Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια σειρά από περίπλοκες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πώλησης
Ανοιχτές παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους οι χρονοβόρες όσο και περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των εταιριών Snam – Enagas – Fluxys.
Με βάση τις προθεσμίες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον ως προς το τυπικό μέρος, ενώ η οικονομική συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις αρχές του 2019.
Με αυτό το δεδομένο ο διαθέσιμος χρόνος φαίνεται να είναι περιορισμένος αφού στη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών θα πρέπει να γίνει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν η πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα πρέπει επίσης να εγκριθούν τα νέα τιμολόγια χρήσης του δικτύου, τα οποία και αποτελούν το κύριο έσοδο του διαχειριστή.
Πάντως, και ενώ όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιταλική Snam, που είναι και ο επικεφαλής της κοινοπραξίας, έχει ήδη επιλέξει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ που είναι Ιταλός και στέλεχος του Ιταλού Διαχειριστή.
Η πλέον χρονοβόρα από τις προαναφερόμενες διαδικασίες φαίνεται ότι είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ της οποία σήμερα είναι θυγατρική κατά 100%, ο οποίος θα πρέπει να συνοδευτεί από την απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός απαιτούνται τουλάχιστον 45 ημέρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ λειτουργικά έχει διαχωριστεί πλήρως από τη ΔΕΠΑ και το διοικητικό του συμβούλιο ορίζεται από το δημόσιο, ωστόσο παραμένει κατά 100% θυγατρική της.
Νομοθετική ρύθμιση για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και ενδέχεται η ρύθμιση αυτή να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον διαχωρισμό της ίδιας της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών εν όψει της ιδιωτικοποίησης της.
Σε ότι αφορά την απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, παραμένει ανοικτό το ύψος της αποτίμησης, δηλαδή αν θα γίνει κατ’ αναλογία του τιμήματος που προσέφερε η κοινοπραξία Snam – Enagas – Fluxys για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή 535 εκατ. ευρώ, ή αν η ΔΕΠΑ θα προχωρήσει σε ξεχωριστή διαδικασία αποτίμησης.
Μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΠΑ και τη μεταβίβαση του 66% στην κοινοπραξία Snam – Enagas – Fluxys, θα απομείνει ένα 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ υπό τον έλεγχο του δημοσίου το οποίο ενδέχεται να περάσει σε εταιρία του δημοσίου που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
Σε ότι αφορά το θέμα της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ, το οποίο επίσης είναι σε εκκρεμότητα, σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έχει στείλει το σχετικό φάκελο στην Κομισιόν και αναμένεται το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
Πάντως ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του προσδιορισμού από τη ΡΑΕ του WACC, δηλαδή του συντελεστή της ρυθμιζόμενης απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τους αγοραστές, αφού από το ύψος του WACC κρίνονται τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ και άρα το μελλοντικό βασικό έσοδο της εταιρίας.
Η σχετική απόφαση θα αναμένεται έως το τέλος του μήνα, καθώς τα νέα τιμολόγια θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από 1/1/2019.
www.worldenergynews.gr