Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Με κοινή γραμμή πλεύσης Κανιέτε και Κασουλίδης (Euroasia) για τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική

Με κοινή γραμμή πλεύσης Κανιέτε και Κασουλίδης (Euroasia) για τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική

Η Επιτροπή θα ενημερώσει μέσω επιστολής την ελληνική πλευρά για τη σταθερή της θέσης περί υλοποίησης του έργου ως PCI

Δέσμευση προς την κυπριακή πλευρά ότι θα παρέμβει ώστε το έργο διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής να προχωρήσει όπως έχει σχεδιασθεί, δηλαδή ως τμήμα της διακρατικής ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ ανέλαβε ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε στη συνάντηση που είχε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Στρατηγικού Συμβουλίου του Εuroasia Interconnector και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη.
Ο εκπρόσωπος του Εuroasia επικέντρωσε σύμφωνα με πληροφορίες στη γεωπολιτική διάσταση του θέματος, προτάσσοντας το θέμα της ενεργειακή διασύνδεσης της Κύπρου με την ενιαία ενεργειακή αγορά της Ευρώπη η οποία μπορεί να διασφαλισθεί μόνο με την υλοποίηση της διασύνδεσης με την Κρήτη.
Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες για νέα άτυπη συνάντηση για το ίδια θέμα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ κ. Ντομινίκ Ριστορί.
H κυπριακή πλευρά μετέφερε στους ευρωπαίους αξιωματούχους τις ανησυχίες της για την διασύνδεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία, θέμα που προβληματίζει συνολικότερα την Ευρώπη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με αξιωματούχους της Επιτροπής είχαν εκπρόσωποι από τα Κατεχόμενα για την προώθηση του συγκεκριμένου project.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το θέμα απασχολεί τον κεντρικό φορέα Διαχειριστών της Ευρώπης, ο οποίος εξετάζει δυνατότητες παρέμβασης.

Τηλεφωνική επικοινωνία αντί συνάντησης

Εν το μεταξύ καμία επικοινωνία δεν υπήρξε μέσα στην εβδομάδα μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής πλευράς, ενώ όπως επιβεβαιώνουν πηγές της Επιτροπής αλλά και του υπουργείου Ενέργειας δεν υπάρχει επί του παρόντος τουλάχιστον προγραμματισμένη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τον Επίτροπο κ. Κανιέτε.
Το πιθανότερο, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, είναι να υπάρξει κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Η Επιτροπή, πάντως, αναμένεται να ενημερώσει και γραπτώς την ελληνική πλευρά για τη σταθερή της θέσης υλοποίησης του έργου ως PCI μέσω επιστολής αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Επίτροπο Κανιέτε.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τα πράγματα σε πολιτική λύση πιθανότατα και με την εμπλοκή από ελληνικής πλευράς του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης