Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η επιστολή Λακκοτρύπη προς Σταθάκη για ελληνική συγκατάθεση υπέρ EuroΑsia - Σφοδρή αντίδραση ΑΔΜΗΕ για την υπαναχώρηση της Κομισιόν

Η επιστολή Λακκοτρύπη προς Σταθάκη για ελληνική συγκατάθεση υπέρ EuroΑsia - Σφοδρή αντίδραση ΑΔΜΗΕ για την υπαναχώρηση της Κομισιόν

Σε πεδίο μάχης εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς για την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Δραματική έκκληση απευθύνει ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Σταθάκη για την παρέμβασή του ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία άρσης της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. 
Στην επιστολή του με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2018, η οποία ήρθε σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Λακκοτρύπης παρακαλεί επίσης τον Έλληνα υπουργό να εξετάσει «το αίτημα της εταιρίας Εuroasia Interconnector Ltd για υπογραφή του εντύπου με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δίνει την συγκατάθεσή της για υποβολή της εν λόγω αίτησης, ούτως ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρώπη η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Όπως σας ανέφερα και τηλεφωνικώς, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε πριν λίγες ημέρες, το έργο αυτό είναι σημαντικό για εμάς επειδή είναι το μοναδικό που μπορεί να άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να διασυνδέσει την αγορά της Κύπρου με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού».
Ο κ. Λακκοτρύπης υπενθυμίζει στον Γιώργο Σταθάκη ότι η εταιρία Εuroasia Interconnector, ως φορέας υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση του μέρους που αφορά στη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Αναφέρει επίσης ότι οι δύο Ρυθμιστές (Ελλάδας και Κύπρου) συμβούλευαν τον Εuroasia να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση τουλάχιστον του 30% του κόστους εργασιών για το μέρος Κρήτη - Αττική.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναγνωρίζει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν το Κρήτη - Αττική να υλοποιηθεί από το SPV «Aριάδνη», σημειώνει ωστόσο ότι στην παρούσα φάση ο επίσημος φορέας υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος παραμένει ο Εuroasia και εκφράζει τον κίνδυνο το σκέλος το έργου Κρήτη - Αττική να μην μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι διασυνοριακού χαρακτήρα εάν δεν παρουσιαστεί ενώπιων των Ευρωπαϊκών θεσμών ως ενιαίο μέρος της διασύνδεσης Κύπρου - Αττικής.
«Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα βοηθήσει στην υλοποίηση ολόκληρου του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» καταλήγει ο κ. Λακκοτρύπης.

 

Το επιχείρημα Λακοτρύπη  για αντίβαρο στη σχεδιαζόμενη διασύνδεση Τουρκίας – Κατεχομένων 

Με την επιστολή του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου θέτει μια άλλη διάσταση του θέματος που συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και τον κίνδυνο να παραμείνει ένα ενεργειακά απομονωμένο νησί από την αγορά της Ευρώπης, την ίδια στιγμή μάλιστα που όπως είναι γνωστό η Τουρκία σχεδιάζει ηλεκτρική διασύνδεση με το κατεχόμενο κομμάτι του νησιού.
Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να υποβαθμίζει αυτή την διάσταση, ενώ παράλληλα δείχνει να αψηφά και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό προκύπτει σαφώς από την απάντηση του Διευθυντή γραφείου του κ. Σταθάκη, κ. Κ. Ασημακόπουλο προς την Κομισιόν.
Η Κομισιόν εγκαλείται μέσω της επιστολής ότι με τις προτάσεις της δεν εγγυάται την ταχεία υλοποίηση του έργου, ότι επίσης στο προτεινόμενο κείμενο της 16ης Οκτωβρίου δεν ενσωματώνει σχόλια των ελληνικών αρχών και θέτει ως προϋπόθεση για συνέχιση των συζητήσεων τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων της ΡΑΕ και του μνημονίου ΑΔΜΗΕ - Εuroasia.
Καλεί, τέλος, την Κομισιόν να επανεξετάσει την ενσωμάτωση των σχολίων των ελληνικών αρχών της 12ης Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε ζητήσει από την ΡΑΕ να τροποποιήσει τις αποφάσεις της για απευθείας ανάθεση του έργου διασύνδεση Κρήτης - Αττικής και υλοποίηση του έργου από το SPV «Αριάδνη» με την υφιστάμενη δομή του, δηλώνοντας ρητά ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση επ’ αυτού θέτει τη διασύνδεση εκτός του καθεστώτος PCI και των ευνοϊκών ρυθμίσεων χρηματοδότησης και αδειοδοτήσεων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν στη νέα επιστολή της ελληνικής πλευράς μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα του ΑΔΜΗΕ

 

Οι απαιτήσεις της Κομισιόν για το έργο, σε συνδιασμό προφανώς με την επιστολή Λακκοτρύπη, έκαναν κύκλους που βρίσκονται κοντα στον ΑΔΜΗΕ να αντιδράσουν καθώς διαβλέπουν υπαναχώρηση από τις βασικές παραδοχές που είχαν ενσωματωθεί στον «οδικό χάρτη» για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, ο οποίος είχε επί της αρχής συμφωνηθεί στη συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 8 Οκτωβρίου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πλέον εγείρει σοβαρά ερωτηματικά η τακτική που ακολουθεί η Κομισιόν αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση. 
Όπως συμπληρώνουν, η αρμόδια Υπηρεσία της Κομισιόν προσπαθεί να παρέμβει πλέον σε εμπορικά ζητήματα, προτάσσοντας τη θέση ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) Ariadne Interconnection, που θα χρηματοδοτήσει και θα κατασκευάσει τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής (έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ), θα μπορούσε αρχικά να είναι όσο μικρό βολεύει όποιον δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και στη συνέχεια να αυξάνεται... σταδιακά, αν οι συμμετέχοντες στο SPV βρίσκουν τα αντίστοιχα κεφάλαια (σύμφωνα με τις ακριβείς διατυπώσεις της).

Μια θέση που ταυτίζεται με τις γνωστές θέσεις του Euroasia, ο οποίος ενώ αρχικά είχε προτείνει ο ίδιος γραπτώς ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του SPV πρέπει να είναι της τάξης του 30% του προϋπολογιζόμενου κόστους του έργου, όταν ήρθε η ώρα να «βάλει τα λεφτά στο τραπέζι» για να μπει στο SPV, πρότεινε ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο το αστείο ποσό των 24.000 ευρώ.

Παράλληλα ενώ στην πρώτη επιστολή που έστειλε η Υπηρεσία αναφέρει ρητά ότι κάθε έργο θα δημοπρατηθεί ξεχωριστά αν αυτό επιθυμεί το SPV που το χρηματοδοτεί/κατασκευάζει, στη νέα επιστολή της υπαναχωρεί και προτείνει ενοποίηση προμηθειών για όλο το PCI.
«Κατά σύμπτωση αυτή είναι και η θέση του Euroasia!», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας: «Εδώ δεν ξέρει κανείς τι να υποθέσει, καθώς το ένα έργο είναι ώριμο προς δημοπράτηση το 1ο τρίμηνο του 2019 και η Ελλάδα καίγεται για αυτό καθώς τίθεται το εθνικής σημασίας θέμα ασφάλειας εφοδιασμού του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Το δεύτερο έργο, η διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καλωδίων στον κόσμο που έχει ο ΑΔΜΗΕ στη διάθεσή του, θα είναι τεχνολογικά ώριμο να δημοπρατηθεί (υπό πολλές εμπορικές προϋποθέσεις που είναι δύσκολο να ισχύουν ταυτόχρονα) το 2021!»
Το τρίτο έργο, δε, η διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ δεν υπάρχει καθόλου προς το παρόν, καθώς δεν έχουν κατορθώσει να συναντηθούν ούτε μια φορά οι ρυθμιστικές αρχές των εμπλεκόμενων κρατών.

 

Βολές ΑΔΜΗΕ κατά Euroasia και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Όποιος έχει όμως έστω και στοιχειώδη εμπειρία, γνωρίζει πολύ καλά ότι για να προχωρήσει το SPV ένα έργο της κλίμακας της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, πρέπει να εξασφαλιστούν από την αρχή κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός», σημειώνουν οι κύκλοι του ΑΔΜΗΕ. Όπως προσθέτουν, αποτελεί δε πάγια επιχειρηματική πρακτική οι πιστώτριες τράπεζες να εξετάζουν αν οι μέτοχοι της εταιρείας-δανειολήπτη διαθέτουν πόρους που να αντιστοιχούν σε ικανό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε το αρχικό κεφάλαιο να αντανακλά τη φερεγγυότητά της και να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα καλυφθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η εξεύρεση τραπεζικού δανεισμού με ρεαλιστικούς όρους καθίσταται αδύνατη.
«Η διαφορά μεταξύ Ariadne Interconnection και  Euroasia είναι αστρονομικής τάξης, καθώς η πρώτη διαθέτει ήδη μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατομμύρια ευρώ, ικανό να εξασφαλίσει το σύνολο του δανεισμού που απαιτεί το έργο. Η δεύτερη, σύμφωνα με τις εγγράφως κατατεθειμένες προτάσεις της, διαθέτει κεφάλαιο 24.000 ευρώ, κεφάλαιο δηλαδή ικανό για να ανοίξει… περίπτερο. Εντούτοις, η συγκεκριμένη Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να ευνοεί με τις καινοφανείς θέσεις της την πρόταση να ξεκινήσει το έργο με κεφάλαιο τάξης … περιπτέρου και σταδιακά να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο, αν και… όταν βρίσκει πόρους ο Euroasia. Εκτός κι αν η εν λόγω υπηρεσία της Κομισιόν πιστεύει ότι η Ariadne θα βάλει 200 εκατομμύρια ευρώ, ο Euroasia 24 χιλιάδες και ο τελευταίος θα έχει 39% στο SPV, όπως γράφει στην πρότασή της», προσθέτουν.
Όπως συμπληρώνουν οι πηγές κοντά στον ΑΔΜΗΕ, στο δεύτερο σημείο που η Υπηρεσία αρμόδια για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Κομισιόν έκανε στροφή 180 μοιρών, σχετικά με όσα έλεγε και έγραφε μετά την συνάντηση στις 8/10, είναι η … ενοποίηση των προμηθειών για τα τρία υποέργα του έργου κοινού ενδιαφέροντος.

 «Πέραν αυτών των προφανών ερωτημάτων όμως η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο ερώτημα: Πώς θα γίνει ένας ενιαίος διαγωνισμός για τμήματα έργου; Ποιο θα είναι το νομικό πρόσωπο που θα είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες; Μήπως η εταιρεία Euroasia Interconnector Crete-Cyprus που φέρεται να έχει δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ μετοχικό κεφάλαιο;», διερωτώνται.
Σύμφωνα με τους κύκλους κοντά στον ΑΔΜΗΕ, τα οικονομικά στοιχεία του Διαχειριστή, βασικού μετόχου της Ariadne σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, είναι και γνωστά και δημοσιευμένα.

Η καταστατική δραστηριότητά του είναι και αυτή δημοσιευμένη, αφού, άλλωστε, έχει καθοριστεί διά νόμου.

Δημοσιευμένη είναι επίσης η δουλειά του, τα επιτεύγματα και η πρόοδός του διά των αποφάσεων της ΡΑΕ αλλά και της δημόσιας σφαίρας.
Αντίθετα, προσθέτουν, οι πληροφορίες για την εταιρία Euroasia Inteconnector Ltd είναι ελάχιστες.

Η έλλειψή τους γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική αν ληφθεί υπόψη ότι η εταιρία διεκδικεί τόσο μεγάλα έργα, καθώς κανείς, τελικά, δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή σοβαρή ένδειξη ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει τις οικονομικές ή τεχνικές ικανότητες να τα υλοποιήσει.
«Πραγματικά, οι προσβάσιμες πληροφορίες φαίνεται να εγείρουν σημαντικά ερωτήματα τα οποία οφείλουν να απαντήσουν όσοι ανεπιφύλακτα στηρίζουν την άποψη ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή μεγάλων έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας:
1. Ποια η μετοχική σύνθεση της Euroasia Interconnector Ltd σήμερα;
2. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της εταιρίας Euroasia Interconnector Ltd; Ποιο το μετοχικό της κεφάλαιο και ποια τα περιουσιακά της στοιχεία; Ποια είναι τα οικονομικά της αποτελέσματα για τα τελευταία έτη;
3. Ποια πρόσωπα είναι οι διευθυντές και που βρίσκεται η έδρα της Euroasia Interconnector Ltd;
4. Ποια πρόσωπα είναι οι διευθυντές και πού βρίσκεται η έδρα των εταιριών Tiestorm Limited, QUANTUM INVESTMENTS GREECE, QUANTUM Ltd, Quantum Holdings Ltd, Quantum Energy Corporation Ltd, Quantum Cable Limited, Euroasia Interconnector Holdings Limited, Euroasia International Energy LTD, Euroasia Interconnector Greece Limited, Euroasia Interconnector Cyprus Israel Limited, Euroasia Interconnector Cyprus Israel Grid Limited, Euroasia Interconnector Crete Attica Limited;»

5. Ποιο το αντικείμενο των ανωτέρω εταιριών; Υπάρχει κάποια εξ αυτών που να δραστηριοποιείται ή να έχει ως σκοπό την παραγωγή ή την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιες εξ αυτών συνδέονται με το σύνολο ή μέρος της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική; 
6. Πόσα άτομα αποτελούν το προσωπικό της Euroasia Inteconnector Ltd;
Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η συγκεκριμένη Υπηρεσία της Κομισιόν αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την διασύνδεση Αττικής-Κρήτης είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα εξής ερώτηματα: Στα σοβαρά συγκρίνεται ο Διαχειριστής της Ελλάδας που μόνο τους τελευταίους 16 μήνες έχει δρομολογήσει επενδύσεις πάνω από μισό δις ευρώ με μια εταιρεία σαν την Euroasia InterconnectorLtd; Οι διαδικασίες προμηθειών για έργα που πληρώνουν οι πολίτες πρέπει να είναι διαφανείς και με βάση νόμους περί δημοσίων προμηθειών που ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή όχι; Μπορεί να γίνει η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης χωρίς χρηματοοικονομική αξιοπιστία και επάρκεια; Η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης είναι θέμα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ή εθνικό θέμα πρώτης ανάγκης;

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης