Σημαντικές υπεραξίες για την ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Σημαντικές εξελίξεις καταγράφει ο όμιλος Βιοχάλκο καθώς μετά τα αποτελέσματα της ΕλβαλΧαλκόρ που έχουν ήδη δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον από τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό, καθώς ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι αναθέτει στα Ελληνικά Καλώδια και την Fulgor που ανήκουν στην Cenergy, την οποία ελέγχει η Βιοχάλκο, το μεγάλο μέρος των έργων διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.
Η ΕλβαλΧαλκόρ μετά τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε για το α εξάμηνο του 2018 προχώρησε σε παρουσιάσεις στο Λονδίνο.
Οι παρουσιάσεις στηρίχθηκαν στην αύξηση των συγκρίσιμων εσόδων κατά 12,8% στο α εξάμηνο. Αυτά αναλύονται στο +10,4% της Ελβάλ με 518 εκατ ευρώ, χάρις την επένδυση στα Οινόφυτα και στο +15% της Χαλκόρ στα 535 εκατ ευρώ τζίρου, χάρις την αυξανόμενη ζήτηση και την διψήφια άνοδο της Sofia Med στην Βουλγαρία.
Το EBITDA του Αλουμινίου ανέβηκε 4,6% στα 43,7 εκατ αφαιρουμένου του αποτελέσματος του μετάλου και του χαλκού κατά 3,8%. Το EBITDA της εταιρίας ανέβηκε κατά 4,3% στα 68,7 εκατ και τα καθαρά κέρδη στα 19,8 έναντι 6,5 εκατ στο εξάμηνο του 2017, χάρις την μικρότερη φορολογία λόγω της αναβαλλόμενης από την συγχώνευση και τα χρηματοοικονομικά έξοδα.
Οι νέες επενδύσεις αύξησαν το καθαρό χρέος στα 552 εκατ από 526,8 εκατ.
Οι επενδύσεις που έγιναν στο α εξάμηνο του 2018 αφορούν 26,2 εκατ ευρώ τις γραμμές παραγωγής του αλουμινίου, 10,1 εκατ ευρώ για αναβάθμιση στις γραμμές προιόντων χαλκού και 4,4 εκατ στην Sofia Med και 2 εκατ στην Symetal.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει κεφαλαιοποίηση 491,5 εκατ ευρω και την Παρασκευή 21/9 έκλεισε στο χαμηλό εβδομάδας στο 1,31 με υψηλό 1,40.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει κεφαλαιοποίηση 772,3 εκατ ευρώ και την Παρασκευή 21/9 έκλεισε στα 2,92 ευρώ.
Η συνοπτική ανάλυση της Euroxx
Τα κέρδη για την Cenergy
H θυγατρική της Βιοχάλκο, στην οποία ανήκουν τα Ελληνικά Καλώδια και η Fulgor ανέλαβε έργα συνολικού ύψους 181,29 ευρώ από τις αναθέσεις των υποβρυχίων διασυνδέσεων για το έργο Πελοποννήσου - Κρήτης, που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.
1. Μειοδότρια για το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.
2. Μειοδότρια για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9 εκατ. ευρώ.
3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο μειοδότησε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες και δόκιμες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων.
Η συγκεκριμένη διασύνδεση είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια-υπόγεια AC καλωδιακή διασύνδεση στον κόσμο (134 χλμ. Υποβρύχιο τμήμα και 42 χλμ. Υπόγεια τμήματα) ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων κατά μήκος της υποβρύχιας διαδρομής την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων πόντισης καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς (950 μέτρα μέγιστο βάθος).
Μια επιπλέον καινοτομία στις διαδικασίες του έργου αυτού αποτελεί και η νέα μέθοδος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη των αναδόχων για τα επιμέρους τμήματα των καλωδιακών διασυνδέσεων που συνέβαλλε καθοριστικά τόσο στην εξασφάλιση σημαντικού οφέλους από τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων όσο και στην έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών τμημάτων.
Η Cenergy διαθέτει κεφαλαιοποίηση 216,7 εκατ ευρώ με την μετοχή να έχει κλείσει την Παρασκευή 21/9 στο 1,14 ευρώ. Υψηλά έτους στο 1,35 και διορθωτική κίνηση μετά τους δασμούς των Σωληνουργείων Κορίνθου στις ΗΠΑ, που έχουν όμως περιορισμένο αντίκτυπο στον όμιλο.
Παράλληλα, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στη Fulgor σύμβαση αξίας περίπου 140 εκ. ευρώ για την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός εκ των δύο υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας στην Πελοπόννησο, καθώς και όλων των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των υποβρύχιων καλωδίων με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας από την πλευρά της Πελοποννήσου (Ομάδα Α).
O ΑΔΜΗΕ ανέθεσε επίσης και στην Ελληνικά Καλώδια σύμβαση αξίας περίπου 41 εκ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των δύο υποβρύχιων καλωδίων με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της Κρήτης στην περιοχή των Χανίων (Ομάδα Γ).
Η ανάθεση στη Fulgor αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 135 χιλιομέτρων υποβρύχιου καλωδίου 150kV και 87 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV, την εγκατάσταση καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 950 μέτρα περίπου, την προστασία καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 100 μέτρα και τη σύνδεση τους με τα σημεία προσαιγιάλωσης στη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Αντίστοιχα, η ανάθεση στην Ελληνικά Καλώδια αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 204 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV και την εγκατάσταση τους κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής από τα σημεία προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στη Κρήτη μέχρι τον υποσταθμό Υψηλής Τάσης στα Χανιά.
Και τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 22 μηνών από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα συνεχόμενα μήκη, από τα μακρύτερα υποβρύχια καλώδια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χερσαία καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάθεση του εν λόγω σημαντικού έργου υπογραμμίζει την ηγετική θέση της Ελληνικά Καλώδια και της θυγατρικής της Fulgor, τόσο στον κλάδο κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων, όσο και στην παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας γενικότερα. Επιπλέον, επιβεβαιώνει την ικανότητα τους για την επίτευξη τεχνολογικά εξελιγμένων, οικονομικά αποδοτικών και αξιόπιστων καλωδιακών λύσεων και την επιτυχή ολοκλήρωση σύνθετων έργων με το κλειδί στο χέρι.
Τα τελευταία χρόνια, η Fulgor αναπτύσσει τεχνογνωσία και παράγει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικά καινοτόμων προϊόντων, που εκτείνεται σε υποβρύχια καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώς και σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών. Η διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας θα ενδυναμώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική ελάφρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.
www.worldenergynews.gr