Commodities

Goldman: Αλουμίνιο και χαλκός οδεύουν προς ρημπάουντ - Αναλυτικά οι νέες προβλέψεις

Goldman:  Αλουμίνιο και χαλκός οδεύουν προς ρημπάουντ - Αναλυτικά οι νέες προβλέψεις

Οι προβλέψεις της πορείας ζήτησης και προσφοράς στην πενταετία αναθεωρημένες

H πορεία των μετάλλων θα χαρακτηριστεί από διατηρίσιμη ισορροπία διότι παρά την μειωμένη ζήτηση και την υποχώρηση των τιμών τα αποθέματα βαίνουν μειούμενα και η πλευρά της προσφοράς παραμένει περιορισμένη.

Η πτώση της τιμής του χαλκού το τελευταίο τρίμηνο παρά το έλλειμμα της προσφοράς χαρακτηρίζει τις τάσεις της αγοράς στην παρούσα φάη.

Όμως η εκτίμηση είναι ότι ο χαλκός μπορεί να γυρίσει ανοδικά μέχρι το τέλος του 2019 στα 7000 δολ.

Επίσης θετική προοπτική υπάρχει και για το νικέλιο, που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ζήτηση που διαμορφώνεται για τις μπαταρίες.

Παρά το γεγονός ότι το 2019 αναμένεται μια υποχώρηση των ρυθμών ζήτησης, εντούτοις αν πάνε καλά τα δεδομένα των μάκρο οι αγορές θα ισορροπήσουν ικανοποιητικά.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για ισχυροποίηση δολαρίου, σφιχτότερη νομισματική πολιτική και εμπορικό πόλεμο αυτά έχουν προεξοφληθεί από την αγορά.

 

 

Χαλκός: Αισιοδοξία για άνοδο μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας

 

 

 

Τα αποθέματα βαίνουν μειούμενα τόσο στο LME όσο καi ατην Σαγκάη.Το premium στην δεύτερη είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Για το 2019 αναθεωρείται καθοδικά η τιμή - στόχος του χαλκού στα 7000 δολ /τόνο, όμως σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η αισιοδοξία για την ζήτηση και η έλλειψη πράσινων projects θα οδηγήσουν σε επιθετικές αυξήσεις στις τιμές καθόσον όπως εκτιμάται η παγκόσμια ισορροπία θα παραμένει ελλειμματική με αυξάνουσα τάση μέχρι το 2025.

 

 

 Αλουμίνιο: Αγορά με volatility και ανοδικές βραχυπρόθεσμες τάσεις

 

 

 

 

 

Το αλουμίνιο είναι μια αγορά υψηλής αβεβαιότητας καθώς η αλουμίνα ισορρόπησε στα 600 δολάρια/τόνο μετά τα προβλήματα που έκλεισαν το Alunorte στην Βραζιλία.

Το ALunorte λειτουργεί τώρα κατά το ήμισυ μετά και την έγκριση που έδωσε η βραζιλιάνικη εποιπτεία για την χρήση του με βάση το υπερμοντέρνο φίλτρο για την αναχαίτιση της ρύπανσης.

Όμως η αγορά έχοντας συνολικά αποθέματα για 11 εβδομάδες χαμηλότερα δηλαδή σε σχέση με ιστορικά επίπεδα προδιαθέτει για ανοδικές κινήσεις που θα εξαρτηθούν και από την τύχη της Rusal με τρέχον deadline στις 12 Νοεμβρίου.

To πληθωριστικό κόστος στην παραγωγή και οι κλεισμένες τιμές στις υψηλές ποιότητες συμπιέζουν τα περιθώρια για τις βιομηχανίες  με αποτέλεσμα οι τιμές να αναμένονται στα 2300 δολάρια στο τρίμηνο.

Η παραγωγή στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί 5,4% το 2019 οπότε και το πλεόνασμα σε παγκόσμιο επιπεδο θα είναι στους 526.000 τόνους έναναντι  ελλείμματος για το 2018.

Η μέση τιμή για την τρέχουσα χρονιά εκτιμάται στα 2196 δολ/τόνο.

Η συνολική παραγωγή για το 2018 αναμένεται στους 81.466.000 τόνους και το 2019 στους 83.238.000 τόνους

 

 

 

Ψευδάργυρος: Η ώρα της κορύφωσης

 

 

 

 

 

 

Βραχυπρόθεσμα η ζήτηση για την κατασκευή ορυχείων θα ανεβάσει την τιμή στα 3300 δολάρα/τόνο.

Το γεγονός ότι η παραγωγή των ορυχείων θα πρέπει να ανέλθει κατά 2,5 εκατ τόνους στην πενταετία και οι υφιστάμενες μονάδες μπορούν να καλύψουν το μισό αυτής θα διατηρήσει σταθερή την ζήτηση η οποία όμως θα βρει ισορροπία για τιμές στα 2500 δολ/τόνο το 2022.

Παράλληλα η Κίνα με την ανάπτυξη των υποδομών της διατηρεί  τις ανάγκες για το μέταλλο υπαρκτές.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης