Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τριβές για την επένδυση της Repsol στους υδρογονάνθρακες - Η κυβέρνηση στηρίζει αλλά...το κλίμα περιπλέκεται

Τριβές για την επένδυση της Repsol στους υδρογονάνθρακες - Η κυβέρνηση στηρίζει αλλά...το κλίμα περιπλέκεται

Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, τονίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις επενδύσεις

Εντείνονται οι αντιδράσεις οικολογικών και άλλων οργανώσεων μαζί με τις ανησυχίες των υποψήφιων επενδυτών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο.
Λίγες μόνο ημέρες μετά τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο αυξανόμενος ρυθμός εκδήλωσης αντιδράσεων από φορείς της Κρήτης, σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις οικολογικών οργανώσεων όπως η WWF, αλλά και τις κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα κατά των ερευνών που διενεργεί η ισπανική Repsol προβληματίζουν τους ξένους υποψήφιους επενδυτές δηλαδή την Exxon Mobil και την Total, ενώ η Repsol δεν προχωρεί στη μονογραφή της σύμβασης για το οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί στο Ιόνιο.
Ο προβληματισμός κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητος είναι με δεδομένο ότι ακόμη και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς που προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων, έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος στις έρευνες υδρογονανθράκων σημειώνοντας ότι θα συμμετείχε σε αντιδράσεις.
Βεβαίως από την πλευρά του ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, τονίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα παρά τις αντιδράσεις.
Άλλωστε οι αντιφατικές θέσεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Καθυστερήσεις που κοστίζουν

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από την περιοχή της Ηπείρου όπου η Repsol βρίσκεται αντιμέτωπη με οικολόγους που είχαν πρωτοστατήσει και στις αντιδράσεις εναντίον της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία, εξαιτίας των αντιδράσεων που καθυστερούν τις εργασίες της, καταγράφει ήδη απώλειες ύψους 4 εκατ. ευρώ σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών το κλίμα ανησυχίας εντείνεται και από την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει παρατηρητήριο δραστηριοτήτων για όλες τις περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων, στο οποίο θα συμμετέχουν το ΥΠΕΝ, οι εταιρίες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις, επιμελητήρια, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και οι οικολογικές οργανώσεις Greenpeace και WWF, οι οποίες δηλώνουν ιδεολογικά αντίθετες με τις εξορύξεις και ζητούν την κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικού Διευθυντή του WWF Ελλάς ο οποίος με αφορμή τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Κρήτη και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μίλησε για τη μεγαλύτερη απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι θάλασσές μας, η οικονομία, αλλά και η κοινωνία μας.
Και ο κ. Καραβέλλας προσθέτει: «Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μία βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των περιοχών, τα σπάνια θαλάσσια είδη που ζουν εκεί, και που είναι ασύμβατη με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές. Τα ατυχήματα – βάσει διεθνών στατιστικών και εμπειρίας - είναι ο κανόνας της βιομηχανίας πετρελαίου, ανεξαρτήτως ηπείρου και υποτιθέμενης περιβαλλοντικής μέριμνας. Η ιδέα ότι η χώρα μας θα γίνει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι πλήρως εσφαλμένη».
 

Σήμερα οι διαμαρτυρίες στην Κρήτη


Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα αμέσως μετά τη μονογραφή των συμβάσεων οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ηρώδειο από την οργάνωση με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων».
Το σημείο της συγκέντρωσης επελέγη διότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η μεγαλύτερη οργάνωση απόδημων Ηπειρωτών, διοργάνωνε θεατρική παράσταση, με χορηγό μεταξύ άλλων και τα ΕΛΠΕ τα οποία συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες υδρογονανθράκων.
Οι αντιδράσεις φαίνεται ότι ξεκινούν και στην Κρήτη καθώς σήμερα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" οργανώνει διαμαρτυρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο του νησιού, το οποίο είναι προγραμματισμένο να εξετάσει το θέμα των ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης