Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Κομισιόν: Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να αποτραπούν – Τα κράτη να λάβουν μέτρα

Κομισιόν: Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να αποτραπούν – Τα κράτη να λάβουν μέτρα

Έκθεση της Κομισιόν για τις δασικές πυρκαγιές    

Την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, καταδεικνύει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για το 2017.
Όπως μεταδίδει το «Real», σύμφωνα με την έκθεση, κάηκαν 1,2 εκατομμύρια εκτάρια δασών και γης στην Ευρώπη - έκταση μεγαλύτερη από το συνολικό εμβαδόν της Κύπρου, χάθηκε η ζωή 127 πολιτών και πυροσβεστών και προκάλεσαν οικονομική ζημία, η οποία εκτιμάται σε σχεδόν 10 δισ. ευρώ.
"Τα ακραία καιρικά φαινόμενα - μακροχρόνιες ξηρασίες και καύσωνες - επιτείνουν τις δασικές πυρκαγιές και καθιστούν την πυρόσβεση δυσκολότερη, όμως πάνω από το 90 % του συνόλου των δασικών πυρκαγιών έχουν αρχίσει από ανθρώπινες δραστηριότητες", δήλωσε ο συναρμόδιος για τη έκθεση Επίτροπος Καρμένου Βέλλα, ο οποίος προέτρεψε σε επενδύσεις περισσότερο στη διαχείριση των δασών ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε όλη την ΕΕ.
"Τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι πυρκαγιές αυξάνονται σε αριθμό και σοβαρότητα", προειδοποίησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Τίμπορ Ναβράσκις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η τελευταία έκθεση καταδεικνύει "σαφή τάση προς μεγαλύτερες περιόδους πυρκαγιών σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, με τις πυρκαγιές να ξεσπούν και σε περιόδους πέραν των ξηρών και θερμών καλοκαιρινών μηνών (Ιούλιο με Σεπτέμβριο)".
"Το 2017 οι κρισιμότεροι μήνες ήταν ο Ιούνιος και ο Οκτώβριος, κατά τους οποίους φονικές πυρκαγιές έπληξαν την Πορτογαλία και τη βόρεια Ισπανία", αναφέρει η έκθεση, ενω "η περιοχή της Μεσογείου εξακολουθεί να είναι η πλέον πληγείσα περιοχή, ωστόσο, τα ασυνήθιστα ξηρά καλοκαίρια στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη οδήγησαν πρόσφατα σε μεγάλες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Πολωνία, χώρες που στο παρελθόν είχαν πολύ λίγες πυρκαγιές".
Το 2017 πάνω από το 25 % του συνόλου των καμένων εκτάσεων ήταν στο δίκτυο Natura 2000.
Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να αποτραπούν, υποστηρίζει η Κομισιόν:
"Οι μη βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των δασών, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, καθώς και η φύτευση πολύ εύφλεκτων δασικών ειδών διευκολύνουν την εκδήλωση πυρκαγιών και ευνοούν την εξάπλωσή τους", αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση και γνωματεύει ότι "η πρόληψη είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Κατάλληλες πρακτικές διαχείρισης των δασών και χρήσης της γης μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους πυρκαγιάς και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των δασών στις πυρκαγιές".
Σε ό,τι αφορά το 2018 ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 5 φορές για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη.
Παρασχέθηκε σημαντική στήριξη στις χώρες που είχαν ανάγκη, δηλαδή στη Σουηδία και την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει με 1,6 εκατ. ευρώ το κόστος μεταφοράς για την κινητοποίηση βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες.
Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών έχουν παραχθεί περισσότεροι από 139 δορυφορικοί χάρτες Copernicus για δασικές πυρκαγιές.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε αποστολή πρόληψης και ετοιμότητας στην Πορτογαλία για την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας όσον αφορά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης