Πώς οι μεγάλες ανοιχτές θέσεις στα συμβόλαια αντιστάθμισης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο
Οι βασικοί λόγοι για την πτώση της τιμής του πετρελαίου είχαν να κάνουν με την αύξηση της αμερικανικής προσφοράς καθώς και την υψηλότερη παραγωγή σε Βενεζουέλα και Λιβυή.
Όμως η περιοχή των 55-60 δολαρίων σύμφωνα με την Goldman είναι αυτή, όπου πολλοί παραγωγοί είχαν αγοράσει τα λεγόμενα put options για να διασφαλιστούν έναντι ενδεχόμενης πτώσης των τιμών κατά την προηγούμενη περίοδο.
Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση μεγάλων θέσεων (open interest) της αγοράς και για τον λόγο αυτό έδωσε προφανώς και δίνει την δυνατότητα στην άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης που αφορούν άσκηση των options και κλείσιμο θέσεων σε προθεσμιακα συμβόλαια, που είχαν να κάνουν με κλειδώματα τιμών για να προφυλαχθούν από την ενδεχόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Οι θέσεις αυτές ελήφθησαν κατά την προηγούμενη φάση ανόδου καθώς οι παραγωγοί έκλειναν πωλήσεις σε προθεσμιακές τιμές (forward), στην περιοχή δηλαδή μεταξύ 50 και 60 δολάρια ανά βαρέλι.
Στην πραγματικότητα και όπως συμβαίνει στον κόσμο των αγορών, οι τιμές έφυγαν πολύ υψηλότερα στην συνέχεια και ίσως για αυτό ο πρόεδρος Trump ξακαθάρισε μετά την πτώση, ότι οι τρέχουες είναι κατάλληλες τιμές για να λειτουργήσει η αγορά.
Εξάλλου όπως εκτιμά η ανάλυση η περιοχή των 55 δολ για το WTI είναι αυτή που καλύπτει το οριακό κόστος για τους πραγωγούς σχιστόλιθου, σύμφωνα στοιχεία της περασμένης χρονιάς.
Σε αυτήν την πτώση επίσης επηρεάστηκαν οι μακροπρόθεσμες τιμές για το WTI, αυτές του 2019, στοιχείο επίσης που σηνηγορεί ότι έλαβε και λαμβάνει χώρα μεγάλο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων σε προθεσμιακά συμβόλαια.
Η συνέχεια και οι αναγκαίες συνθήκες ρημπάουντ
Aυτά αφορούν συμβόλαια πώλησης δηλαδή πτωτικής τάσης, όπου όταν είναι σορταρισμένα από τους market makers, τους dealers και τους χρηματοοικονομικά ινστιτούτα για δικό τους αντιστάθμισμα, μπορεί να λειτουργήσουν τελικά σαν ανάχωμα ισχυρής στήριξης.
Η ανάλυση προβλέπει ρημπάουντ στις τιμές του πετρελαίου, που θα πρέπει όμως να διασφαλιστει με έναν πραγματικο καταλύτη και όχι απλές προσδοκίες.
Για παράδειγμα μείωση τςη παραγωγής του ΟΠΕΚ, που όμως δεν διαφαινεται εντός του Νοεμβρίου.
Τα δεδομένα που έχει μπροστά της η αγορά έχουν να κάνουν με ισχυρό δολάριο και αύξηση αντιστάθμισης κινδύνου από τους Αμερικανούς παραγωγούς.
Παράλληλα τα αποθέματα δεν αυξάνονται, η πορεία της ζήτησης θα ξεπεράσει τις χαμηλές προσδοκίες και οι εξαγωγές του Ιράν θα μειωθούν περαιτέρω.
Τελικά θα υπάρξει και μείωση της παραγωγής.
Τα ρίσκα για ανάκαμψη των τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα είναι δύο:
1.Μια κατάρρευση της ζήτησης, που δεν φαίνεται πιθανή με βάση τους οικονομολόγους της Goldman
2.Να μην υπάρξει μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, που επίσης δεν δικαιολογείται.
Προς το παρόν οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στα χαμηλά επίπεδα.
Η πτώση επιταχύνθηκε καθώς κλείνονταν μεγάλες ανοιχτές θέσεις στα παράγωγα συμβόλαια αντιστάθμισης
Η καμπύλη του brent αποσυνδέεται από τα αποθέματα
www.worldenergynews.gr