Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το διάστημα 15 - 30 Νοεμβρίου η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ

Το διάστημα 15 - 30 Νοεμβρίου η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ

Σύντομα αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποχρέωση ή μη του αγοραστή να υποβάλει δημόσια πρoσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το «τοπίο» αναφορικά με το αν ο υποψήφιος αγοραστής του 50,1% των ΕΛΠΕ θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτικά ή όχι δημόσια προσφορά και για τις μετοχές του ομίλου που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στο διάστημα 15 - 30 Νοεμβρίου, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση αυτής της εμβληματικής αποκρατικοποίησης.
Την «αρχή του τέλους» της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με το υποχρεωτικό ή μη καθεστώς της δημόσιας προσφοράς θα σηματοδοτήσει η απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναμένεται σύντομα.
Ωστόσο, όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, ίσως αυτό να μην είναι το τελευταίο «επεισόδιο» για τη διευθέτηση της εν λόγω εκκρεμότητας, καθώς το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αν η Επιτροπή αποφασίσει πως είναι απαραίτητη η δημόσια προσφορά για το χαρτοφυλάκιο που βρίσκεται σε free float.
Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση των νομικών υπηρεσιών της Επιτροπής είναι πως όποια εκ των Glencore και Vitol αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, θα πρέπει να κληθεί να εξαγοράσει και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι θεσμικοί και ιδιώτες μέτοχοι, καθώς η συγκεκριμένη πώληση αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση αποκρατικοποίησης, από τη στιγμή που το προς πώληση μετοχικό «πακέτο» δεν προέρχεται μόνο από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από ιδιώτη (την Panoeuropean Oil and Industrial Holdings συμφερόντων Λάτση).
Έτσι, μένει να φανεί κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής θα συμπλεύσει με τις νομικές υπηρεσίες ή θα αποφανθεί πως η πώληση του 50,1% αποτελεί μία ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση, όπως έχουν υποστηρίξει κορυφαίες νομικές εταιρείες στις οποίες έχουν αποταθεί τόσο οι δύο υποψήφιοι, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ.  

Παρεμβάσεις εργαζομένων

Εμπόδια στην εξέλιξη του διαγωνισμού έχουν προκαλέσει και οι κινήσεις του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), το οποίο πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε ενημέρωση των αρµόδιων βρετανικών εποπτικών αρχών για τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕ∆ για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ (δεδομένου ότι ο Όμιλος είναι εισηγµένος και στο Χρηµατιστήριο του Λονδίνου).
Μάλιστα, ζήτησε απ’ αυτές να εξετασθεί ο διαγωνισμός υπό το πρίσμα των εφαρµοστέων κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου καθώς και της βρετανικής νοµοθεσίας για την προστασία της κεφαλαιαγοράς, των µετόχων και των επενδυτών.
Επίσης, το σωματείο έχει υποβάλει αναφορά στη Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υποστηρίζει πως ο διαγωνισμός παραβιάζει σειρά κανόνων που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (κυρίως από την οδηγία 2004/25/ΕΚ για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς).
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα ως προς τη συμβατότητα της εν λόγω διαδικασίας με τις πολιτικές και τους κανόνες της Ε.Ε. στους τομείς της ενέργειας και της κεφαλαιαγοράς, τα οποία καλείται να εξετάσει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης