Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο η Albemarle – Ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε μοναδική τεχνολογία για την παραγωγή λιθίου

Στο στόχαστρο η Albemarle – Ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε μοναδική τεχνολογία για την παραγωγή λιθίου

Η έλλειψη σαφήνειας ώθησε την επιτροπή πυρηνικής ενέργειας της Χιλής, η οποία επιβλέπει την πώληση και την εξαγωγή λιθίου στη χώρα, να αρνηθεί το αίτημα της Albemarle να αυξήσει την ποσόστωση παραγωγής

Η Albemarle Corp ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μια μοναδική διαδικασία που θα τριπλασιάσει την παραγωγή λιθίου από την έρημο Atacama της Χιλής χωρίς τη χρήση περισσότερων υδάτων, και αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές που πιέζουν για περισσότερες πληροφορίες.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Albemarle να ενισχύσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη εταιρία λιθίου παγκοσμίως, ακριβώς όπως η παγκόσμια ζήτηση για το ελαφρύ μέταλλο διοχετεύεται για χρήση σε μπαταρίες που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα και καταναλωτικά αγαθά.
Αν όμως η διαδικασία εξαγωγής αποδειχθεί λιγότερη  από αυτή που διαφημίζεται τότε η εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α. κινδυνεύει να… «παραδώσει το στέμμα της»  ως ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο σε μικρότερους ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένου της δικής SQM SQMa.SN στη Χιλή.
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ζήτημα ώθησε την επιτροπή πυρηνικής ενέργειας της Χιλής, η οποία επιβλέπει την πώληση και την εξαγωγή λιθίου στη χώρα, να αρνηθεί το αίτημα της Albemarle να αυξήσει την ποσόστωση παραγωγής της για το λευκό μέταλλο.
Ο οργανισμός αναφέρει ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη εξηγήσει πώς η τεχνολογία της θα της επιτρέψει να εξαγάγει περισσότερο λίθιο από την ίδια ποσότητα άλμης στην ξηρότερη έρημο του κόσμου.
Σύμφωνα με το Reuters η Albemarle ήταν απρόθυμη να παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη νέα διαδικασία που ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η επιτροπή πυρηνικής ενέργειας της Χιλής (CCHEN) άρχισε να ζητά τον περασμένο Μάρτιο για λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία.
Η  Albemarle λέει ότι «προετοιμάζει ένα αναθεωρημένο αίτημα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της CCHEN, οι οποίες έχουν τεχνικό χαρακτήρα» και ότι αναμένει τελικά έγκριση για την παραγωγή περισσότερου λιθίου.
Ο Eric Norris, επικεφαλής του τμήματος λιθίου του Albemarle, δήλωσε ότι η νέα διαδικασία ήταν "πολύ αποτελεσματική και προφανώς πολύ βιώσιμη", αλλά έδωσε λίγες άλλες συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
"Είναι πιθανό  να είναι κάποια διαδικασία ή τεχνολογία όπου δεν χάνετε λίθιο στα άλατα που εξατμίζονται έξω από τις λίμνες", δήλωσε ο Robert Baylis, αναλυτής της Roskill.
Ο Norris ανέφερε ότι η Albemarle θα δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο Atacama που θα επεξεργάζεται περαιτέρω το συμπύκνωμα άλμης για να αυξήσει την ποσότητα του λιθίου που ανακτήθηκε στο 80%, από το "περίπου το ήμισυ" σήμερα.
Ορισμένοι αναλυτές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι το σημερινό ποσοστό ανάκτησης λιθίου είναι χαμηλότερο, περίπου το 30%.
Ο Norris δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία δαπάνησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη Χιλή, τη μεγαλύτερη περιοχή δραστηριοτήτων της, και προχώρησε στην πρόσληψη περισσότερων από 1.700 ατόμων αλλά  δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τις δαπάνες και τις προσλήψεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης