Νέα έρευνα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διεξοδική έρευνα σχετικά με την προγραμματισμένη κοινή επιχείρηση χάλυβα της Thyssenkrupp με την Tata Steel καθώς εκτιμά ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να βλάψει τον ανταγωνισμό.
Η λεγόμενη έρευνα φάσης ΙΙ αναμένεται ευρέως και ακολουθεί μια παρόμοια έρευνα σχετικά με την εξαγορά της ιταλικής Ilva από την ArcelorMittal, η οποία εκκαθαρίστηκε μόνο αφού η εταιρεία υποσχέθηκε να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία.
Η Thyssenkrupp και η Tata Steel παρουσίασαν νωρίτερα φέτος σχέδια για συγχώνευση των χαλυβουργικών τους δραστηριοτήτων στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Βρετανία προκειμένου να καταστούν η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της ηπείρου μετά την ArcelorMittal.
"Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της ότι, μετά τη συναλλαγή, οι πελάτες θα αντιμετωπίσουν μειωμένη επιλογή στους προμηθευτές, καθώς και υψηλότερες τιμές", ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η ΕΕ σε ανακοίνωση.
"Στους πελάτες περιλαμβάνονται διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες, που κυμαίνονται από μεγάλες εταιρείες έως πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", πρόσθεσε.
Η Επιτροπή εντόπισε τρεις τομείς στους οποίους ο συνδυασμός ειδικών επιπέδων ανθρακούχου χάλυβα και προϊόντων ηλεκτρολογικού χάλυβα των δύο εταιρειών θα μπορούσε να τους δώσει μια δεσπόζουσα θέση: ο χάλυβας για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο μεταλλικός επικαλυμμένος χάλυβας για συσκευασία και ο χάλυβας με προσανατολισμένους κόκκους.
Η ευρωπαϊκή μονάδα της Tata Steel έχει ήδη βάλει έναν αριθμό περιουσιακών στοιχείων στη λίστα προς πωληση, συμπεριλαμβανομένης της Cogent, κατασκευαστή και επεξεργαστή ηλεκτρικών χαλύβων, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτές οι εκποιήσεις θα ικανοποιούσαν τις ανησυχίες της ΕΕ.
Η Επιτροπή διαθέτει τώρα 90 εργάσιμες ημέρες, μέχρι τις 19 Μαρτίου 2019, για να διερευνήσει το θέμα και να λάβει μια απόφαση.
Εκπρόσωπος της Thyssenkrupp είπε ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή.
Η κίνηση, ωστόσο, τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι η συμφωνία θα απαιτήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων για να κερδίσει την έγκριση.
Οι αναλυτές αναμένουν λίγα προβλήματα όσον αφορά την παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα, όπου η Moody's υπολογίζει ότι θα ελέγχει μόνο το 14% της ευρωπαϊκής αγοράς, μετά το 29% της ArcelorMittal, το οποίο περιλαμβάνει την Ilva.
Όμως, η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται Thyssenkrupp Tata Steel, θα έχει περίπου το 50% της ευρωπαϊκής αγοράς συσκευασίας χάλυβα, ή λευκοσίδηρο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
Η χαλυβουργική μονάδα συσκευασίας της Thyssenkrupp, Rasselstein, σημείωσε πωλήσεις ύψους 1,16 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2015/2016 και απασχολούσε περίπου 2.400 εργαζόμενους.
www.worldenergynews.gr