Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία στο 20% των πρατηρίων προμήθειας υγραερίου κίνησης – Τι έδειξαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία στο 20% των πρατηρίων προμήθειας υγραερίου κίνησης – Τι έδειξαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Οι εταιρείες του κλάδου ζητούν να γίνει υποχρεωτική η αυτόματη έκδοση αποδείξεων από το πρατήριο κατά την πώληση του υγραερίου κίνησης

Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας προέκυψαν από τους ελέγχους που διενέργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στον τομέα του υγραερίου.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς, η Αρχή πραγματοποίησε πανελλαδικά ελέγχους σε 388 επιχειρήσεις στο οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) του 2018, εντοπίζοντας παραβάσεις στις 80 από αυτές.
Από τα συνολικά αποτελέσματα προκύπτει ότι το ποσοστό παραβατικότητας, που έχει διαπιστωθεί στον τομέα των υγραερίου, ανέρχεται σε 20,6%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επικαιροποιούν -όπως κάνουν διαρκώς - τα επιχειρησιακά σχέδια ελέγχου τους και προγραμματίζουν περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων στα ενεργειακά προϊόντα.
Ειδικά για το υγραέριο, όπως αναφέρει η Αρχή στην ανακοίνωσή της, προετοιμάζεται το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για τη σύνδεση των αντλιών διάθεσης υγραερίου με τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαβιβάζονται τα στοιχεία των πωλήσεων (ποσότητες και αξίες) σε βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, για περαιτέρω αξιοποίηση.

Προτάσεις αντιμετώπισης της παραβατικότητας

Υπενθυμίζεται πως η υποχρέωση αυτόματης έκδοσης αποδείξεων από το πρατήριο κατά την πώληση υγραερίου αποτελεί αίτημα εδώ και χρόνια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία του υγραερίου κίνησης (LPG).
Σύμφωνα με τις εταιρείες, άλλες παρεμβάσεις που θα αντιμετώπιζαν την παραβατικότητα στον κλάδο του LPG, και οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί, είναι η διασύνδεση του υγραερίου στο σύστημα εισροών - εκροών, αλλά και η απαγόρευση συμφόρτωσης υγραερίου κίνησης και υγραερίου βιομηχανικής χρήσης στο ίδιο βυτιοφόρο κατά το ίδιο δρομολόγιο.
Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς άνθρωποι του κλάδου, η παραβατικότητα εκδηλώνεται με την πώληση βιομηχανικού υγραερίου, το οποίο είναι χαμηλότερης ποιότητας και φορολογίας, σε πρατήρια ως υγραέριο κίνησης.
Με τον τρόπο αυτό, οι επιτήδειοι προμηθεύουν καύσιμο χαμηλής ποιότητας σε ανυποψίαστους οδηγούς, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι κάθε λίτρο βιομηχανικού υγραερίου έχει περίπου 0,21 ευρώ χαμηλότερη φορολογία από ένα λίτρο υγραερίου κίνησης.
Η φορολογία αντιστοιχεί σε πάνω από 25% της λιανικής τιμής του υγραερίου κίνησης.
Έτσι, καρπώνονται τη διαφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης