Επικαιρότητα

Προεκλογικό σκηνικό με επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους - Αντίστροφη μέτρηση για τις συντάξεις στο EWG 15/11

Προεκλογικό σκηνικό με επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους - Αντίστροφη μέτρηση για τις συντάξεις στο EWG 15/11
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στην Βουλή
Η αυλαία των προεκλογικών παροχών άνοιξε επίσημα από χθες με την τροπολογία για την εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών σε 300.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου.
Πρόκειται για  χρήματα τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικοί, μουσικοί κρατικών ορχηστρών) οι δικαιούχοι των οποίων έχουν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταβολή τους από το 2012.
Τα αναδρομικά που θα επιστρέψει η κυβέρνηση μέσα στο Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανέρχονται σε 1,4 δις. ευρώ, ποσό που διαμορφώνεται στα 820 εκατ. ευρώ μετά τις κρατήσεις.
Αν και στην τροπολογία αναφέρεται ότι ο χρόνος και η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε χθες να δηλώσει ότι η εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μετά τις διατάξεις για τα  αναδρομικά των δημοσίων λειτουργών και συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, θα πάρει σειρά τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Ωστόσο, αυτό που παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα είναι το θέμα των συντάξεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στην Βουλή, χωρίς όμως στο κείμενο με το βασικό σενάριο δημοσιονομικής πολιτικής να περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει μία ξεκάθαρη λύση για τις συντάξεις  και τις εξαγγελίες Τσίπρα από το EuroWorking Group (EWG) της επόμενης Πέμπτης ώστε στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου να «κλειδώσουν» και οι επίσημες ανακοινώσεις.
Αυτό θα την διευκολύνει τα μάλα ώστε να διατηρηθεί το πανηγυρικό κλίμα με την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια για να κορυφωθεί με το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί μέσα στα Χριστούγεννα.    
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019.
Από την τελευταία εκτίμηση θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις συντάξεις και τα περιθώρια που υπάρχουν για την εφαρμογή του φορολογικού πακέτου Τσίπρα και όχι μόνο.
 

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης