Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Στις 21/9 αναβάθμιση της Ελλάδος από Moody's, η Πολωνία ώριμη... και εισροή 180 εκατ στην αγορά

Στις 21/9 αναβάθμιση της Ελλάδος από Moody's, η Πολωνία ώριμη... και εισροή 180 εκατ στην αγορά

H αποτίμηση των επερχόμενων θετικών νέων

Στις 21 Σεπτεμβρίου θα συμβούν 3 σημαντικά γεγονότα που θα έχουν αντίκτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά
Η ερχόμενη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 είναι ιδιαίτερης σημασίας για όσους παρακολουθούν την χρηματιστηριακή αγορά.
Είναι σημαντική για 3 λόγους που τους παρουσιάζουμε με βάση τον χρόνο εκδήλωσης και όχι με βάση την σποδαιότητα.
1)Στις 1:45 με 2:00 έχουμε τριπλή λήξη παραγώγων οπότε κάποια επίδραση στην αγορά θα έχει αυτό το γεγονός - βαθμός σπουδαιότητας χαμηλός
2)Στις δημοπρασίες αλλά και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στις 21 αλλά και 24 Σεπτεμβρίου θα συμβεί ένα σημαντικό γεγονός για την Πολωνία που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.
Η Πολωνία αναβαθμίζεται από τον οίκο FTSE Russell, σε ανεπτυγμένη αγορά development markets από αναδυόμενη emerging markets και αυτό σημαίνει ότι από 11 χώρες θα μείνουν 10 χώρες στην κατηγορία advanced emerging.
Θα αυξηθεί το ειδικό βάρος της Ελλάδος, οπότε αναμένονται εισροές έως 180 εκατ ευρώ - βαθμός σπουδαιότητας υψηλός
3)Αργά το βράδυ της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου η Moody's είναι πιθανό να αναβαθμίσει κατά 1 κλίμακα την Ελλάδα στην κατηγορία Β2 από Β3.
Η κίνηση αυτή θα είναι αδιάφορη εάν η αναβάθμιση θα είναι μόνο μια κλίμακας - βαθμός σπουδαιότητας υψηλός.

Η αναβάθμιση της Πολωνίας σε ανεπτυηγμένη αγορά στον FTSE Russell

Περίπου 180 εκατ ευρώ – ίσως και οριακά υψηλότερα – επίκεινται στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της επικείμενης και εδώ και μήνες προαναγγελθείσας αναβάθμισης της Πολωνίας από αναδυόμενη – emerging markets – σε ανεπτυγμένη – development markets.
O FTSE Russell έχει ανακοινώσει ότι μετά από 10 χρόνια – και πρώτη φορά για αγορά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης – θα αναβαθμίσει την Πολωνία από αναδυόμενη αγορά σε ανεπτυγμένη αγορά.
Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα στο κλείσιμο των αγορών στις 21 Σεπτεμβρίου και επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018.
Επίσης οι μεταβολές του FTSE Global Micro Cap θα εκδοθούν μετά το πέρας της λειτουργίας των αγορών την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση της Πολωνίας και επιβεβαίωση ότι με οικονομικούς όρους και χρηματιστηριακής αγοράς η χώρα ανακάμπτει.
Κάθε φορά που γίνεται τέτοια αναδιάρθρωση και μια χώρα μετακινείται από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αυτομάτως μεταβάλλει τα ειδικά βάρη κάθε αγοράς.
Πρακτικά από 11 αγορές στην κατηγορία advanced emerging θα μείνουν 10 αγορές μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Τουρκία, το Μεξικό, η Τσεχία, η Ουγγαρία η Βραζιλία.
Από την στιγμή που αποχωρεί η Πολωνία από τις αναδυόμενες αγορές αυτό σημαίνει ότι το ειδικό βάρος της Πολωνίας μοιράζεται αναλογικά στις υπόλοιπες 10 αναδυόμενες αγορές.
Τα index funds εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσουν μια αναδιάρθρωση – άπαξ και παρακολουθούν τους δείκτες – και αναλογικά θα αυξήσουν και επενδυτικές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εισροές 180 εκατ ευρώ αν και οι εισροές θα εξαρτηθούν από την αναλογία των ειδικών βαρών όπως τελικώς θα διαμορφωθούν στις αναδυόμενες αγορές μετά την αποχώρηση της Πολωνίας.
Για την Πολωνία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μια μεγάλη αναβάθμιση δικαιώνεται πλήρως η πολωνική κυβέρνηση η οποία έχει στοχοποιηθεί από την ΕΕ.
Όμως η αναβάθμιση της Πολωνίας θα ωφελήσει και άλλες αναδυόμενες αγορές αρκεί βέβαια την περίοδο της αναβάθμισης 21 και 24 Σεπτεμβρίου δεν ανακύψει κάποιο νέο κύμα κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Η Τουρκία ως αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τους επενδυτές.


Στην αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα σε Β2 θα προχωρήσει η Moody’s στις 21/9 – Αδιάφορη η αναβάθμιση

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα στην κατηγορία Β2 από Β3 θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s investors...την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒ- και θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα Φεβρουάριο 2019.
Η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία Β+.
Με βάση την τρέχουσα βαθμολογία που δίνει η Moody’s στην Ελλάδα Β3 βρίσκεται δύο κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s και τρεις κλίμακες χαμηλότερα από την Fitch.
Η βαθμολογία Β2 θεωρείται αδιάφορη καθώς ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή της Fitch ΒΒ-.
Ο επόμενος οίκος που θα μπορούσε να αναβαθμίσει εκ νέου την Ελλάδα είναι ο καναδικός DBRs στις 2 Νοεμβρίου 2018.
Για το 2018 κλείνει ο κύκλος των αξιολογήσεων και η Ελλάδα θα έχει μέγιστη βαθμολογία ΒΒ-.
Το 2019 θα είναι προπαρασκευαστικό έτος για το πότε τελικώς η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα θα γίνει δηλαδή στα μάτια των αγορών ένα κανονικό κράτος με ομόλογα που έχουν αξία και δεν αποτελούν junk bonds.

Πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα investment grade

Για πολλούς η έννοια επενδυτική βαθμίδα (στα αγγλικά investment grade) ή βαθμολογίες τύπου ΒΒΒ- και υψηλότερα ίσως δεν έχουν καμία σημασία.
Όμως για όσους παρακολουθούν τις αγορές και αντιμετωπίζουν με σημασία ουσιώδεις παραμέτρους που αφορούν την Ελλάδα η έννοια επενδυτική βαθμίδα έχει μεγάλη αξία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία junk bond υψηλής κερδοσκοπίας ομόλογα.
Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι για τα σκουπίδια αφού ονομάζονται junk bond και η ΕΚΤ δεν τα θεωρεί επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Πολλά funds ώριμων αγορών δεν τα αγοράζουν και γενικώς συγκεντρώνουν επενδυτές τύπου hedge funds δηλαδή κερδοσκοπικά funds που μπορούν οποτεδήποτε να πουλήσουν.
Όταν μια χώρα θεωρείται ότι διαθέτει επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRs στην κατηγορία ΒΒΒ- και υψηλότερα σημαίνει ότι θεωρείται ότι διαθέτει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα θεωρείται πιο αξιόπιστη, προσελκύει πιο σοβαρούς επενδυτές και η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά τα ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Π.χ. η ΕΚΤ εάν μια χώρα έχει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα θα ενέτασσε τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ ήταν και είναι για καιρό ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η Κύπρος στις 31 Μαρτίου του 2016 βγήκε από τα μνημόνια όπως και η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου του 2018.
Η Κύπρος ακόμη δεν βαθμολογείται με επενδυτική βαθμίδα δεν έχει βαθμολογία δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Όμως έως τις αρχές του 2019 θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Πρακτικά λοιπόν η Κύπρος μετά την έξοδο της από τα μνημόνια χρειάστηκε ή θα χρειαστεί 3 συνολικά χρόνια για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση λοιπόν την περίπτωση της Κύπρου η οποία βαθμολογείται με ΒΒ+ από την Standard and Poor’s, ΒΒ από την Fitch και Ba2 από την Moody’s…η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2,5-3 χρόνια ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Κοινώς τέλη του 2020 ή στα μέσα του 2021 η Ελλάδα σε ένα ευνοϊκό σενάριο θα αναβαθμιστεί σε BBB- και υψηλότερα.
Οπότε με βάση την περίπτωση της Κύπρου…έχει ακόμη δρόμο και χρόνο για να διανύσει ώστε να αποκτήσει το εισιτήριο της αξιοπιστίας που συνεπάγεται η βαθμολογία investment grade. 
Πηγή:
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης