Ενέργεια

Όχι Μπόρχαρτ στην ελληνική πρόταση για τη διασύνδεση Κρήτης - Στον Επίτροπο Κανιέτε η "μάχη" με τον EuroAsia

Όχι Μπόρχαρτ στην ελληνική πρόταση για τη διασύνδεση Κρήτης - Στον Επίτροπο Κανιέτε η

Με επιστολή του ο επικεφαλής της DG Energy ανακοινώνει το τέλος των διαβουλεύσεων, παραπέμποντας το ζήτημα στον Επίτροπο Κανιέτε

Σε «ναυάγιο» κατέληξε η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη -Αττική, όπως δείχνει το e-mail που απέστειλε χθες (25/10) στο ΥΠΕΝ ο επικεφαλής της DG Energy, Κλάους Μπόρχαρτ.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει πως ολοκληρώθηκαν οι μεταξύ τους διαβουλεύσεις και παραπέμπει το ζήτημα στον Επίτροπο Αρίας Κανιέτε.
Το e-mail από τις Βρυξέλλες έρχεται σε απάντηση της ηλεκτρονικής επιστολής που απέστειλε ένα 24ωρα νωρίτερα ο Μιχάλης Νικολακάκης, διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, με την οποία η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως εμμένει στις θέσεις της, στο πνεύμα των αποφάσεων της ΡΑΕ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει άκυρες και έχει ζητήσει να τροποποιηθούν. 
«Αφού διάβασα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κ. Νικολακάκη, συμπεραίνω ότι δεν έχει υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα να κάνω για να συνδράμω ώστε το project ηλεκτρικής διασύνδεσης του Euroasia Interconnector να βγει από το αδιέξοδο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπόρχαρτ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή προχώρησε σε αναθεωρημένη και τελική έκδοση του οδικού χάρτη για την υλοποίηση του έργου ως PCI, για να ενσωματώσει τις ελληνικές παρατηρήσεις σχετικά με το αρχικό σχέδιο, που εξετάστηκαν επαρκώς.
«Καταβάλαμε προσπάθειες να συνεχίσουμε το συνολικό project του PCI, Κρήτη – Κύπρος – Αττική για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη υλοποίηση του τμήματος Κρήτης - Αττικής και να πάρουμε πίσω την μονομερή απόφασης της ΡΑΕ για την ανάθεση στον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς PCI και για το τμήμα Κρήτης – Αττικής», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπόρχαρτ.
«Λυπάμαι πολύ που δεν μπορεί να γίνει αυτό, αλλά δεν βλέπω κανένα νόημα να συνεχίσω τις συζητήσεις στο επίπεδό μου, γιατί αρχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας και η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να επικοινωνεί δια των μέσων ενημέρωσης», εκφράζοντας εμφανώς και την ενόχληση της Επιτροπής για τις πρόσφατες διαρροές του ΑΔΜΗΕ που άφηναν υπόνοιες για υπονόμευση της διασύνδεσης της Κρήτης από τη DG Energy.
«Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ενημερώσω τον Επίτροπο Αρίας Κανιέτε για την αποτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησε και ακολούθησε η Γενική Διεύθυνση», συνεχίζει.

Προϋπόθεση του PCI η αποδοχή των ευρωπαϊκών κανόνων  

Η Επιτροπή με προηγούμενη ηλεκτρονική επιστολή της στις 24 Οκτωβρίου καθιστούσε σαφές για μια ακόμη φορά στην ελληνική πλευρά ότι για να υλοποιηθεί η διασύνδεση Κρήτη - Αττική ως PCI θα πρέπει η ΡΑΕ να ευθυγραμμίσει τις αποφάσεις της με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Καθιστούσε επίσης σαφές ότι χωρίς τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη, η υλοποίηση των άλλων δύο τμημάτων του PCI (Κρήτη - Κύπρος και Κύπρος - Ισραήλ) θα μπορούσε να καταστεί ανέφικτη λόγω υψηλότερου κόστους και ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη διακοπή της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή επισήμαινε στην ελληνική πλευρά ότι εάν η διασύνδεση Κρήτη – Αττική δεν προχωρήσει ως PCI δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση επιχορήγησης στο Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το κόστος που θα βαρύνει τους Έλληνες τελικούς χρήστες θα είναι υψηλότερο.
«Η Επιτροπή προτρέπει τα ελληνικά μέρη να εγκρίνουν τον χάρτη πορείας και να δεσμευτούν σε πολιτικό και κανονιστικό επίπεδο ότι θα διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή των όρων του», κατέληγε η επιστολή της 24ης Οκτωβρίου.
Δύο ημέρες νωρίτερα παρέμβαση προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με μια δραματικού ύφους επιστολή για τον κίνδυνο ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εάν το έργο δεν προχωρήσει ως PCI, έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.
Η ελληνική πλευρά με επιστολή που υπογράφει ο κ. Νικολακάκης στις 24 Οκτωβρίου επικαλείται τις ανησυχίες της σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης και την επείγουσα ανάγκη διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα.
Εκφράζει δε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Επιτροπή πέρασε από την επίλυση θεμάτων τεχνικής διαλειτουργικότητας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες σε θέματα που σχετίζονται με τον πυρήνα του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Εuroasia, ενώ παροτρύνει την Επιτροπή να επανεξετάσει τα σχόλιά της κάνοντας σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει το SPV «Αριάδνη» ως φορέα υλοποίησης του έργου βάσει των αποφάσεων της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις άκυρες και έχει ζητήσει την τροποποίησή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης