Commodities

«Μυστήριο» παραμένουν οι ποσότητες πετρελαίου που εξάγει το Ιράν

«Μυστήριο» παραμένουν οι ποσότητες πετρελαίου που εξάγει το Ιράν

Στις 4 Νοεμβρίου ξεκινούν οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Κανείς δεν έχει ιδέα για το πόσο πετρέλαιο θα μπορέσει να εξάγει το Ιράν μετά από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις 4 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih .
Σύμφωνα με το Reuters  τα στοιχεία του Ιράν σχετικά με τις αποστολές - που είναι κρίσιμα για τις αγορές πετρελαίου - είναι ήδη ένα μυστήριο.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν καθίστανται πιο δύσκολο να μετρηθούν καθώς τα πλοία απενεργοποιούν τα συστήματα παρακολούθησης, αναφέρουν οι πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου, προσθέτοντας αβεβαιότητα ως προς το βαθμό που οι κυρώσεις των ΗΠΑ εκφοβίζουν τους αγοραστές.
 Η προοπτική μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου στην αποθεματοποίηση θα μπορούσε να καταστήσει ακόμα πιο έντονη την πίεση στην αγορά.
Με την πίεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump για πάγωμα της τιμής του πετρελαίου, η έλλειψη σαφήνειας των εξαγωγών προσθέτει μια ακόμη πρόκληση για τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, κυρίως για τον κορυφαίο προμηθευτή αργού πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία, να αντισταθμίσει τις απώλειες των ιρανικών αποστολών.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές αργού  τον Οκτώβριο κυμαίνονται περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd). Το ποσό αυτό αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση πετρελαίου της Τουρκίας και να επηρέασει τις τιμές στην παγκόσμια αγορά 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν από την ανακοίνωση των κυρώσεων από τον Trump τον Μάϊο, οι ιρανικές εξαγωγές ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια bpd.
Ο Falih, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  στις 22 Οκτωβρίου ανέφερε ότι «Κανείς δεν έχει ιδέα για τις εξαγωγές του Ιράν».
Ένας ιρανός αξιωματούχος πετρελαίου, που ρωτήθηκε πόσο αργό εξάγει το Ιράν τον Οκτώβριο, αρνήθηκε να σχολιάσει.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης