Πτώση πάνω από 20% από τα υψηλά του προηγούμενο μήνα
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη 6/11/2018 καταγράφοντας απώλειες πάνω από 2%, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να χορηγήσει απαλλαγές από τις κυρώσεις σε κορυφαίους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, με την αγορά να περιμένει να εξακριβώσει την ακριβή επίπτωση των παρεκκλίσεων.
Τα διεθνή συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent μειώθηκαν κατά 1,66 δολ.,ή 2,3%, στα 71,51 δολάρια το βαρέλι, τη Δευτέρα.
Τα ενδιάμεσα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate υποχώρησαν 1,55 δολάρια, ή 2,5%, στα 61,55 δολάρια το βαρέλι στις 12:05 μ.μ. ET.
Στα χαμηλά της συνεδρίασης, το WTI άγγιξε τα 61,31 δολάρια, μειωμένο περισσότερο από 20% από το τετραετές υψηλό επίπεδο των 76,90 δολαρίων το περασμένο μήνα.
Περί τις 22:03 ώρα Ελλάδας οι αρχικές απώλειες είχαν περιορισθεί με το αργό να υποχωρεί 1,55% στα 62,12 δολάρια και το Brent να σημειώνει πτώση 1,59% στα 72,01 δολάρια το βαρέλι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν σε ισχύ τη Δευτέρα τις κυρώσεις που αφορούσαν τον πετρελαϊκό, τραπεζικό και μεταφορικό τομέα του Ιράν.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε ότι στόχος ήταν να φθάσουν στο μηδέν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, η Ουάσιγκτον έδωσε εξαιρέσεις 180 ημερών σε οκτώ εισαγωγείς - Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Ταϊβάν και Τουρκία.
Σύμφωνα με το Reuters αυτή η ομάδα χωρών καταναλώνει περίπου τα τρία τέταρτα των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι το Ιράν θα εξακολουθήσει να εξάγει πετρέλαιο προς το παρόν.
Οι εξαγωγές αργού του Ιράν θα μπορούσαν να μειωθούν σε λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) το Νοέμβριο, σε σύγκριση με το υψηλό του 2018 που ήταν περίπου 2,6 εκατομμύρια. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, καθώς οι εισαγωγείς χρησιμοποιούν τις απαλλαγές τους.
"Ο Donald Trump δεν έχει καμία απολύτως αμφιβολία για να κάνει «στροφές» ανάλογα με τις αλλαγές της διάθεσής του. Η αγορά πετρελαίου προσπαθεί απεγνωσμένα να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων στην ιρανική παραγωγή και εξαγωγές ", ανέφερε η PVM σε σημείωμα της .
Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζονται. Η εμπορική διαφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας απειλεί την ανάπτυξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η αδυναμία των νομισμάτων πιέζει τις οικονομίες στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ινδονησίας.
Από την πλευρά της προσφοράς, το πετρέλαιο είναι άφθονο παρά τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, καθώς η παραγωγή από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως - τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία - αυξάνεται.
Οι τρεις χώρες, από κοινού, παρήγαγαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο περισσότερα από 33 εκατομμύρια bpd, πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης αργού πετρελαίου σχεδόν 100 εκατ. bpd.
Μέσα από την άφθονη προσφορά, ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την τιμή του Δεκεμβρίου για το αραβικό Light για τους ασιατικούς πελάτες.
Η πίεση στις τιμές του πετρελαίου έχει τρομάξει τους οικονομικούς traders.
Οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου ήταν καθαροί πωλητές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.
www.worldenergynews.gr