Οι εναρκτήριες ομιλίες στο διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνουν ΤΕΕ – FIG – ECCE - UNECE WPLA – UIA
Τη σημασία της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας, όπως επίσης των διεπιστημονικών συνεργασιών και των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών, ως καθοριστικούς παράγοντες, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά για το αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα μας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας την αυλαία του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου, που ξεκίνησε την Τετάρτη 7 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με θέμα «Οικονομία, Κοινωνία και Κλιματική Αλλαγή:Οι επιπτώσεις των μέγα τάσεων στο δομημένο περιβάλλον, στην κατασκευαστική βιομηχανία και την αγορά ακινήτων», το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά επίκαιρες και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους του τεχνικού χώρου από όλον τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη και την ευθύνη, με όπλο την επιστημονική γνώση, τη διαρκή αναβάθμιση του επαγγελματικού επιπέδου των μηχανικών αλλά και τις θεσμικές αλλαγές, που πρέπει να προωθούνται από τα κράτη και τις κυβερνήσεις, για να μην αργεί η τεχνολογική, επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη να γίνεται κτήματα της κοινωνίας, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα ενσωματώνει τις αρχές της συμμετοχής των πολιτών και της αξιολόγησης, να δοθούν σύγχρονες απαντήσεις στις μεγάλες εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις της ενεργειακής εξοικονόμησης, της βιωσιμότητας των κτιρίων και των πόλεων και της ανθεκτικότητας των κατασκευών, υπό το πρίσμα της προκλήσεων και των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής.
«Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που προωθούμε ως ΤΕΕ σε όλο το εύρος του δομημένου περιβάλλοντος και των ακινήτων, από το επίπεδο του σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση και τον έλεγχο, νομίζω ότι καταφέρνουμε σιγά – σιγά να αλλάξουμε την Ελλάδα», σημείωσε ο Γιώργος Στασινός. Μάλιστα στο περιθώριο του συνεδρίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέροντας ως παράδειγμα το επίκαιρο θέμα της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η εκκλησιαστική περιουσία, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με όρους διαφάνειας, μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα, όπως αυτά που έχουμε κατασκευάσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ώστε να είναι ικανοποιημένοι και οι πολίτες και να γνωρίζουν με ποια διαδικασία γίνεται αυτή η αξιοποίηση. Ο ρόλος και η ευθύνη του ΤΕΕ είναι σε κάθε περίπτωση να συμβάλλουμε να γίνονται τα πράγματα με σωστό και αντικειμενικό τρόπο και να υπάρχει η διαφάνεια που απαιτείται».
«Σε αυτόν τον τομέα το ΤΕΕ νομίζω ότι πρωτοπορεί στην Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι πλέον κάτι που απλά υποστηρίζει το ΤΕΕ και εγώ ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, από καθήκον. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται ήδη από διεθνείς οργανισμούς» τόνισε ο Γιώργος Στασινός και ανακοίνωσε στο διεθνές συνέδριο ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση Doing Business που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάταξη όλων των χωρών σε θέματα ελκυστικότητας επενδύσεων αναγνώρισε, με στοιχεία, τη βελτίωση που έφερε η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Η χώρα μας ανέβηκε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στο δείκτη που εξετάζει την ευκολία και ταχύτητα έκδοσης αδειών δόμησης, που θεωρείται ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για την ελκυστικότητα μιας επένδυσης. Σε αυτόν τον δείκτη βρισκόμαστε πλέον στην 39η θέση. Δυστυχώς στους άλλους δείκτες δεν τα πάμε τόσο καλά ως χώρα. Αλλά το ΤΕΕ φιλοδοξεί να συμβάλει και σε αυτό, στη συνολική βελτίωση».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «το ΤΕΕ παλεύει επί τέσσερα χρόνια για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ένα σύστημα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με στελέχη του Επιμελητηρίου. Και τα τελευταία τρία χρόνια σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, επέμενα για την αναγκαιότητα να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση». Και υπογράμμισε: «Το ίδιο υποστηρίζω και για άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και μεταρρυθμίσεις που προτείνει και μπορεί να υλοποιήσει το ΤΕΕ, από το χωροταξικό σχεδιασμό μέχρι τις άδειες λειτουργίας, από την ελεγκτική διαδικασία μέχρι την πιστοποίηση επαγγελμάτων. Και μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά, αν οι πολιτικοί ακούσουν εμάς τους τεχνοκράτες. Ήδη μπορούμε να εκδίδουμε και να παρακολουθούμε μια άδεια οικοδομής από τον υπολογιστή μας, από οπουδήποτε στη χώρα. Θα μπορούσαμε ήδη, αν μας άκουγαν, να γίνονταν το ίδιο και με κάθε άδεια λειτουργίας».
Αναφερόμενος στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, που προτείνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός σημείωσε ότι «μέσα σε 1-2 χρόνια να μπορούμε με ένα κλικ σε ένα ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όπως προτείνουμε ως ΤΕΕ να γίνει άμεσα, να βλέπουμε τι επιτρέπεται να γίνει σε κάθε έκταση, σε κάθε οικόπεδο, τους περιορισμούς που έχει, τις δυνατότητες δόμησης. Και όλα αυτά να είναι ελεύθερα και προσβάσιμα από όλους! Δεν υπάρχει όριο στο που μπορεί να φτάσει η χρήση ενός τέτοιου ψηφιακού χάρτη, παρά μόνο στην επινοητικότητά μας. Για παράδειγμα τα δεδομένα που θα παράγει ένα μελετημένο σύστημα «έξυπνης πόλης» μπορούν όχι μόνο να απεικονίζονται με εγκυρότητα, προσβασιμότητα και ασφάλεια, αλλά με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να συμβάλλουν τόσο σε άμεσες δράσεις όσο και στην αναθεώρηση του σχεδιασμού. Όλα αυτά, κάνουν συμμέτοχο στον σχεδιασμό τον ίδιο τον πολίτη και κάνουν περισσότερο αποδεκτές τις όποιες επιβάλλονται επιστημονικά. Έχουμε, τα εργαλεία, έχουμε τη γνώση. Βούληση χρειάζεται».
Έλληνες σε διεθνείς Οργανισμούς Μηχανικών
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ευχαρίστησε τους Έλληνες μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, που υπηρετούν σε θέσεις διοίκησης και ευθύνης στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς του τεχνικού κόσμου, την καθηγήτρια ΕΜΠ Χρυσσή Πότσιου, Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων (FIG – International Federation of Surveyors) Άρη Χατζηδάκη, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ( European Council of Civil Engineers ECCE) και του Διεθνή Οργανισμού (Working Party on Land Administration UNECE WPLA), Νίκο Φυντικάκη Αντιπρόεδρο της Περιφέρειας 2 της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (International Union of Architects UIA) φορείς με τους οποίους το ΤΕΕ συνδιοργανώνει το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα και τόνισε τη σημασία της εκλογής τους σε αυτές τις θέσεις. «Η χώρα μας, με το λαμπρό επιστημονικό προσωπικό των τεχνικών επιστημών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές, παράγει έρευνα και νέα γνώση με διεθνή αναγνώριση. Είναι πολλές οι διακρίσεις και έχουμε ιδρύματα και σχολές σε πολύ υψηλή κατάταξη, όπως και επιστήμονες με διεθνείς αναφορές και αναγνώριση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και συνέχισε λέγοντας:
«Βέβαια, μας λείπει, ακόμη, ως χώρα, η αποτελεσματική, με ουσιαστικά αποτελέσματα, διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά, μέσω καινοτόμων προϊόντων, αλλά και σε αυτό βελτιωνόμαστε. Ή, έστω συμβάλλουμε, με ομαδικές προσπάθειες, να συμβεί αυτό ακόμη και σε άλλες χώρες». Αναφερόμενος στο θέμα της επιστημονικής μετανάστευσης ο Γ Στασινός σημείωσε ότι «με την κρίση που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια δεν πρέπει να κρύβουμε ότι πολλοί λαμπροί επιστήμονες, ιδίως Έλληνες Μηχανικοί, επέλεξαν άλλες χώρες για τη δραστηριοποίησή τους. Όμως, πέρα από τα προφανή αρνητικά αποτελέσματα που φέρνει μια τέτοια μετανάστευση, αυτό συνέβαλλε και σε θετικές εξελίξεις. Με τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των Ελλήνων Μηχανικών, η χώρα μας αποκτά ολοένα και περισσότερο τη διεθνή αναγνώριση όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό νομίζω ότι αντικατοπτρίζεται και στην ευτυχή συγκυρία να υπάρχουν φέτος εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΤΕΕ σε τέσσερις σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς του τεχνικού κόσμου. Αλλά αποδεικνύεται και από τις υψηλού επιπέδου επιστημονικές παρουσιάσεις και ομιλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου tufe2018 και αφορούν θέματα αιχμής για την επιστήμη, την οικονομία και την κοινωνία, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Το πως δηλαδή αυτοί οι τομείς της ζωής μας επηρεάζονται και επηρεάζουν σήμερα το δομημένο περιβάλλον συνολικά, την αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο».
Η επιστημονική έρευνα ανοίγει δρόμους ανάπτυξης
«Ειδικά στην Ελλάδα, που έχει καθυστερήσει πολύ σε αυτές τις πολιτικές και έχει χτυπηθεί πολύ έντονα από την κρίση, η επιστημονική έρευνα πάνω στην αποδοτικότητα και τη σημασία συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων μπορεί να χαράξει νέους δρόμους για μια νέα αναπτυξιακή πορεία» Σημείωσε ο Γ. Στασινός υπογραμμίζοντας ότι «το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι χρειάζεται επιστημονική γνώση και επάρκεια για την άσκηση τέτοιων πολιτικών» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΤΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η οργάνωση του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, αντίστοιχα επιστημονικά συνέδρια, όπως με τη FIG και την Παγκόσμια Τράπεζα, επιστημονικές ημερίδες, όπως η τελευταία πριν λίγες ημέρες, για τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας και την κλιματική αλλαγή, εντάσσοντας παράλληλα σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τους επαγγελματίες μηχανικούς και τις εταιρείες, όπως συνέβη για παράδειγμα με το πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του ΤΕΕ για την ανάπτυξη.
Διεπιστημονική συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ακόμη ότι «η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αυτή δημιουργεί έχουν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε τόσο για κάθε χώρα όσο και για τις πόλεις μας» σημείωσε τις πρόσθετες δυσκολίες που αναδεικνύονται για το επιστημονικό έργο σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, λόγω της κρίσης και τόνισε ότι «η αειφόρος ανάπτυξη γενικά και ειδικά οι βιώσιμες πόλεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, είναι πρόκληση για τη χώρα μας γιατί προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα:
• Στο επίπεδο του πολίτη, πρώτα από όλα. Της νοοτροπίας, των συνηθειών, των προτιμήσεων.
• Στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης.
• Στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας.
• Σε κάθε φορέα σχεδιασμού αλλά και σε κάθε επίπεδο λήψης απόφασης.
Και υπογράμμισε ότι «ο βιώσιμος σχεδιασμός απαιτεί παράλληλα:
• όραμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής: στην ύπαιθρο, στις πόλεις και τα περίχωρά τους.
• στρατηγικό αλλά και επιχειρησιακό σχέδιο με ολιστική προσέγγιση,
• επιμέρους στόχους που θα καλύπτουν τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων σήμερα και στο μέλλον»
Ως «σημεία κλειδιά» που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας για την επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «είναι η διεπιστημονικότητα, ο διάλογος, η σύνθεση και η κοινή λογική. Και εξήγησε ότι αυτό αφορά:
• είτε τις στρατηγικές επιλογές, όπως για παράδειγμα η διερεύνηση ή μη των δυνατοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων
• είτε σε χαμηλότερο επίπεδο την κάθε πόλη ή γειτονιά, όπως τα έργα αστικής ανάπλασης ή βιώσιμης κινητικότητας.
Ακόμη και σε μίκρο – επίπεδο, αφορά για παράδειγμα τα νέα κτίρια και το ποιες αρχές σχεδιασμού θα ακολουθήσουν και με ποιες παραδοχές για το μέλλον, ή προγράμματα ριζικής ανακαίνισης κτιρίων».
«Οφείλουμε να σχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές μας γνώσεις και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και παραδείγματα, είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε ότι: «Ταυτόχρονα όμως πλέον οφείλουμε να συνεργαστούμε και με άλλους μηχανικούς και με άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Ακόμη και με αυτές που δεν έχουμε μάθει, ως μηχανικοί να συνεργαζόμαστε συχνά, όπως οι κοινωνικοί επιστήμονες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε ολιστικό σχεδιασμό και ποιοτικά αποτελέσματα». Ο Γ. Στασινός μιλώντας για τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό είπε ότι «όλα αυτά πρέπει να συμβούν όχι από το βάθρο της επιστημονικής αυθεντίας αλλά σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία, που θα είναι, εν τέλει, ο συνδιαμορφωτής, χρήστης και κριτής μιας παρέμβασης, μεγάλου ή μικρού μεγέθους, στο δομημένο περιβάλλον. Κανένα σχέδιο δεν θα επιτύχει αν δεν γίνει καθημερινότητα του πολίτη και του χρήστη. Και για να γίνει αποδεκτό, όσο περισσότερο και όσο νωρίτερα εμπλακεί ο πολίτης στο σχεδιασμό, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα».
Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στις τεχνολογικές εξελίξεις, που αποτελούν και θεματικές εισηγήσεις των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου, σημειώνοντας ότι «αυτές σε πολλούς τομείς είναι ήδη εδώ και θα εξαπλωθούν, ως πραγματικές εφαρμογές τα επόμενα χρόνια», αναφέροντας ότι «δίνουν πλέον τη δυνατότητα τα σχέδια που εκπονούνται σε κάθε επίπεδο να είναι διαρκώς εξελισσόμενα και προσαρμοζόμενα στις ανάγκες μιας κοινωνίας, μικρής ή μεγάλης. Αφετέρου δημιουργούν νέες προκλήσεις. Προστασίας τις ιδιωτικότητας και των δεδομένων για παράδειγμα». Ο ίδιος μιλώντας επίσης για τις τεχνολογικές εξελίξεις είπε ότι «το διαδίκτυο των πραγμάτων και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μας δίνουν ήδη σήμερα εργαλεία που ποτέ ως επιστήμονες δεν είχαμε φανταστεί. Και αύριο ακόμη περισσότερα. Η αύξηση της συμμετοχής του χρήστη, για παράδειγμα, μέσα από τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας προσφέρει δεδομένα και αλληλεπίδραση πρωτόγνωρα. Τα νέα υλικά και τεχνολογίες κατασκευής δίνουν λύσεις και προσφέρουν καινοτομίες συνεχώς. Οι εξελίξεις στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές αλλά και η ηλεκτροκίνηση, σε κάθε της μορφή, αποτελούν πλέον συστατικά στοιχεία μιας πετυχημένης ανάλυσης για τη βιώσιμη πόλη». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε: «Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τις γνώσεις. Χρειάζεται σωστή συνεργασία, επιστημοσύνη και αποτελεσματικότητα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις πόλεις και το δομημένο περιβάλλον που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας. Και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον που κληρονομήσαμε και πρέπει να παραδώσουμε όχι μόνο στην κατάσταση που παραλάβαμε αλλά σε καλύτερη κατάσταση, αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την τάση που επικράτησε από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά».
Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Στις ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αναφορά στις πολιτικές αποφάσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή μετάβαση και τη συμφωνία των Παρισίων, που περιέχει δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας το 2030, στο 32%, με ρήτρα επανεξέτασης και βελτίωσης αυτού του στόχου το 2023 εστίασε την ομιλία του ο Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο του ΤΕΕ.
«Η συμφωνία των Παρισίων ήταν μία σημαντική επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι ήμαστε από καιρό παγκόσμιοι ηγέτες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο κ Μακροπουλιώτης σημειώνοντας ότι «η δεσμευτική συμφωνία της ΕΕ, που αντικατοπτρίζει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μία οικονομία με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μια επιτακτική ανάγκη και αποτελεί χρέος μας προς τις επόμενες γενιές» συνδέοντας τα λεγόμενα του «με την κλιματική αλλαγή, που τα τελευταία χρόνια έχει όλο και περισσότερο ορατές και καταστροφικές, δυστυχώς, επιπτώσεις από την Ελλάδα και την Πορτογαλία έως την νοτιοανατολική Ασία επηρεάζοντας όλους μας, χωρίς εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι δυστυχώς αρνούνται να παραδεχθούν ότι το πρόβλημα υπάρχει».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν περισσότερες ζωές και να πληγούν περαιτέρω οι οικονομίες μας εξαιτίας της αποτυχίας μας να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα έγκαιρα», τόνισε ο ομιλητής και υπογράμμισε ότι επίσης «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφορά τον καθένα μας και όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε. Σε αυτό το πλαίσιο κάνει την εμφάνισή του ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πολλές ευκαιρίες, ένας κόσμος που συνδέει τις καινοτόμες τεχνολογίες με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένας κόσμος στον οποίο η ποιότητα της ζωής συμβαδίζει με την οικονομική ανταγωνιστικότητα».
«Ένα βασικό εργαλείο για να πετύχουμε το στόχο αυτό είναι η ενεργειακή ένωση, η οποία αποτελεί μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Γιούνγκερ είπε ο κ. Μακροπουλιώτης και σημείωσε ότι «στην καρδιά της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκονται συγκεκριμένες δράσεις ώστε να γίνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο ομιλητής διαθέτουμε τις πολιτικές και τα εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους μας. Να καθοδηγήσουμε την παγκόσμια μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας και να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι:
«Ο κόσμος εξελίσσεται, αλλά η Ευρώπη και η Ελλάδα βεβαίως που είναι μέλος της Ευρώπης, καθοδηγούν τις εξελίξεις αυτές. Η μετάβαση προς μία οικονομία που δίνει προβάδισμα στους πολίτες, προσφέροντάς τους ποιο οικονομικά προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια, θα πρέπει να είναι ο κοινός και διαχρονικός μας στόχος για τη Ελλάδα και για τους Έλληνες».
Χρυσή Πότσιου Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων(FIG – International Federation of Surveyors)
Τη σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το ΤΕΕ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά διεθνώς αρχιτέκτονες, τοπογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί να συναντώνται από κοινού στο διεθνές συνέδριο της Αθήνας, τόνισε κατά την ομιλία της η Χρυσή Πότσιου Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων(FIG – International Federation of Surveyors). Η κ Πότσιου αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση, που βίωσε εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, διάστημα στο οποίο όπως είπε «υπήρξε το λεγόμενο brain drain, η φυγή πολλών νέων στο εξωτερικό, καθώς 450.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έφυγαν από τη χώρα», τονίζοντας ότι έχουν γίνει αλλαγές, αλλά χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει επιστήμονες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι όμως έχουν μικρή συμμετοχή στις εξελίξεις. Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά ότι παράλληλα με όλα αυτά «υπάρχει όμως και με μία έλλειψη οράματος που πρέπει να το δημιουργήσουμε, να δουλέψουμε μαζί το Τεχνικό Επιμελητήριο, να δημιουργήσουμε αυτοπεποίθηση και όραμα για το μέλλον». Η κ Πότσιου τόνισε επίσης ότι «το όραμα της FIG είναι δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων» και παρουσίασε την οργάνωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Διεθνής Ένωση Τοπογράφων δημιουργήθηκε το 1887 στο Παρίσι. Έχει μέλη Ενώσεις από περισσότερες από 120 χώρες και αντιπροσωπεύει περισσότερους από 200.000 επαγγελματίες, ενώ έχει μεγάλο πλήθος συνδεδεμένων μελών από πανεπιστήμια και Σχολές σε όλο τον κόσμο. Φέτος η Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων γιορτάζει τα 140 χρόνια από τη δημιουργία της. Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι μέλος του FIG από το 1982 και έχει οργανώσει περισσότερα από 15 συνέδρια στην Ελλάδα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων συνεργάζεται επίσης με την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ.
Άρης Χατζηδάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ECCE
Η ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων και η ανθεκτικότητα των κατασκευών είναι οι δύο μεγαλύτερες άμεσες αλλά και μελλοντικές προκλήσεις για τον τεχνικό κόσμο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Άρης Χατζηδάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ECCE. «Εμείς ως πολιτικοί μηχανικοί πρέπει να τονίσουμε ότι η αειφορία, η βιωσιμότητα σημαίνει πριν από όλα ασφάλεια των δομών. Δεν μπορεί να υπάρξει αειφορία χωρίς ασφάλεια. Πρέπει όλα να βασίζονται πρωτίστως πάνω στην ασφάλεια των δομών και των υποδομών» τόνισε ο Α. χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η βιωσιμότητα των υφιστάμενων υποδομών, που θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια.
«Η παρουσία μου και η εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών εκπροσωπεί, καθρεφτίζει τη δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στα διεθνή ζητήματα, με τη διεθνή του παρουσία και επίσης το καλό όνομα που έχουν οι πολιτικοί μηχανικοί σε όλο τον κόσμο, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου» είπε ο Πρόεδρος της ECCE.
Ο κ Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι στο πεδίο των εξελίξεων για το επάγγελμα του μηχανικού διαγράφονται δύο σημαντικές μεταβολές, οι οποίες είναι ότι το επάγγελμα του μηχανικού είναι πλέον ψηφιακό, όπως επίσης ότι οι μηχανικοί καλούνται να εργαστούν πλέον σε έναν κόσμο που είναι περιβαλλοντικά πολύ ευάλωτος και ευαίσθητος. Σημείωσε ότι δράση του κάθε επιστήμονα πολιτικού μηχανικού σε τοπικό επίπεδο έχει πλέον παγκόσμια επίδραση και αυτό θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο ευθύνης του νέου σχεδιασμού.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο διεθνές ζήτημα της ταχείας αστικοποίησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε ραγδαίες τεχνολογικές αναπτύξεις και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε τα ανθρώπινα μέτρα στις νέες σε τεράστιες πόλεις». Για να απαντήσουν τα κράτη, οι κοινωνίες και οι οικονομίες θετικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις ο κ Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, όπως επίσης η διαρκής αναβάθμιση των σπουδών των μηχανικών. «Πρέπει να παράγουμε περισσότερο καλούς μηχανικούς. Γιατί δεν πρέπει να κατέβουν τα στάνταρντ στην εκπαίδευση των μηχανικών» τόνισε ο ομιλητής.
Νίκος Φυντικάκης ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA)
Μιλώντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), Νίκος Φυντικάκης, τόνισε: «Συνάδελφοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί και τοπογράφοι, καλωσορίσατε στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και της αρχιτεκτονικής, που ξεκίνησε με τις φιλοσοφικές σχολές του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη. Οι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί FIG, ECCE, UIA, με την υποστήριξη του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, από αυτό εδώ το διεπιστημονικό συνέδριο για την οικονομία, την κοινωνία και την κλιματική αλλαγή θέλουμε να εκπέμψουμε ένα διεθνές μήνυμα. Κάτω από την Ακρόπολη, το ναό της δημοκρατίας θέλουμε να εκπέμψουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ρύπανση, προς μια ανθρώπινη κοινωνία. Στους συναδέλφους μου της UIA , της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, τον Jong Ruhl, τους εκπροσώπους από τη Βραζιλία, από την Αφρική, από όλες τις περιφέρειες του κόσμου, εύχομαι ένα ειρηνικό μέλλον όπου η αρχιτεκτονική θα είναι το άθροισμα της ευθύνης για το περιβάλλον. Και θα πω, θα επαναλάβω αυτό που είπε ο μεγάλος αρχιτέκτονας Μις Βαν Ντε Ρόε… το λιγότερο είναι περισσότερο».
Fredrik Zetterquist, Προδρεύων της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, για τη Διαχείριση Γης (UNECE / WPLA)
Ο Fredrik Zetterquist, Προδρεύων της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, για τη Διαχείριση Γης (UNECE/WPLA) ανέφερε πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η διεπιστημονικότητα, καθώς είναι ίδιες οι προκλήσεις που έχουμε (αστικοποίηση, κλιματική αλλαγή κλπ) και ίδια η διαδρομή που έχουμε να κάνουμε για την επίτευξη της αειφορίας στο μέλλον. Παράλληλα, οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν χωρίς υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά με δίκαιους και δεοντολογικούς κανόνες. Πρέπει να διασφαλιστεί η καλή διακυβέρνηση και η αρχή της δικαιοσύνης. Ο κ. Zetterquist, αναφέρθηκε στο ρόλο της UNECE/WPLA, που έχει ολιστική προσέγγιση στα θέματα διαχείρισης της γης, ενώ ακόμη εργάζεται στη διαχείριση σεναρίων, καθώς και σχεδιασμού ετοιμότητας απέναντι σε κινδύνους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουμε την εισαγωγή των τοπικών χωρικών δεδομένων. Όταν μία χώρα γνωρίζει το δομημένο περιβάλλον, το αγροτικό περιβάλλον, τις χρήσεις γης, όταν έχει τη γνώση της γης, μπορεί να αμβλύνει τις καταστροφές και μπορεί να τις προβλέψει καλύτερα πριν φτάσουν. Έχουμε αποφάσεις οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα, αλλά πρέπει να υπάρχει εκδημοκρατισμός των δεδομένων, ούτως ώστε να κινηθούμε προς ολιστικές προσεγγίσεις».
Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ)
Ο Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της παγκόσμιας κοινότητας. «Είναι χρέος μας να δράσουμε με θάρρος και υπευθυνότητα μέσα από εντατικές εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, είπε χαρακτηριστικά. Να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να προσαρμοστούμε και να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να εξασφαλίσουμε μία οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την αγορά. Προστατεύοντας και σεβόμενοι το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, να χρησιμοποιήσουμε με σωφροσύνη την επιστημονική μας γνώση. Να εγγυηθούμε την ευημερία για τον κλάδο μας, αλλά και για τις κοινωνίες μας». Όσον αφορά το Ταμείο, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, ήδη κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εκδόθηκαν 50.154 εγγυητικές επιστολές, ενώ ο Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του τέθηκαν σε πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του. «Η νέα ψηφιακή εφαρμογή «e-Διακηρύξεις» που εισαγάγαμε, παρέχει στους Μηχανικούς - μέλη του ΤΜΕΔΕ τη δυνατότητα να ενημερώνονται με ένα κλικ, μέσω της ιστοσελίδας www.tmede.gr, για όλους τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές e-Εγγυητικές, e-Πρωτόκολλο και e-Εγκυρότητα δίνεται πλέον η δυνατότητα στον τεχνικό κόσμο και τους Έλληνες επιστήμονες να αναπτυχθούν ισότιμα, αξιοποιώντας όλες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού», ανέφερε, τονίζοντας ότι «κάνουμε πράξη την ψηφιακή επανάσταση». Επιπλέον, επεσήμανε το γεγονός ότι το ΤΜΕΔΕ αποτελεί πλήρες μέλος του European Association of Guarantee Institutions. «Μόνο για το 2017 το χαρτοφυλάκιο των εγγυητικών του Οργανισμού ανήλθε σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,1 εκατομμυρίων εγγυητικών επιστολών. Ως μέλος του, το ΤΜΕΔΕ έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο. Θα λαμβάνει επίσης την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα, που θα αφορά τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κρατικές ενισχύσεις και την περαιτέρω ψηφιοποίηση, ενώ θα διαθέτει πλέον και άμεση διεθνή θεσμική εκπροσώπηση». Πρόσθεσε ότι «οι δεκαεπτά στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ατζέντα για το 2030, του ΟΗΕ, δεν αποτελούν απλά έναν οδικό χάρτη χάραξης πολιτικής. Αντίστοιχα, η συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, αν και ήρθε με καθυστέρηση, αποτελεί επίσης μία θαρραλέα απόφαση για επείγουσα δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι δύο αυτές παγκόσμιες συμφωνίες, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή ατζέντα για την ενέργεια και το κλίμα, δημιουργούν ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο, Ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο, καλούμαστε να κινηθούμε, άμεσα. Καθώς, συνθέτουν έναν οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Ένα πλαίσιο που και για τη χώρα μας αποτελεί μονόδρομο», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση, καθώς φαινόμενα όπως οι τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα, τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Enzo Siviero, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Μεσογειακών Χώρων (EAMC)
Τέλος, ο Enzo Siviero, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Μεσογειακών Χώρων (EAMC), επεσήμανε πως χρέος της Ένωσης είναι να πείσει τους ανθρώπους, τις οργανώσεις ότι χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει μέλλον. Χρειάζεται μια γέφυρα που θα συνδέσει ανθρώπους, πολιτισμούς και θρησκείες. «Ακόμα και όταν νικήσουμε δεν νικούμε, χάνουμε, δήλωσε. Γιατί μετά τους πολέμους τι έχεις; Έχεις καταστροφές και πρέπει να τα ξανά φτιάξεις. Ας αφήσουμε τον πόλεμο και ας δημιουργήσουμε γέφυρες». Και ακόμη τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρχει σύνδεση μεταξύ επαγγελματικής δραστηριότητας και πανεπιστημίων. Γιατί «την εμπειρία πρέπει να την μοιραζόμαστε με τους φοιτητές». Μίλησε ακόμη για την ασφάλεια, τη χρησιμότητα, αλλά και την αισθητική που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα έργο. «Μερικές φορές πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, δεν κατασκευάζουν γέφυρες για τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά για τους ίδιους», είπε. «Η γέφυρα πρέπει να είναι και ένα έργο τέχνης, πρέπει να σκέφτεστε ότι η ομορφιά είναι υποχρεωτική. Όταν δεν υπάρχει ομορφιά, δεν υπάρχει ζωή. Μερικές φορές φαίνεται ότι χάσαμε το μυαλό μας. Η διεθνοποίηση, η παγκοσμιοποίηση σημαίνει να γινόμαστε καλύτεροι από πριν, όχι χειρότεροι και συγνώμη, αλλά πολλές φορές δεν είμαστε τόσο καλοί όσο θα μπορούσαμε να ήμασταν. Πρέπει να δημιουργούνται πράγματα που να μείνουν στο χρόνο. Είναι λάθος μας να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να μείνουν 10 – 20 – 30 – 40 χρόνια».
www.worldenergynews.gr
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη και την ευθύνη, με όπλο την επιστημονική γνώση, τη διαρκή αναβάθμιση του επαγγελματικού επιπέδου των μηχανικών αλλά και τις θεσμικές αλλαγές, που πρέπει να προωθούνται από τα κράτη και τις κυβερνήσεις, για να μην αργεί η τεχνολογική, επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη να γίνεται κτήματα της κοινωνίας, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα ενσωματώνει τις αρχές της συμμετοχής των πολιτών και της αξιολόγησης, να δοθούν σύγχρονες απαντήσεις στις μεγάλες εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις της ενεργειακής εξοικονόμησης, της βιωσιμότητας των κτιρίων και των πόλεων και της ανθεκτικότητας των κατασκευών, υπό το πρίσμα της προκλήσεων και των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής.
«Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που προωθούμε ως ΤΕΕ σε όλο το εύρος του δομημένου περιβάλλοντος και των ακινήτων, από το επίπεδο του σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση και τον έλεγχο, νομίζω ότι καταφέρνουμε σιγά – σιγά να αλλάξουμε την Ελλάδα», σημείωσε ο Γιώργος Στασινός. Μάλιστα στο περιθώριο του συνεδρίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέροντας ως παράδειγμα το επίκαιρο θέμα της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η εκκλησιαστική περιουσία, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με όρους διαφάνειας, μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα, όπως αυτά που έχουμε κατασκευάσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ώστε να είναι ικανοποιημένοι και οι πολίτες και να γνωρίζουν με ποια διαδικασία γίνεται αυτή η αξιοποίηση. Ο ρόλος και η ευθύνη του ΤΕΕ είναι σε κάθε περίπτωση να συμβάλλουμε να γίνονται τα πράγματα με σωστό και αντικειμενικό τρόπο και να υπάρχει η διαφάνεια που απαιτείται».
«Σε αυτόν τον τομέα το ΤΕΕ νομίζω ότι πρωτοπορεί στην Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι πλέον κάτι που απλά υποστηρίζει το ΤΕΕ και εγώ ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, από καθήκον. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται ήδη από διεθνείς οργανισμούς» τόνισε ο Γιώργος Στασινός και ανακοίνωσε στο διεθνές συνέδριο ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση Doing Business που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάταξη όλων των χωρών σε θέματα ελκυστικότητας επενδύσεων αναγνώρισε, με στοιχεία, τη βελτίωση που έφερε η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Η χώρα μας ανέβηκε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στο δείκτη που εξετάζει την ευκολία και ταχύτητα έκδοσης αδειών δόμησης, που θεωρείται ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για την ελκυστικότητα μιας επένδυσης. Σε αυτόν τον δείκτη βρισκόμαστε πλέον στην 39η θέση. Δυστυχώς στους άλλους δείκτες δεν τα πάμε τόσο καλά ως χώρα. Αλλά το ΤΕΕ φιλοδοξεί να συμβάλει και σε αυτό, στη συνολική βελτίωση».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «το ΤΕΕ παλεύει επί τέσσερα χρόνια για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ένα σύστημα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με στελέχη του Επιμελητηρίου. Και τα τελευταία τρία χρόνια σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, επέμενα για την αναγκαιότητα να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση». Και υπογράμμισε: «Το ίδιο υποστηρίζω και για άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και μεταρρυθμίσεις που προτείνει και μπορεί να υλοποιήσει το ΤΕΕ, από το χωροταξικό σχεδιασμό μέχρι τις άδειες λειτουργίας, από την ελεγκτική διαδικασία μέχρι την πιστοποίηση επαγγελμάτων. Και μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά, αν οι πολιτικοί ακούσουν εμάς τους τεχνοκράτες. Ήδη μπορούμε να εκδίδουμε και να παρακολουθούμε μια άδεια οικοδομής από τον υπολογιστή μας, από οπουδήποτε στη χώρα. Θα μπορούσαμε ήδη, αν μας άκουγαν, να γίνονταν το ίδιο και με κάθε άδεια λειτουργίας».
Αναφερόμενος στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, που προτείνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός σημείωσε ότι «μέσα σε 1-2 χρόνια να μπορούμε με ένα κλικ σε ένα ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όπως προτείνουμε ως ΤΕΕ να γίνει άμεσα, να βλέπουμε τι επιτρέπεται να γίνει σε κάθε έκταση, σε κάθε οικόπεδο, τους περιορισμούς που έχει, τις δυνατότητες δόμησης. Και όλα αυτά να είναι ελεύθερα και προσβάσιμα από όλους! Δεν υπάρχει όριο στο που μπορεί να φτάσει η χρήση ενός τέτοιου ψηφιακού χάρτη, παρά μόνο στην επινοητικότητά μας. Για παράδειγμα τα δεδομένα που θα παράγει ένα μελετημένο σύστημα «έξυπνης πόλης» μπορούν όχι μόνο να απεικονίζονται με εγκυρότητα, προσβασιμότητα και ασφάλεια, αλλά με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να συμβάλλουν τόσο σε άμεσες δράσεις όσο και στην αναθεώρηση του σχεδιασμού. Όλα αυτά, κάνουν συμμέτοχο στον σχεδιασμό τον ίδιο τον πολίτη και κάνουν περισσότερο αποδεκτές τις όποιες επιβάλλονται επιστημονικά. Έχουμε, τα εργαλεία, έχουμε τη γνώση. Βούληση χρειάζεται».
Έλληνες σε διεθνείς Οργανισμούς Μηχανικών
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ευχαρίστησε τους Έλληνες μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, που υπηρετούν σε θέσεις διοίκησης και ευθύνης στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς του τεχνικού κόσμου, την καθηγήτρια ΕΜΠ Χρυσσή Πότσιου, Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων (FIG – International Federation of Surveyors) Άρη Χατζηδάκη, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ( European Council of Civil Engineers ECCE) και του Διεθνή Οργανισμού (Working Party on Land Administration UNECE WPLA), Νίκο Φυντικάκη Αντιπρόεδρο της Περιφέρειας 2 της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (International Union of Architects UIA) φορείς με τους οποίους το ΤΕΕ συνδιοργανώνει το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα και τόνισε τη σημασία της εκλογής τους σε αυτές τις θέσεις. «Η χώρα μας, με το λαμπρό επιστημονικό προσωπικό των τεχνικών επιστημών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές, παράγει έρευνα και νέα γνώση με διεθνή αναγνώριση. Είναι πολλές οι διακρίσεις και έχουμε ιδρύματα και σχολές σε πολύ υψηλή κατάταξη, όπως και επιστήμονες με διεθνείς αναφορές και αναγνώριση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και συνέχισε λέγοντας:
«Βέβαια, μας λείπει, ακόμη, ως χώρα, η αποτελεσματική, με ουσιαστικά αποτελέσματα, διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά, μέσω καινοτόμων προϊόντων, αλλά και σε αυτό βελτιωνόμαστε. Ή, έστω συμβάλλουμε, με ομαδικές προσπάθειες, να συμβεί αυτό ακόμη και σε άλλες χώρες». Αναφερόμενος στο θέμα της επιστημονικής μετανάστευσης ο Γ Στασινός σημείωσε ότι «με την κρίση που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια δεν πρέπει να κρύβουμε ότι πολλοί λαμπροί επιστήμονες, ιδίως Έλληνες Μηχανικοί, επέλεξαν άλλες χώρες για τη δραστηριοποίησή τους. Όμως, πέρα από τα προφανή αρνητικά αποτελέσματα που φέρνει μια τέτοια μετανάστευση, αυτό συνέβαλλε και σε θετικές εξελίξεις. Με τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των Ελλήνων Μηχανικών, η χώρα μας αποκτά ολοένα και περισσότερο τη διεθνή αναγνώριση όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό νομίζω ότι αντικατοπτρίζεται και στην ευτυχή συγκυρία να υπάρχουν φέτος εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΤΕΕ σε τέσσερις σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς του τεχνικού κόσμου. Αλλά αποδεικνύεται και από τις υψηλού επιπέδου επιστημονικές παρουσιάσεις και ομιλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου tufe2018 και αφορούν θέματα αιχμής για την επιστήμη, την οικονομία και την κοινωνία, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Το πως δηλαδή αυτοί οι τομείς της ζωής μας επηρεάζονται και επηρεάζουν σήμερα το δομημένο περιβάλλον συνολικά, την αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο».
Η επιστημονική έρευνα ανοίγει δρόμους ανάπτυξης
«Ειδικά στην Ελλάδα, που έχει καθυστερήσει πολύ σε αυτές τις πολιτικές και έχει χτυπηθεί πολύ έντονα από την κρίση, η επιστημονική έρευνα πάνω στην αποδοτικότητα και τη σημασία συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων μπορεί να χαράξει νέους δρόμους για μια νέα αναπτυξιακή πορεία» Σημείωσε ο Γ. Στασινός υπογραμμίζοντας ότι «το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι χρειάζεται επιστημονική γνώση και επάρκεια για την άσκηση τέτοιων πολιτικών» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΤΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η οργάνωση του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, αντίστοιχα επιστημονικά συνέδρια, όπως με τη FIG και την Παγκόσμια Τράπεζα, επιστημονικές ημερίδες, όπως η τελευταία πριν λίγες ημέρες, για τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας και την κλιματική αλλαγή, εντάσσοντας παράλληλα σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τους επαγγελματίες μηχανικούς και τις εταιρείες, όπως συνέβη για παράδειγμα με το πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του ΤΕΕ για την ανάπτυξη.
Διεπιστημονική συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ακόμη ότι «η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αυτή δημιουργεί έχουν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε τόσο για κάθε χώρα όσο και για τις πόλεις μας» σημείωσε τις πρόσθετες δυσκολίες που αναδεικνύονται για το επιστημονικό έργο σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, λόγω της κρίσης και τόνισε ότι «η αειφόρος ανάπτυξη γενικά και ειδικά οι βιώσιμες πόλεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, είναι πρόκληση για τη χώρα μας γιατί προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα:
• Στο επίπεδο του πολίτη, πρώτα από όλα. Της νοοτροπίας, των συνηθειών, των προτιμήσεων.
• Στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης.
• Στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας.
• Σε κάθε φορέα σχεδιασμού αλλά και σε κάθε επίπεδο λήψης απόφασης.
Και υπογράμμισε ότι «ο βιώσιμος σχεδιασμός απαιτεί παράλληλα:
• όραμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής: στην ύπαιθρο, στις πόλεις και τα περίχωρά τους.
• στρατηγικό αλλά και επιχειρησιακό σχέδιο με ολιστική προσέγγιση,
• επιμέρους στόχους που θα καλύπτουν τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων σήμερα και στο μέλλον»
Ως «σημεία κλειδιά» που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας για την επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «είναι η διεπιστημονικότητα, ο διάλογος, η σύνθεση και η κοινή λογική. Και εξήγησε ότι αυτό αφορά:
• είτε τις στρατηγικές επιλογές, όπως για παράδειγμα η διερεύνηση ή μη των δυνατοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων
• είτε σε χαμηλότερο επίπεδο την κάθε πόλη ή γειτονιά, όπως τα έργα αστικής ανάπλασης ή βιώσιμης κινητικότητας.
Ακόμη και σε μίκρο – επίπεδο, αφορά για παράδειγμα τα νέα κτίρια και το ποιες αρχές σχεδιασμού θα ακολουθήσουν και με ποιες παραδοχές για το μέλλον, ή προγράμματα ριζικής ανακαίνισης κτιρίων».
«Οφείλουμε να σχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές μας γνώσεις και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και παραδείγματα, είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε ότι: «Ταυτόχρονα όμως πλέον οφείλουμε να συνεργαστούμε και με άλλους μηχανικούς και με άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Ακόμη και με αυτές που δεν έχουμε μάθει, ως μηχανικοί να συνεργαζόμαστε συχνά, όπως οι κοινωνικοί επιστήμονες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε ολιστικό σχεδιασμό και ποιοτικά αποτελέσματα». Ο Γ. Στασινός μιλώντας για τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό είπε ότι «όλα αυτά πρέπει να συμβούν όχι από το βάθρο της επιστημονικής αυθεντίας αλλά σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία, που θα είναι, εν τέλει, ο συνδιαμορφωτής, χρήστης και κριτής μιας παρέμβασης, μεγάλου ή μικρού μεγέθους, στο δομημένο περιβάλλον. Κανένα σχέδιο δεν θα επιτύχει αν δεν γίνει καθημερινότητα του πολίτη και του χρήστη. Και για να γίνει αποδεκτό, όσο περισσότερο και όσο νωρίτερα εμπλακεί ο πολίτης στο σχεδιασμό, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα».
Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στις τεχνολογικές εξελίξεις, που αποτελούν και θεματικές εισηγήσεις των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου, σημειώνοντας ότι «αυτές σε πολλούς τομείς είναι ήδη εδώ και θα εξαπλωθούν, ως πραγματικές εφαρμογές τα επόμενα χρόνια», αναφέροντας ότι «δίνουν πλέον τη δυνατότητα τα σχέδια που εκπονούνται σε κάθε επίπεδο να είναι διαρκώς εξελισσόμενα και προσαρμοζόμενα στις ανάγκες μιας κοινωνίας, μικρής ή μεγάλης. Αφετέρου δημιουργούν νέες προκλήσεις. Προστασίας τις ιδιωτικότητας και των δεδομένων για παράδειγμα». Ο ίδιος μιλώντας επίσης για τις τεχνολογικές εξελίξεις είπε ότι «το διαδίκτυο των πραγμάτων και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μας δίνουν ήδη σήμερα εργαλεία που ποτέ ως επιστήμονες δεν είχαμε φανταστεί. Και αύριο ακόμη περισσότερα. Η αύξηση της συμμετοχής του χρήστη, για παράδειγμα, μέσα από τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας προσφέρει δεδομένα και αλληλεπίδραση πρωτόγνωρα. Τα νέα υλικά και τεχνολογίες κατασκευής δίνουν λύσεις και προσφέρουν καινοτομίες συνεχώς. Οι εξελίξεις στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές αλλά και η ηλεκτροκίνηση, σε κάθε της μορφή, αποτελούν πλέον συστατικά στοιχεία μιας πετυχημένης ανάλυσης για τη βιώσιμη πόλη». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε: «Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τις γνώσεις. Χρειάζεται σωστή συνεργασία, επιστημοσύνη και αποτελεσματικότητα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις πόλεις και το δομημένο περιβάλλον που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας. Και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον που κληρονομήσαμε και πρέπει να παραδώσουμε όχι μόνο στην κατάσταση που παραλάβαμε αλλά σε καλύτερη κατάσταση, αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την τάση που επικράτησε από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά».
Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Στις ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αναφορά στις πολιτικές αποφάσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή μετάβαση και τη συμφωνία των Παρισίων, που περιέχει δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας το 2030, στο 32%, με ρήτρα επανεξέτασης και βελτίωσης αυτού του στόχου το 2023 εστίασε την ομιλία του ο Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο του ΤΕΕ.
«Η συμφωνία των Παρισίων ήταν μία σημαντική επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι ήμαστε από καιρό παγκόσμιοι ηγέτες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο κ Μακροπουλιώτης σημειώνοντας ότι «η δεσμευτική συμφωνία της ΕΕ, που αντικατοπτρίζει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μία οικονομία με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μια επιτακτική ανάγκη και αποτελεί χρέος μας προς τις επόμενες γενιές» συνδέοντας τα λεγόμενα του «με την κλιματική αλλαγή, που τα τελευταία χρόνια έχει όλο και περισσότερο ορατές και καταστροφικές, δυστυχώς, επιπτώσεις από την Ελλάδα και την Πορτογαλία έως την νοτιοανατολική Ασία επηρεάζοντας όλους μας, χωρίς εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι δυστυχώς αρνούνται να παραδεχθούν ότι το πρόβλημα υπάρχει».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν περισσότερες ζωές και να πληγούν περαιτέρω οι οικονομίες μας εξαιτίας της αποτυχίας μας να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα έγκαιρα», τόνισε ο ομιλητής και υπογράμμισε ότι επίσης «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφορά τον καθένα μας και όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε. Σε αυτό το πλαίσιο κάνει την εμφάνισή του ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πολλές ευκαιρίες, ένας κόσμος που συνδέει τις καινοτόμες τεχνολογίες με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένας κόσμος στον οποίο η ποιότητα της ζωής συμβαδίζει με την οικονομική ανταγωνιστικότητα».
«Ένα βασικό εργαλείο για να πετύχουμε το στόχο αυτό είναι η ενεργειακή ένωση, η οποία αποτελεί μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Γιούνγκερ είπε ο κ. Μακροπουλιώτης και σημείωσε ότι «στην καρδιά της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκονται συγκεκριμένες δράσεις ώστε να γίνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο ομιλητής διαθέτουμε τις πολιτικές και τα εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους μας. Να καθοδηγήσουμε την παγκόσμια μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας και να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι:
«Ο κόσμος εξελίσσεται, αλλά η Ευρώπη και η Ελλάδα βεβαίως που είναι μέλος της Ευρώπης, καθοδηγούν τις εξελίξεις αυτές. Η μετάβαση προς μία οικονομία που δίνει προβάδισμα στους πολίτες, προσφέροντάς τους ποιο οικονομικά προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια, θα πρέπει να είναι ο κοινός και διαχρονικός μας στόχος για τη Ελλάδα και για τους Έλληνες».
Χρυσή Πότσιου Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων(FIG – International Federation of Surveyors)
Τη σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το ΤΕΕ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά διεθνώς αρχιτέκτονες, τοπογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί να συναντώνται από κοινού στο διεθνές συνέδριο της Αθήνας, τόνισε κατά την ομιλία της η Χρυσή Πότσιου Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων(FIG – International Federation of Surveyors). Η κ Πότσιου αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση, που βίωσε εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, διάστημα στο οποίο όπως είπε «υπήρξε το λεγόμενο brain drain, η φυγή πολλών νέων στο εξωτερικό, καθώς 450.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έφυγαν από τη χώρα», τονίζοντας ότι έχουν γίνει αλλαγές, αλλά χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει επιστήμονες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι όμως έχουν μικρή συμμετοχή στις εξελίξεις. Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά ότι παράλληλα με όλα αυτά «υπάρχει όμως και με μία έλλειψη οράματος που πρέπει να το δημιουργήσουμε, να δουλέψουμε μαζί το Τεχνικό Επιμελητήριο, να δημιουργήσουμε αυτοπεποίθηση και όραμα για το μέλλον». Η κ Πότσιου τόνισε επίσης ότι «το όραμα της FIG είναι δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων» και παρουσίασε την οργάνωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Διεθνής Ένωση Τοπογράφων δημιουργήθηκε το 1887 στο Παρίσι. Έχει μέλη Ενώσεις από περισσότερες από 120 χώρες και αντιπροσωπεύει περισσότερους από 200.000 επαγγελματίες, ενώ έχει μεγάλο πλήθος συνδεδεμένων μελών από πανεπιστήμια και Σχολές σε όλο τον κόσμο. Φέτος η Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων γιορτάζει τα 140 χρόνια από τη δημιουργία της. Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι μέλος του FIG από το 1982 και έχει οργανώσει περισσότερα από 15 συνέδρια στην Ελλάδα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων συνεργάζεται επίσης με την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ.
Άρης Χατζηδάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ECCE
Η ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων και η ανθεκτικότητα των κατασκευών είναι οι δύο μεγαλύτερες άμεσες αλλά και μελλοντικές προκλήσεις για τον τεχνικό κόσμο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Άρης Χατζηδάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ECCE. «Εμείς ως πολιτικοί μηχανικοί πρέπει να τονίσουμε ότι η αειφορία, η βιωσιμότητα σημαίνει πριν από όλα ασφάλεια των δομών. Δεν μπορεί να υπάρξει αειφορία χωρίς ασφάλεια. Πρέπει όλα να βασίζονται πρωτίστως πάνω στην ασφάλεια των δομών και των υποδομών» τόνισε ο Α. χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η βιωσιμότητα των υφιστάμενων υποδομών, που θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια.
«Η παρουσία μου και η εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών εκπροσωπεί, καθρεφτίζει τη δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στα διεθνή ζητήματα, με τη διεθνή του παρουσία και επίσης το καλό όνομα που έχουν οι πολιτικοί μηχανικοί σε όλο τον κόσμο, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου» είπε ο Πρόεδρος της ECCE.
Ο κ Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι στο πεδίο των εξελίξεων για το επάγγελμα του μηχανικού διαγράφονται δύο σημαντικές μεταβολές, οι οποίες είναι ότι το επάγγελμα του μηχανικού είναι πλέον ψηφιακό, όπως επίσης ότι οι μηχανικοί καλούνται να εργαστούν πλέον σε έναν κόσμο που είναι περιβαλλοντικά πολύ ευάλωτος και ευαίσθητος. Σημείωσε ότι δράση του κάθε επιστήμονα πολιτικού μηχανικού σε τοπικό επίπεδο έχει πλέον παγκόσμια επίδραση και αυτό θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο ευθύνης του νέου σχεδιασμού.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο διεθνές ζήτημα της ταχείας αστικοποίησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε ραγδαίες τεχνολογικές αναπτύξεις και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε τα ανθρώπινα μέτρα στις νέες σε τεράστιες πόλεις». Για να απαντήσουν τα κράτη, οι κοινωνίες και οι οικονομίες θετικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις ο κ Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, όπως επίσης η διαρκής αναβάθμιση των σπουδών των μηχανικών. «Πρέπει να παράγουμε περισσότερο καλούς μηχανικούς. Γιατί δεν πρέπει να κατέβουν τα στάνταρντ στην εκπαίδευση των μηχανικών» τόνισε ο ομιλητής.
Νίκος Φυντικάκης ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA)
Μιλώντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), Νίκος Φυντικάκης, τόνισε: «Συνάδελφοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί και τοπογράφοι, καλωσορίσατε στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και της αρχιτεκτονικής, που ξεκίνησε με τις φιλοσοφικές σχολές του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη. Οι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί FIG, ECCE, UIA, με την υποστήριξη του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, από αυτό εδώ το διεπιστημονικό συνέδριο για την οικονομία, την κοινωνία και την κλιματική αλλαγή θέλουμε να εκπέμψουμε ένα διεθνές μήνυμα. Κάτω από την Ακρόπολη, το ναό της δημοκρατίας θέλουμε να εκπέμψουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ρύπανση, προς μια ανθρώπινη κοινωνία. Στους συναδέλφους μου της UIA , της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, τον Jong Ruhl, τους εκπροσώπους από τη Βραζιλία, από την Αφρική, από όλες τις περιφέρειες του κόσμου, εύχομαι ένα ειρηνικό μέλλον όπου η αρχιτεκτονική θα είναι το άθροισμα της ευθύνης για το περιβάλλον. Και θα πω, θα επαναλάβω αυτό που είπε ο μεγάλος αρχιτέκτονας Μις Βαν Ντε Ρόε… το λιγότερο είναι περισσότερο».
Fredrik Zetterquist, Προδρεύων της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, για τη Διαχείριση Γης (UNECE / WPLA)
Ο Fredrik Zetterquist, Προδρεύων της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, για τη Διαχείριση Γης (UNECE/WPLA) ανέφερε πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η διεπιστημονικότητα, καθώς είναι ίδιες οι προκλήσεις που έχουμε (αστικοποίηση, κλιματική αλλαγή κλπ) και ίδια η διαδρομή που έχουμε να κάνουμε για την επίτευξη της αειφορίας στο μέλλον. Παράλληλα, οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν χωρίς υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά με δίκαιους και δεοντολογικούς κανόνες. Πρέπει να διασφαλιστεί η καλή διακυβέρνηση και η αρχή της δικαιοσύνης. Ο κ. Zetterquist, αναφέρθηκε στο ρόλο της UNECE/WPLA, που έχει ολιστική προσέγγιση στα θέματα διαχείρισης της γης, ενώ ακόμη εργάζεται στη διαχείριση σεναρίων, καθώς και σχεδιασμού ετοιμότητας απέναντι σε κινδύνους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουμε την εισαγωγή των τοπικών χωρικών δεδομένων. Όταν μία χώρα γνωρίζει το δομημένο περιβάλλον, το αγροτικό περιβάλλον, τις χρήσεις γης, όταν έχει τη γνώση της γης, μπορεί να αμβλύνει τις καταστροφές και μπορεί να τις προβλέψει καλύτερα πριν φτάσουν. Έχουμε αποφάσεις οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα, αλλά πρέπει να υπάρχει εκδημοκρατισμός των δεδομένων, ούτως ώστε να κινηθούμε προς ολιστικές προσεγγίσεις».
Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ)
Ο Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της παγκόσμιας κοινότητας. «Είναι χρέος μας να δράσουμε με θάρρος και υπευθυνότητα μέσα από εντατικές εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, είπε χαρακτηριστικά. Να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να προσαρμοστούμε και να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να εξασφαλίσουμε μία οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την αγορά. Προστατεύοντας και σεβόμενοι το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, να χρησιμοποιήσουμε με σωφροσύνη την επιστημονική μας γνώση. Να εγγυηθούμε την ευημερία για τον κλάδο μας, αλλά και για τις κοινωνίες μας». Όσον αφορά το Ταμείο, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, ήδη κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εκδόθηκαν 50.154 εγγυητικές επιστολές, ενώ ο Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του τέθηκαν σε πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του. «Η νέα ψηφιακή εφαρμογή «e-Διακηρύξεις» που εισαγάγαμε, παρέχει στους Μηχανικούς - μέλη του ΤΜΕΔΕ τη δυνατότητα να ενημερώνονται με ένα κλικ, μέσω της ιστοσελίδας www.tmede.gr, για όλους τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές e-Εγγυητικές, e-Πρωτόκολλο και e-Εγκυρότητα δίνεται πλέον η δυνατότητα στον τεχνικό κόσμο και τους Έλληνες επιστήμονες να αναπτυχθούν ισότιμα, αξιοποιώντας όλες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού», ανέφερε, τονίζοντας ότι «κάνουμε πράξη την ψηφιακή επανάσταση». Επιπλέον, επεσήμανε το γεγονός ότι το ΤΜΕΔΕ αποτελεί πλήρες μέλος του European Association of Guarantee Institutions. «Μόνο για το 2017 το χαρτοφυλάκιο των εγγυητικών του Οργανισμού ανήλθε σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,1 εκατομμυρίων εγγυητικών επιστολών. Ως μέλος του, το ΤΜΕΔΕ έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο. Θα λαμβάνει επίσης την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα, που θα αφορά τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κρατικές ενισχύσεις και την περαιτέρω ψηφιοποίηση, ενώ θα διαθέτει πλέον και άμεση διεθνή θεσμική εκπροσώπηση». Πρόσθεσε ότι «οι δεκαεπτά στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ατζέντα για το 2030, του ΟΗΕ, δεν αποτελούν απλά έναν οδικό χάρτη χάραξης πολιτικής. Αντίστοιχα, η συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, αν και ήρθε με καθυστέρηση, αποτελεί επίσης μία θαρραλέα απόφαση για επείγουσα δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι δύο αυτές παγκόσμιες συμφωνίες, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή ατζέντα για την ενέργεια και το κλίμα, δημιουργούν ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο, Ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο, καλούμαστε να κινηθούμε, άμεσα. Καθώς, συνθέτουν έναν οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Ένα πλαίσιο που και για τη χώρα μας αποτελεί μονόδρομο», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση, καθώς φαινόμενα όπως οι τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα, τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Enzo Siviero, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Μεσογειακών Χώρων (EAMC)
Τέλος, ο Enzo Siviero, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Μεσογειακών Χώρων (EAMC), επεσήμανε πως χρέος της Ένωσης είναι να πείσει τους ανθρώπους, τις οργανώσεις ότι χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει μέλλον. Χρειάζεται μια γέφυρα που θα συνδέσει ανθρώπους, πολιτισμούς και θρησκείες. «Ακόμα και όταν νικήσουμε δεν νικούμε, χάνουμε, δήλωσε. Γιατί μετά τους πολέμους τι έχεις; Έχεις καταστροφές και πρέπει να τα ξανά φτιάξεις. Ας αφήσουμε τον πόλεμο και ας δημιουργήσουμε γέφυρες». Και ακόμη τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρχει σύνδεση μεταξύ επαγγελματικής δραστηριότητας και πανεπιστημίων. Γιατί «την εμπειρία πρέπει να την μοιραζόμαστε με τους φοιτητές». Μίλησε ακόμη για την ασφάλεια, τη χρησιμότητα, αλλά και την αισθητική που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα έργο. «Μερικές φορές πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, δεν κατασκευάζουν γέφυρες για τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά για τους ίδιους», είπε. «Η γέφυρα πρέπει να είναι και ένα έργο τέχνης, πρέπει να σκέφτεστε ότι η ομορφιά είναι υποχρεωτική. Όταν δεν υπάρχει ομορφιά, δεν υπάρχει ζωή. Μερικές φορές φαίνεται ότι χάσαμε το μυαλό μας. Η διεθνοποίηση, η παγκοσμιοποίηση σημαίνει να γινόμαστε καλύτεροι από πριν, όχι χειρότεροι και συγνώμη, αλλά πολλές φορές δεν είμαστε τόσο καλοί όσο θα μπορούσαμε να ήμασταν. Πρέπει να δημιουργούνται πράγματα που να μείνουν στο χρόνο. Είναι λάθος μας να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να μείνουν 10 – 20 – 30 – 40 χρόνια».
www.worldenergynews.gr