Το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψε συμφωνία το 2017 με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ContourGlobal για την κατασκευή του εργοστασίου με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη 10/10/2018 ότι δεν θα υποστηρίξει έναν προγραμματισμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα 500 MW (MW) στο Κοσσυφοπέδιο, το πρώτο σημαντικό ενεργειακό έργο στη βαλκανική χώρα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τον δανειστή με έδρα την Ουάσινγκτον να της παράσχει μερικές εγγυήσεις κινδύνου που θα βοηθούσαν στην απόσπαση φθηνότερων δανείων για το έργο.
Ερωτηθείς από έναν εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών του Κοσσόβου κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί, αν η τράπεζα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το σχέδιο, ο πρόεδρός της Jim Yong Kim δήλωσε ότι ο δανειστής έχει λάβει μια πολύ απόφαση" να μην προχωρήσει με αυτό.
"Απαιτείται από τα καταστατικά μας να προχωρήσουμε με την επιλογή του χαμηλότερου κόστους και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχονται τώρα κάτω από το κόστος του άνθρακα ... οπότε χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα με το έργο που οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι θα μπορούσε να «κλειδώσει» το Κοσσυφοπέδιο σε ένα μέλλον που τροφοδοτείται από λιγνίτη - τη βρώμικη μορφή άνθρακα.
Το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψε συμφωνία το 2017 με την εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ContourGlobal για την κατασκευή του εργοστασίου με κόστος περίπου 1 δις ευρώ (1,15 δισεκατομμύρια δολάρια).
Με περίπου 14 δισεκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων λιγνίτη, τον πέμπτο μεγαλύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο, η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη ενέργειας και το νέο εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει να καλύψει το ήμισυ περίπου της ζήτησης.
Σχεδόν όλη η ηλεκτρική ενέργεια στο Κοσσυφοπέδιο παράγεται από δύο προβληματικές εγκαταστάσεις με καύση άνθρακα, θεωρούμενες από τους χειρότερους ρυπαντές στην Ευρώπη.
www.worldenergynews.gr