Επιχειρήσεις

Αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ: Μια «ατυχής» επένδυση που αποτέλεσε κερδοφόρο επιχειρηματική κίνηση

Αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ: Μια «ατυχής» επένδυση που αποτέλεσε κερδοφόρο επιχειρηματική κίνηση
Η πορεία και οι συμπληγάδες μέχρι η αλλαντοβιομηχανία να καταλήξει στην «αγκαλιά» της Chipita
Η επένδυση της Global Finance στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ το 2003 δεν ήταν μία άτυχη ή κακή επένδυση του μάνατζερ Άγγελου Πλακόπητα.
Πρόκειται για την καλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ, καθώς πήρε πίσω τα χρήματα που έβαλε και του έμεινε ένα μικρό κέρδος.
Η αληθινή ιστορία της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Πλακόπητα και αργότερα ως συμπρωταγωνιστή τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο του ομίλου Chipita έχει χωρέσει σε 10 πυκνογραμμένες σελίδες.
Ο φάκελος της υπόθεσης της ΝΙΚΑΣ περιγράφει που χάθηκε ο τραπεζικός δανεισμός δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πως μία υγιής επιχείρηση βρέθηκε στη συνέχεια με δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν πότε.
Σήμερα η αλλαντοβιομηχανία ΝΊΚΑΣ βρίσκεται στον έλεγχο του ομίλου Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2008. Από το 2011 εξάλλου είχε αναλάβει τη διαχείριση της.
Εκείνος που έχει στα χέρια του το φάκελο της εταιρίας διαβάζει σίγουρα την ιστορία μιας από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρηματικές κινήσεις στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Επισημαίνεται πως όλες οι ενέργειες που έγιναν σε σχέση με την εταιρία ΝΙΚΑΣ είχαν την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων, οι οποίες επί της ουσίας λειτούργησαν ως μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Μια κακή επένδυση που μετατράπηκε στην καλύτερη της Global Finance
Το οικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε το 2003 και διαμορφώθηκε αργότερα στο τραπεζικό σύστημα ήταν το κομβικό σημείο που έκαναν την «άτυχη και κακή» επένδυση της Global Finance να καταστεί η καλύτερή της.  
Η επένδυση στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ είναι μια δυνατή ελληνική εφεύρεση.
Πιο  αναλυτικά και  πάντα με  βάση τον σχετικό φάκελο:
Το 2003 η Global Finance, δηλαδή ο Άγγελος Πλακόπητας, αναλαμβάνει τη διαχείριση της εταιρείας ΝΊΚΑΣ.
Στη συνέχεια η αλλαντοβιομηχανία βάζει πωλητήριο και το 49,92%  των μετοχών της περνά στον έλεγχο της εταιρείας GCI Food Enterprises, συμφερόντων του Άγγελου  Πλακόπητα έναντι 60,6 εκατ. ευρώ.
Το τίμημα των 60,6 εκατ. ευρώ εξασφαλίζεται από τραπεζικό δανεισμό ύψους 35 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια της GCI ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.
Το  διάστημα 2004 - 2006 η ΝΙΚΑΣ προχωρά σε ΑΜΚ ύψους 36,4 εκατ. ευρώ με αύξηση αποθεματικού και την έκδοση  νέων  μετοχών υπέρ του άρτιου.
Παράλληλα προχωρά στη πώληση πάγιων περιουσιακών στοιχείων και εξοπλισμού στον ιδρυτή της κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος φτιάχνει από τη αρχή μια νέα αλλαντοβιομηχανία στην περιοχή της Σπάρτης.
Το τίμημα της πώλησης δεν αναφέρεται.
Στη συνέχεια η διοίκηση της ΝΙΚΑΣ  αποφασίζει την  επιστροφή κεφαλαίου ύψους 42 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους.
Ο βασικός μέτοχος Άγγελος Πλακόπητας λαμβάνει το ποσό του 21 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομείνουν μόλις  4,5 εκατ. ευρώ για να καλύψει το αρχικό τίμημα που ο ίδιος κατέβαλε για την αγορά της επιχείρησης το 2003.
Η κορυφαία πράξη της υπόθεσης ΝΙΚΑΣ ήταν πως η εταιρία δεν είχε τα χρήματα για να υλοποιήσει την επιστροφή κεφαλαίου.
Έτσι διοίκηση προχώρησε στην έκδοση ομολόγου συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ το οποίο εγγυήθηκαν οι τράπεζες.
Η  διοίκηση όμως ήθελε κάτι παραπάνω και αποφάσισε και τη διανομή μερίσματος.
Το 2003 ο βασικός μέτοχος έλαβε μέρισμα ύψους 2 εκατ. ευρώ, το 2004  πήρε  2,4 εκατ. και 2,6 εκατ. ευρώ το 2005.

Ο δανεισμός, η αδυναμία εξυπηρέτησης, το «κούρεμα» και η πώληση στη Chipita
Στα τέλη του 2005 η εταιρεία ΝΊΚΑΣ είχε απωλέσει το 70% των ιδίων κεφαλαίων και ο δανεισμός εκτοξεύθηκε στα ύψη.
Από τα 8,6 εκατ. ευρώ στην εποχή του ιδρυτή της ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ στην εποχή  του Α. Πλακόπητα.  
Η χρηματική αφθονία που είχαν οι τράπεζες συνέβαλλαν στη χρηματοδότηση της ΝΙΚΑΣ καθώς ήταν ο βασικός παίχτης στην αγορά των αλλαντικών.
Για το λόγο  αυτό η EFG Eurobank ανέλαβε το 2006 να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 35 εκατ. ευρώ και τα επιπλέον 32,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν την έκδοση  ομολόγου.
Όμως το 2009 η ΝΙΚΑΣ δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.
Το 2010 εκδίδεται καινούργιο ομόλογο συνολικής αξίας 35,85 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του παλαιού των 40 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2010 η τράπεζα αποκτά το 11,92% των μετοχών της ΝΙΚΑΣ προχωρώντας σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Στο μεταξύ ο ισχυρός άνδρας της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος  συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΙΚΑΣ και το 2011 αναλαμβάνει τη διαχείριση της εταιρείας.
Το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας από το 2011 προέβλεπε «κούρεμα» των δανείων κατά 50% όπως και ΑΜΚ ύψους 20  εκατ. ευρώ.
Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την ΑΜΚ συνολικού ύψους 23,3 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από την Chipita.
To συμπέρασμα που προκύπτει από την υπόθεση της ΝΙΚΑΣ είναι ότι κανένας δεν έχασε από τους παλαιούς μετόχους όσο για τον καινούργιο μέτοχο κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο χρόνος θα δείξει αν θα βγει κερδισμένος από την εξαγορά της ΝΙΚΑΣ, την οποία άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά από το 2008.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης