίπρας: Η οικονομία ανακάμπτει – Ανακτήσαμε τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής – Εθνικά επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Η οικονομία ανακάμπτει – Ανακτήσαμε τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής – Εθνικά επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών
«Οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη
Στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομία, όπως τουλάχιστον ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται, καθώς και στην υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επικέντρωσε την ομιλία του στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όσοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει να εξέλθει του μνημονίου διαψεύσθηκαν, ενώ προσέθεσε ότι η συμφωνία για το χρέος δημιουργεί έναν «καθαρό διάδρομο 15ετίας».
Επίσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σημαντικότερη επιτυχία είναι ότι η Ελλάδα ανέκτησε, πλέον, τη δυνατότητα άσκησης της οικονομικής της πολιτικής, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό.
Όπου όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία.
Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλες είναι ιδιαίτερα θετικά.
Συνεπώς φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων».
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη βελτίωση μίας σειράς μακροοικονομικών δεδομένων από τον ρυθμό ανάπτυξης έως την ανεργία, αλλά και τις εξαγωγές, αλλά και στην εξαιρετική πορεία την οποία ακολούθησε ο τουρισμός από την αρχή του 2018 έως και σήμερα.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη FYROM την χαρακτήρισε ως μία συμφωνία – πρότυπο, σημειώνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο.
Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον».

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της Βουλγαρίας, κυρία πρωθυπουργέ της Σερβίας, κυρία Αναπληρώτρια Πρωθυπουργέ της Ρουμανίας,   
Κυρίες και κύριοι, είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι για μια ακόμη φορά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με εσάς, στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Από αυτό εδώ το βήμα είχα μιλήσει και την περασμένη χρονιά.
Είναι όμως ακόμη μεγαλύτερη η χαρά μου φέτος γιατί το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και, επιτρέψτε μου να πω, πολύ πιο φωτεινό.
Αισθάνομαι, και είμαι περήφανος για αυτό, ότι όσα είχα πει πέρσι στην ομιλία μου έγιναν πράξη. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν.
Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων.
Πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας.
Για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο.
Το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής.
Και αυτό θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό.
Όπου όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία.
Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλες είναι ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων.
Αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία χάρη στην οικονομική ανάκαμψη.
Και ταυτόχρονα μπορεί πια να εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής. Και το σχέδιο αυτό υπάρχει.
Είναι το νέο Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που αναδιαμορφώσαμε μαζί με τους παραγωγικούς εταίρους.
Γιατί το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά.
Χρεοκόπησε ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο. Χρεοκόπησε  το παραγωγικό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, και στη δημόσια και στην ιδιωτική του διάσταση.
Ένα υπόδειγμα εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση και στον υπερδανεισμό,
με σπατάλες και μόνιμα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, με όλο και χαμηλότερη προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Όλα αυτά σήμερα αλλάζουν.
Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ.
Πράγμα που αναμένεται να συμβεί και φέτος.
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9%. Παρουσιάζει μείωση 8,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 όταν είχε βρεθεί στο θλιβερό 27,5%. Σήμερα αγγίζει πλέον τα επίπεδα  2011.
Βήμα, βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης. Το πλέον δυναμικό στοιχείο, είναι ότι η ανεργία των νέων από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 μειώθηκε από το 50% στο 36,8%.
Οι απασχολούμενοι τον Αύγουστο του 2018 είναι 336 χιλιάδες περισσότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014.
Το 2018 γνωρίσαμε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων, δηλαδή είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2001.
Και το πιο σημαντικό; Το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2018 διαμορφώνεται σε +2,15% σε σχέση με το 2017.
Οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που τις ήθελαν να σταθεροποιούνται.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εξαγωγών 16,9% το 9μηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2017, ενώ για πρώτη φορά αυτή η δραστηριότητα δείχνει να έχει ισχυρές βάσεις και διατηρήσιμα χαρακτηριστικά.
Το 2017 σημειώθηκε  η μεγαλύτερη αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας.  Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 86% και βρίσκονται πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2013, ενώ αυξάνονται κατά 16,8%  το πρώτο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018  σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Επιπλέον, είχαμε αύξηση κατά  20,5% Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017.
Στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ.
Στο δείκτη PMI που αφορά ιδιαίτερα το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής των νέων παραγγελιών στη μεταποίηση παρέμεινε σημαντικός τον Οκτώβριο και οφείλεται στην απόκτηση νέων πελατών, στην επέκταση σε νέες αγορές και στην αύξηση την αγοραστικής δύναμης.
Οι ελληνικές εταιρείες αύξησαν επίσης τον αριθμό εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας του δείκτη PMI  λόγω της συνεχούς αύξησης των νέων εργασιών.
Στην τουριστική βιομηχανία μιλάμε πια για νέο ρεκόρ με πάνω από 32 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2018, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 οι αφίξεις του 2018 είναι αυξημένες κατά 37,5%.
Στο χώρο της οικοδομής που έχει αρχίσει να παίρνει πάλι πάνω της, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών  που εκδόθηκαν την περίοδο Σεπτ17- Αυγ2018 είναι αυξημένος κατά 15,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 16-17. Την αντίστοιχη περίοδο του 2013-14 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών μειωνόταν επιπλέον κατά 13,6%.
Και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όσο βγαίνουμε για τα καλά από τη κρίση και εγκαθιδρύεται κλίμα αισιοδοξίας και ασφάλειας, αυτός ο δείκτης διαρκώς θα ανεβαίνει.  Όπως όλοι οι δείκτες άλλωστε.
H Κομισιόν, μάλιστα, στην φθινοπωρινή έκθεση της, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για πολλά μεγέθη της οικονομίας μας.
Αναθεώρησε προς τα πάνω για το ΑΕΠ του 2018.
Διπλασίασε σχεδόν την εκτίμηση της για την ιδιωτική κατανάλωση. Αύξησε κατά πολύ την εκτίμηση της για τις εξαγωγές. Μείωσε ευνοϊκά την εκτίμηση της για τα επίπεδα της ανεργίας. Τέλος, αύξησε την εκτίμηση της για το συνολικό πλεόνασμα.
Το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τα επόμενα χρόνια αλλάζουν επί το βέλτιστο.
Ωστόσο, θέλω να υπογραμμίσω ότι η όποια βελτίωση του ΑΕΠ θα είναι καταδικασμένη, αν δεν συνοδεύεται από συνολικότερη αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και τη βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμη και όταν παλιότερα υπήρχε δυναμική ανάπτυξης, αυτή η δυναμική στηριζόταν σε πήλινα πόδια.
Το παλιό παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, ακόμη και εάν φαινόταν πως βελτίωνε τους δείκτες του, οδηγούνταν σε αδιέξοδα.
Αδιέξοδα που με τόσο μεγάλο κόστος πλήρωσε ο ελληνικός λαός αλλά και επιχειρηματικός κόσμος. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα: Αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες, αλλά και ανοίγεται στο μέλλον, με ορίζοντα την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας μας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας για τη δημιουργία και προσέλκυση επενδύσεων.
Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που λύνει προβλήματα- μια εξωτερική πολιτική στον αντίποδα της αδράνειας, που αξιοποιεί τις δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή για μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ευημερίας και συνανάπτυξης.
Σε μια τέτοια πορεία η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας,
Αλλά και το βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
 Είναι κρίσιμος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται πλέον μπροστά μας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και διπλωματίας είναι πιο σημαντική από ποτέ.  
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις, τριών αλληλένδετων διαδικασιών. Πρώτον η διαδικασία της επίλυσης διαφορών.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο.
Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον.
Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην οικονομία, η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων-Βελιγραδίου, ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησής μας, ή η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας.
Και υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαικών κονδυλίων και με την Αλβανία.
 Η δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα ΠΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή η συνεργασία Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας σε επίπεδο Ηγετών. Και ως προς το δεύτερο σχήμα θέλω να τονίσω ότι αποκτάμε πια μια μοναδική δυναμική που επεκτείνει τη συνεργασία πέρα από το διακρατικό επίπεδο.
Μια δυναμική που επηρεάζει τις συνέργιες και τον διάλογο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας πολιτών, πανεπιστημίων και στην οικονομία – όπως άλλωστε βλέπουμε και με τη σημερινή Διάσκεψη.   
Και βέβαια αυτά τα περιφερειακά σχήματα και οι συνέργιες, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα.
Όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής για να συζητήσουν για αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη.  
Ή όπως είδαμε στη Βάρνα όπου η τετραμερής μας φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και συζητήσαμε για τη διακλάδωση του αγωγού EastMed και την πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας όπου πάλι με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη, θα προωθήσει την τεχνολογία σε όλη την περιοχή.
 Ή όπως είδαμε στην Ευρωαραβική Διάσκεψη όπου υψηλοί αξιωματούχοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν με ομολόγους τους από όλον τον αραβικό κόσμο.  
Τρίτη διαδικασία είναι αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας Θεσσαλονικης- μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την περιοχή.
Και εδώ θέλω να αναφερθώ στην πολύ επιτυχημένη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια και – αν όλα πάνε καλά - στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και ΠΓΔΜ τον Ιούνιο στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας.  
Αυτές οι τρεις διαδικασίες, συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο.
Ήδη οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας περίπου το 14% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών το 2016.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία Πλαισίου Ανάπτυξης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, ένα σχήμα που έχει πετύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος είναι η προώθηση αρχικά ήπιων δράσεων ενίσχυσης της παραγωγικής πρωτοβουλίας στη ΝΑ Ευρώπη και σε δεύτερο χρόνο δράσεων υποστήριξης των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής.
Ασφαλώς αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποφασισθούν μετά από διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, ταυτόχρονα με τον επίσημο διάλογο των χωρών της περιοχής μας.
Τα επόμενα χρόνια προσδοκάται η ανάπτυξη οικοσυστήματος υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, με την επέκταση των περιφερειακών διασυνδέσεων της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, της βελτίωσης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, της ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Πρωτοβουλίες οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής.
Μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της  Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Με την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το project της οδικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές και εμπορικές ροές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, και αντίστροφα.
Η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης Σκοπίων Βελιγραδίου Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την ολοένα αυξανόμενη εμπορική κίνηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Τέλος στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής, η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.
Προβλέπεται σύνδεσή του τόσο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος – Βουλγαρίας (IGB), όσο και με τους υπό σχεδιασμό Διασυνδετήριους αγωγούς φ.α. Ελλάδος – πΓΔΜ, για τον εφοδιασμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο IGB διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω του ότι δύναται να αποτελέσει «όχημα» διαμετακόμισης φ.α. και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον.
Η χώρα μας συνεργάζεται για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων ενεργειακών υποδομών φ.α., με σημείο εκκίνησης τον τερματικό της Ρεβυθούσας , το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, και τον ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία.
Την ίδια στιγμή, διερευνούμε τη δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια και προωθούμε στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.
Με αυτές τις σκέψεις αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας το μέλλον της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας.
Και θέλω να χαιρετίσω τη πρωτοβουλία σας να προσκαλέσετε σήμερα ηγέτες των Βαλκανίων. Θέλουμε ένα μέλλον συνεργασίας και συνανάπτυξης και όχι άγονου ανταγωνισμού. ¨Έχουμε όλοι να κερδίσουμε πολλά από αυτή τη προοπτική.
Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει τίποτα παρά κάτω από τη θέση του πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.
Και ΣΒΒΕ καθώς και όλοι οι παραγωγικού φορείς του τόπου μπορούν να καθοδηγήσουν αυτό το όραμα της διαβαλκανικής συνεργασίας, από τη θέση του οδηγού, όχι απλά ως συνεπιβάτες.
Σας ευχαριστώ».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης