Κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλουν ικανοποιητικές δεσμευτικές προσφορές
Κλίμα έντονης ανησυχίας φαίνεται ότι επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης, όσον αφορά την πορεία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και κυρίως για το τίμημα που θα προσφερθεί από τους υποψήφιους επενδυτές.
Μετά και την επίσημα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της παράτασης του διαγωνισμού κατά ένα μήνα, πλέον οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στις 7 Νοεμβρίου και τα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις είναι πλέον περιορισμένα.
Όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Εμ. Παναγιωτάκης, είχαν συνεχείς επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να τους δώσουν μια πλήρη εικόνα για την οικονομική και παραγωγική κατάσταση των υπό πώληση μονάδων, αλλά και κυρίως να τους πείσουν για τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητά τους.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκυτάλη των επαφών έχει περάσει πλέον στο κυβερνητικό επίπεδο, ειδικά μετά το κλίμα ανησυχίας που μεταδόθηκε στην κυβέρνηση από τη ΔΕΗ, κυρίως σε ότι αφορά το τίμημα που ενδέχεται να προσφερθεί.
Εξάλλου το γενικότερο κλίμα γύρω από το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ είναι αβέβαιο, γεγονός που κινητοποίησε ακόμη περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο.
Τετ α τετ κυβερνητικών στελεχών και επενδυτών
Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν συναντήσεις υψηλότατων κυβερνητικών αξιωματούχων με εκπροσώπους των υποψήφιων επενδυτών σε μια προσπάθεια κινητοποίησης τους στην κατεύθυνση της υποβολής δεσμευτικών και δει προσφορών που θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές με ικανοποίηση από τη ΔΕΗ.
Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι επενδυτές και κυρίως οι Κινέζοι της CHN Energy που συμμετέχει στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και οι Τσέχοι της Seven Energy που συνεργάζονται με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παραμένουν ενεργοί στη διαδικασία, εμφανίζονται όμως σκεπτικοί ως προς τη βιωσιμότητα των μονάδων.
Οι δε όμιλοι Μυτιληναίου και ΒΙΟΧΑΛΚΟ που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, φαίνεται ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις τηρώντας στάση αναμονής.
Αυτό το κλίμα φαίνεται ότι επιχειρείται να αντιμετωπιστεί από τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που πραγματοποιούν συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους.
Όπως είναι γνωστό το μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες και αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά που επικαλούνται οι υποψήφιοι επενδυτές είναι η δραματική άνοδος των τιμών των ρύπων που καθιστά τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας αντιοικονομικές.
Εξάλλου μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλούνται οι ενδιαφερόμενοι είναι τα ίδια τα οικονομικά αποτελέσματα των δυο εταιριών (Μεγαλόπολης και Μελίτης) για το πρώτο εξάμηνο του 2018, που παρουσιάζουν ζημίες μετά από φόρους ύψους σε λογιστικό επίπεδο 332,2 εκατ. ευρώ.
Βεύη και προσωπικό
Πέραν αυτών, σε ότι αφορά τη Μεγαλόπολη το θέμα που τίθεται με έμφαση είναι το υπεράριθμο του προσωπικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητείται να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αξιολόγηση και μείωση του αριθμού των εργαζομένων από τα 1.300 άτομα που είναι σήμερα ακόμη και στα 400.
Σε ότι αφορά τη μονάδα της Μελίτης που θεωρείται και η πλέον ελκυστική για τους υποψήφιους επενδυτές δεδομένου ότι είναι η πιο καινούργια, το πρόβλημα έγκειται στην τροφοδοσία της με καύσιμο δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τη λειτουργία των ορυχείων της Βεύης.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν να προμηθεύονται λιγνίτη από τη ΔΕΗ σε εγγυημένες ποσότητες και τιμές για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν το ορυχείο της Βεύης.
www.worldenergynews.gr