Για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά μέτρα
Ευρώ, ευρώ συνεχίζουν να μετρούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα περιθώρια για φορολογικές παροχές που έχει η Αθήνα μετά την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, αφού όπως εκτιμούν θα εξαφανίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος από το υπερπλεόνασμα του επόμενου έτους.
Στις Βρυξέλλες θέλουν να σιγουρευτούν με τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και τα περιθώρια για ασφαλείς φοροελαφρύνσεις που δημιουργεί και μετά να ανάψουν το πράσινο φως στην ελληνική πλευρά.
Σε αυτό το πλαίσιο θα περιμένουν τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Οκτωβρίου για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις, οι οποίες μάλλον θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες από την κυβέρνηση για λύση στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.
Βέβαια μία πρώτη, ανεπίσημη, συζήτηση για το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων θα έχει την ευκαιρία να κάνει και σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δράττοντας την ευκαιρία στην σημερινή σύνοδο της ευρωζώνης που θα γίνει στην Βελγική πρωτεύουσα.
Μολονότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019.
«Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της εν εξελίξει αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019», αναφέρεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ως αποστολή να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα.
Οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών εξακολουθούν να εντοπίζουν «τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, εάν δεν θιγούν οι συντάξεις και εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 765 εκατ. ευρώ.
Για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά μέτρα.
Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το μέτρο με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος: η μεστοσταθμική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% το 2019, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ και έπεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις και θέλει με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή να θριαμβολογήσει για την οριστική εξαφάνιση του μέτρου.
Οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους έχουν αρχίσει να ανησυχούν με την εντεινόμενη κυβερνητική παροχολογία και την μεταρρυθμιστική απραξία ενώ έντονα είναι και τα σημάδια φορολογικής κόπωσης που παρουσιάζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο.
Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να έχουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα στοιχεία, προτού καταλήξουν στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στην αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης από την Κομισιόν και στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα.
Τα έγγραφα αυτά εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν γύρω στις 20 Νοεμβρίου.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr