Ενέργεια

Wood Mackenzie: Η ψηφιοποίηση εξοικονομεί ετησίως έως 73 δισ. δολάρια για τις εταιρείες ενέργειας

Wood Mackenzie: Η ψηφιοποίηση εξοικονομεί ετησίως έως 73 δισ. δολάρια για τις εταιρείες ενέργειας

Η Woodmac εκτιμά ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως  από τις γεωτρήσεις

Οι επιχειρήσεις ενέργειας θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 73 δισεκατομμύρια δολάρια  ετησίως μέσα σε πέντε χρόνια στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάνοντας καλύτερη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας υπολογιστών, σύμφωνα με την  Wood Mackenzie.
Η εξερεύνηση και η παραγωγή, γνωστή ως ανάντη βιομηχανία, απαιτεί από τις επιχειρήσεις ενέργειας να διαθέτουν τεράστια ποσά για σεισμικά και γεωλογικά δεδομένα  και να διατηρούν υπεράκτιες πλατφόρμες και άλλα σύνθετα περιουσιακά στοιχεία, συχνά σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου.
Σε έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτές τις δραστηριότητες  και την πιθανή εξοικονόμηση, η Wood Mackenzie (Woodmac) είπε ότι πολλές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ξοδέψουν λιγότερα αγοράζοντας τεχνολογία και τεχνογνωσία εκτός βιομηχανίας.
"Οι Start-ups της Silicon Valley ... μπορεί να αποφέρουν οφέλη στις επιχειρήσεις πολύ πιο γρήγορα από τις in-house προσεγγίσεις", επεσήμανε.
Η εταιρεία συμβούλων διαπίστωσε μεγάλη εξοικονόμηση από τη χρήση τεχνολογίας που θα έκανε τις γεωτρήσεις πιο γρήγορες, πιο ακριβείς με λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε ένα ξηρό πηγάδι και χρησιμοποιώντας εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσαν να προβλέψουν πότε θα χρειαζόταν συντήρηση.
Η Woodmac εκτιμά ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για γεωτρήσεις, κυρίως σε χερσαίες περιοχές και ρηχά ύδατα .
Επίσης διαπιστώθηκαν  μεγάλες οικονομίες από τη χρήση υπηρεσιών cloud computing, ιδίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις που δεν είχαν αρκετή εσωτερική υπολογιστική ισχύ.
Η βιομηχανία σχιστόλιθου στις  ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ένα κοκτέιλ ύδατος υψηλής πίεσης και χημικές ουσίες για να ομογενοποιήσει το αργό από βαθιά υπόγεια πετρώματα, γνωστή ως υδραυλική ρωγμάτωση ή fracking, θα μπορούσε επίσης να προσφέρει πληροφορίες για τα συμβατικά γεωτρύπανα.
Στις υπεράκτιες γεωτρήσεις, όπου οι τιμές  των πλατφορμών τείνουν να καθορίζουν  το κόστος, η βιομηχανία μπορεί γενικά να χρησιμοποιήσει τις εξέδρες για 2.000 λιγότερες μέρες μέσω μεγαλύτερης ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, ανέφερε η Woodmac.
Οι μέσες ετήσιες δαπάνες εξερεύνησης ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να μειωθούν στα περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα θα αυξανόταν το ποσοστό επιτυχίας της ανακάλυψης σε 45%από περίπου 35%τώρα.
Επιπλέον, εκτιμά ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και 24 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου μέσω της καλύτερης χρήσης της τεχνολογίας.
Αναφερόμενοι σε παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά τη νέα τεχνολογία, ανέφερε ότι η  νορβηγική Equinor εκτιμά ότι περισσότερος αυτοματισμός θα  διάνοιγε τα φρεάτια από 15% έως 20% ταχύτερα μέχρι το 2020.
Η νορβηγική Aker BP είχε αγοράσει το λογισμικό  Cognite για να ψηφιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία και τώρα το πούλησε  σε ανταγωνιστές  μαζί με ανταλλαγή δεδομένων, ανέφερε.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Aker είχε μετατοπιστεί από τα άκαμπτα προγράμματα συντήρησης σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα, ενώ η BP χρησιμοποίησε ρομπότ και drones για να επιθεωρήσει μια πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης