Οι νέοι ιδιοκτήτες των μονάδων θα μπορούσαν να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης των λιγνιτικών ΑΔΙ, ενώ στη ΔΕΗ να καταλήγει ποσοστό της τάξης του 30%
Εντείνεται η κινητικότητα γύρω από το διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας με τη διοίκηση της επιχείρησης να είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές διευκολύνσεις στους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και βεβαίως «αξιοπρεπές» τίμημα.
Με ορίζοντα την 7η Νοεμβρίου οπότε και αναμένεται ότι οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν πως και σε αυτό το δεύτερο γύρω του διαγωνισμού, θα έχουν περισσότερες από μια προσφορές.
Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα επιτευχθεί τελικώς και θα κατατεθούν τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις προσφορές.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιτυχία του διαγωνισμού μόλις την περασμένη Παρασκευή (19/10) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκοινοποίησε στην Κομισιόν το σχέδιο του για τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ, δηλαδή για τον μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής ρεύματος για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα, στον οποίο προβλέπεται να συμμετέχουν και οι λιγνιτικές μονάδες.
Η υιοθέτηση λιγνιτικών ΑΔΙ αποτελεί απαίτηση των υποψήφιων επενδυτών προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει για τη λιγνιτική παραγωγή λόγω της αύξησης του κόστους του CO2, που όπως φαίνεται καθιστά τις υπό πώληση μονάδες ζημιογόνες. Μάλιστα οι υποψήφιοι επενδυτές ζήτησαν να συμπεριληφθεί σχετική ρήτρα στη συμφωνία αγοραπωλησίας, καθώς η έγκριση του μηχανισμού εξαρτάται από την Κομισιόν.
Στους επενδυτές η μερίδα του λέοντος των λιγνιτικών ΑΔΙ
Η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύτηκε για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών ΑΔΙ και η προκοινοποίηση του μηχανισμού από το ΥΠΕΝ λίγες ημέρες πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αποτελεί σαφές σήμα προς τους υποψήφιους επενδυτές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να συμπεριλάβει στη συμφωνία μετόχων όρο, σύμφωνα με τον οποίο για έξι χρόνια, από την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού, οι νέοι ιδιοκτήτες των λιγνιτικών θα εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης και η ίδια να λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 30%.
Τα διαμορφούμενα δεδομένα αλλά και τα πολλαπλής υφής συμφέροντα που έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στον χώρο της ενέργειας συνθέτουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, σύμφωνα με το οποιό θα υπάρξουν δύο με τρεις σοβαρές προτάσεις. Τα ερωτήματα αφορούν στο με ποιές προυποθέσεις αυτές θα συνδέονται τα τιμήματα που θα προταθούν από τους επενδυτές για τους μονάδες.
Για παράδειγμα το κόστος του CO2 δεν είναι το μόνο ζήτημα που εγείρουν οι υποψήφιοι.
Το δεύτερο, είναι η εξαετής δέσμευση του αγοραστή να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη και βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη Μεγαλόπολη που απασχολεί περίπου 1.100 εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς των υποψήφιων επενδυτών χρειάζεται περί τα 450 άτομα για να λειτουργήσει.
Με βάση αυτά τα δυο ζητήματα, αλλά και λόγω του ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να διατηρεί ισχυρή θέση στην παραγωγή ρεύματος, οι επενδυτές ζητούν τη συνιδιοκτησία των μονάδων με τη ΔΕΗ για περίοδο έξι ετών.
Ζητούν δηλαδή να μοιράζονται μέρος των ζημιών.
Όπως είναι γνωστό στο διαγωνισμό συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική CHN Energy, η τσεχική Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Μυτιληναίος, ενώ η τσεχική EPH που εκδήλωσε αρχικά ενδιαφέρον δεν συμμετείχε τελικώς στις διαδικασίες.
www.worldenergynews.gr