Τελευταία Νέα
Αμερική

Οι ψηφοφόροι σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ απέρριψαν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων

Οι ψηφοφόροι σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ απέρριψαν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων

Οι ομάδες που υπερασπίσθηκαν τη βιομηχανία πετρελαίου δαπάνησαν συνολικά 66 εκατομμύρια δολάρια για να μην «περάσουν» τα μέτρα σε Κολοράντο και Ουάσινγκτον, με μεγάλο μέρος των εισφορών να προέρχεται από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες

Οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο, στην Αριζόνα και την Ουάσινγκτον έχουν απορρίψει τις πρωτοβουλίες ψηφοφοριών που προσπάθησαν να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, περιορίζοντας τις γεωτρήσεις, επιβάλλοντας τέλη στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή επιβάλλοντας ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειξαν αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την ποιότητα των υδάτων, οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων πετρελαίου και αερίου απορρίφθηκαν έντονα σε πολλές πολιτείες την Τρίτη ημέρα εκλογών στις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «οι ψηφοφόροι απορρίπτουν πολιτικές που θα κάνουν την ενέργεια ακριβότερη και λιγότερο αξιόπιστη γι 'αυτούς, τις οικογένειές τους και τη μεγαλύτερη οικονομία», δήλωσε ο Thomas J. Pyle, πρόεδρος της ενεργειακής ομάδας American Energy Alliance σύμφωνα με το Reuters.
Στο Κολοράντο, μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό νέων γεωτρήσεων πλησίον κατοικημένων ή ευάλωτων περιοχών έλαβε το 43% των ψήφων, λιγότερο από την πλειοψηφία που απαιτείται  για να περάσει.
Στην Ουάσιγκτον το προτεινόμενο μέτρο, το οποίο συγκέντρωσε το 44% των ψήφων,  θα είχε επιβάλει τέλος στις εκπομπές άνθρακα, κυρίως εις βάρος των διυλιστηρίων πετρελαίου της χώρας
Οι ομάδες που υπερασπίζονται τη βιομηχανία πετρελαίου δαπάνησαν συνολικά 66 εκατομμύρια δολάρια για να  μην «περάσουν» τα δύο μέτρα, με μεγάλο μέρος των εισφορών να προέρχεται από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.


Το μέτρο της πολιτείας της Ουάσιγκτον υποστηρίχθηκε από τον συνιδρυτή της Microsoft Bill Gates και μια συμμαχία περιβαλλοντικών ομάδων.
Στην Αριζόνα, οι ψηφοφόροι απέρριψαν  μια πρόταση υποστηριζόμενη από τον δισεκατομμυριούχο ακτιβιστή Thomas Steyer που θα απαιτούσε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το ήμισυ των αναγκών τους μέχρι το 2030, από το σημερινό 15%.
Στο μέτρο αντιτίθενται η Arizona Public Service Co, τη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της πολιτείας , η οποία ισχυρίστηκε ότι θα αναγκαστεί να κλείσει τους άνθρακες και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και να μεταβιβάσει αυτά τα έξοδα στους πελάτες της .
Οι μετοχές των παραγωγών πετρελαίου που λειτουργούν στο Κολοράντο «συσπειρώθηκαν»  την Τετάρτη, με την Anadarko Petroleum Corp να κερδίζει 6,6% και την Noble Energy Inc 5,7%.
"Νομίζουμε ότι το μεγάλο περιθώριο νίκης έχει σημασία και ότι θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας σε όσους διαφορετικά θα αποφάσιζαν να χρηματοδοτήσουν έναν ακόμη  γύρο αντιπολίτευσης στη βιομηχανία στον επόμενο κύκλο εκλογών", γράφει η Capital One Advisors.
Η πρόταση του Κολοράντο θα απαιτούσε οι νέες πετρελαιοπηγές να βρίσκονται  τουλάχιστον 2.500 πόδια (762 μ.), πέντε φορές  πάνω από τον μικρότερη σημερινή  ελάχιστη απόσταση, από κατεχόμενες ή ευαίσθητες περιοχές, πράγμα που έθετε ουσιαστικά μεγάλο μέρος των νέων γεωτρήσεων  εκτός ορίων.
"Είμαστε υπερήφανοι για τους χιλιάδες εθελοντές μας που αγωνίστηκαν" μέχρι το τέλος για να προστατεύσουν τις κοινότητές τους ", δήλωσε ο Russell Mendell, της ομάδας Colorado Rising, η οποία στήριξε το μέτρο. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι οι γειτονιές μας στο Κολοράντο να είναι ασφαλείς από αυτή την επικίνδυνη βιομηχανική δραστηριότητα».
Ωστόσο, οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών υπαλλήλων του Κολοράντο, προειδοποίησαν ότι το μέτρο θα είχε κοστίσει την οικονομία του κράτους δισεκατομμύρια δολάρια και θα είχε μειώσει τη χρηματοδότηση για δρόμους, σχολεία και δημόσια ασφάλεια.
"Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι εργαζόμενοι της αναμένουν να συζητήσουν τις ανησυχίες τους με λογικούς ανθρώπους που αναζητούν λογικές λύσεις", δήλωσε ο Karen Crummy, διευθυντής επικοινωνιών της Protect Colorado, μια ομάδα που υποστηρίχθηκε από εταιρείες πετρελαίου που αντιτάχθηκαν στο μέτρο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης