Η Berkeley δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη 16/10/2018 ότι εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι θα λάβει τις δύο τελευταίες μεγάλες άδειες που απαιτούνται για να αρχίσει να λειτουργεί το ορυχείο
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην χορηγήσει τις απαραίτητες άδειες για να ανοίξει το μοναδικό ορυχείο ουρανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοντά στη Σαλαμάνκα, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πλήγμα τα σχέδια της αυστραλιανής εταιρείας μεταλλείων Berkeley Energia.
Το έργο εγκρίθηκε στις αρχές του 2013 αλλά βρέθηκε αντιμέτωπο με τις τοπικές αντιδράσεις.
Η Berkeley δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη 16/10/2018 ότι εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι θα λάβει τις δύο τελευταίες μεγάλες άδειες που απαιτούνται για να αρχίσει να λειτουργεί το ορυχείο - μια τοπική άδεια οικοδόμησης και μια άδεια της κυβέρνησης για τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων - αν και θα μειώσει επίσης τις υπάρχουσες τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
"Η κυβέρνηση θα περιμένει να περάσει η τρέχουσα διαδικασία, αλλά θα πει όχι," είπε μια κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.
Μια δεύτερη πηγή, που εμπλέκεται άμεσα στη διαδικασία, δήλωσε ότι η Berkeley "ζούσε σε ένα παράλληλο σύμπαν" όταν είπε ότι το ορυχείο θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
"Η άδεια κατασκευής του ορυχείου είναι δυνατή μόνο όταν η πυρηνική αρχή έχει παραδώσει την έκθεσή της, η οποία είναι ακόμη πολύ μακριά", δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι το ορυχείο δεν θα έβλεπε ποτέ το φως στο ορίζοντα.
Η πυρηνική αρχή αναμένεται σύντομα να ανανεώσει το διοικητικό της συμβούλιο και οι Σοσιαλιστές και οι κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι τους Podemos, οι οποίοι και αντιτίθενται στο σχέδιο, θα έχουν πλειοψηφία.
Ένα γειτονικό ορυχείο της δημόσιας επιχείρησης ENUSA λειτουργούσε στο παρελθόν κοντά στην περιοχή Retortillo στην επαρχία Salamanca, αλλά έκλεισε το 2000, αφού απέτυχε να αποδώσει κέρδος.
Η τιμή του ουρανίου μειώθηκε έντονα μετά την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας Fukushima του 2011 και για πολλά χρόνια αγωνίστηκε να ανακάμψει.
Ωστόσο, φέτος, οι επενδυτές ελπίζουν να αποκομίσουν κέρδη, καθώς οι τιμές συσπειρώθηκαν, με τη βοήθεια του επενδυτικού οίκου Yellow Tort, που έχει εισαχθεί στο Λονδίνο, και έχει αγοράσει και αποθηκεύσει το στοιχείο.
Η Berkeley δήλωσε ότι το ορυχείο θα λειτουργεί για 14 χρόνια, δημιουργώντας επενδύσεις άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ (290 εκατομμύρια δολάρια) και πάνω από 2.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στους Αυστραλούς επενδυτές, η εταιρεία δήλωσε ότι το ορυχείο είναι ικανό να δημιουργήσει ισχυρές, βιώσιμες ταμειακές ροές ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ζήτησης και της αυξανόμενης όρεξης για μεταλλεύματος ουρανίου που προέρχεται από την Κίνα.
www.worldenergynews.gr