Τελευταία Νέα
Commodities

Σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός - Ρεκόρ για το παλλάδιο

Σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός - Ρεκόρ για το παλλάδιο

Η υποχώρηση των μετοχών και η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα οδήγησε τους επενδυτές στο "καταφύγιο" του χρυσού

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1% και ανήλθε σε υψηλό των μηνών την Τρίτη 23/10/2018, καθώς  οι επενδυτές στράφηκαν στο πολύτιμο μέταλλο μετά τις έντονες διακυμάνσεις που σημείωσαν οι μετοχές στις παγκόσμιες αγορές και την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για τα σχέδια δαπανών της Ιταλίας.
Το παλλάδιο ανέβηκε σε υψηλό επίπεδο, με πρόσθετη υποστήριξη από την αναμενόμενη ανανεωμένη ζήτηση από τον κινεζικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στην spot αγορά ο χρυσός αυξήθηκε κατά 1% στα $ 1.234,05 η ουγγιά, αγγίζοντας το υψηλότερο  επίπεδο από τις 17 Ιουλίου που είχε φθάσει στα $ 1.239,68.
Τα συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1%στα $ 1.236.90, βοηθούμενα από τα  θετικά τα θεμελιώδη στοιχεία του νομίσματος καθώς το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα.
"Ο χρυσός υποστηρίζεται από την αυξανόμενη αποστροφή κινδύνου μέσω των αγορών και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πτώση των αγορών μετοχών παγκοσμίως", δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale Robin Bhar.

"Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και αλλού είχαν κάποια ρεύματα ασφαλούς περισυλλογής καιεπέκτειναν το ράλι στις τιμές του χρυσού που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες".
Οι τιμές του χρυσού έχουν κερδίσει περισσότερο από 6% μετά την υποχώρησή τους  στα μέσα Αυγούστου στο χαμηλότερο  επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017 στα 1.159,96 δολ. η ουγγιά.
"Τώρα έχει αυξηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών (περίπου 1.224 δολάρια), το οποίο είναι το κλειδί, οπότε ίσως να τον δούμε να φτάνει στα 1.250 δολάρια, που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch.

Οι μετοχές στις παγκόσμιες αγορές υποχώρησαν στο κατώτατο ετήσιο επίπεδό τους, πιεζόμενες από τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη, τη διπλωματική απομόνωση της Σαουδικής Αραβίας και τα οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 και ζήτησε από τη Ρώμη να υποβάλει νέο εντός τριών εβδομάδων.
«Έχουμε μια ολόκληρη σειρά καταστάσεων σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που έχει επιπτώσεις στις μετοχές και στη συνέχεια παρέχει στήριξη στις τιμές του χρυσού», δήλωσε ο αναλυτής της Capital Economics Ross Strachan .
Η ροή των επενδυτών προς τις  ράβδους χρυσού, που συχνά θεωρείται ασφαλής επένδυση σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, συνέχισε να αυξάνεται.
Οι μετοχές στο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό χρηματιστήριο του κόσμου, το SPDR Gold Trust, σημείωσαν άνοδο 0,3%, φθάνοντας τους 747,88 τόνους τη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ, το παλλάδιο αυξήθηκε κατά 1,05% στα 1.134,70 δολ. η ουγγιά.
Χρησιμοποιούμενος κυρίως σε καταλύτες μείωσης εκπομπών για οχήματα, το παλλάδιο έχει κερδίσει περίπου 7% μέχρι στιγμής φέτος και έχει φτάσει στο ρεκόρ των 1.150,50 δολαρίων ανά ουγκιά, περίπου $ 100 μακριά από την τιμή του χρυσού.
Ένας συνδυασμός παραγόντων, από τις περιορισμένες προμήθειες και τα μεγάλα ελλείμματα έως το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον από επενδυτές, κράτησε το μέταλλο της ομάδας πλατίνας (PGM) σε ανοδική πορεία.
Περί τις 20:55 ώρα Ελλάδας η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1236 δολάρια με κέρδη 0,95%, το παλλάδιο βρισκόταν στα 1126 δολ ενισχυμένο κατά 1,66%, το ασήμι κατέγραφε αύξηση 1,49% στα 14.805 δολ. και η πλατίνα ενισχυόταν κατά 1,65% στα 836 δολ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης