Χρηματιστήριο & Αγορές

Ποιός είναι ο πρωταγωνιστής Cenergy που σήμερα έχει γράψει 0,70 ευρώ (+6,4%) - Η τεχνική εικόνα για ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ

Ποιός είναι ο πρωταγωνιστής Cenergy που σήμερα έχει γράψει 0,70 ευρώ (+6,4%) - Η τεχνική εικόνα για ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ
Αισιοδοξία γις τις τεχνικές προβλέψεις των ενεργειακών μετοχών
H CENERGY συγκεντρώνει και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον έχοντας γράψει τα 0,69 ευρώ (5,5%) και κινούμενη στην συνέχεια πάνω από τα 0,68 ευρώ.
Η κεφαλαιοποίησή στα τρέχοντα επίπεδα είναι στα 129 εκατ. ευρώ
Από τις υπόλοιπες ο Μυτιληναίος φλερτάρει με το σπάσιμο του 6,20.
Η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στο επίπεδο των 2,28.
Η ΔΕΗ στα 2,95 στο +1%

Δείτε την τεχνική τους εικόνα:

H CENERGY δοκίμασε το επίπεδο των 0,69 ευρώ.
Θυμίζουμε πως η εταιρία προέρχεται από την ένωση ΣΩΛΚ και ΕΛΚΑ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το ενοποιημένο σχήμα Ελληνικών Καλωδίων και Σωληνουργείων Κορίνθου που προέκυψε αποτελεί μια καλή επενδυτική ευκαιρία γιατί στην αποτίμηση των 129 εκατ ευρώ που βρίσκεται στο 0,35 της αποτίμησης που έχει λάβει στα 367 εκατ ευρώ από ανεξάρτητους εκτιμητές.
Ο όγκος συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 300 χιλ τεμάχια σήμερα.

Οι καλές προοπτικές από στρατηγικής πλευράς στα έργα αγωγών συνηγορούν σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς και το γεγεονός ότι το 82% των μετοχών είναι υπό τον έλεγχο της μητρικής Βιοχάλκο.
Όμως παραμένουν βασικά ερωτήματα στην αγορά για την συμπεριφορά του συνόλου των μετοχών του Ομίλου Στασινόπουλου.

Μέτοχοι ΣΩΛΚΟΡ:Οι μεγάλοι χαμένοι .... μέχρι στιγμής

Παράλληλα η μια από τις δύο εταιρίες που συγχωνεύθηκαν,τα Σωληνουργεία Κορίνθου, που είχαν διαφημιστεί ως το ισχυρό νέο εξαγωγικό όπλο του Ομίλου κατέληξαν να μπουν στο σημερινό σχήμα με μια πολύ χαμηλή αξία.
Αρα τα discount είναι καλές θεωρητικές προσεγγίσεις για τον εν λόγω Όμιλο,επι του πρακτέου όμως θα φανεί τι μπορεί να κάνει η Cenergy για την οποία τα στελέχη της λένε, ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 700 εκατ ευρώ.
Ένα ακόμα επιχείρημα αφορά τις επερχόμενες υπεραξίες της Βιοχάλκο αν πάει καλά η Cenergy.


Ποιά είναι η Cenergy

Στο στόχαστρο της νέας εταιρίας τα μεγάλα διεθνή έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
Με κύκλο εργασιών άνω των 800 εκατ. ευρώ και EBITDA 240 εκατ. ευρώ, η νέα εταιρία συμμετοχών Cenergy Hoding που θα προκύψει από τη διασυνοριακή συγχώνευση δι΄ απορροφήσεως των Σωληνουργείων Κορίνθου και των Ελληνικών Καλωδίων του ομίλου Βιοχάλκο, διεκδικεί έργα μεταφοράς ενέργειας ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Το νέο εταιρικό σχήμα μετά την ολοκλήρωση του περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2016, θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext των Βρυξελλών, πριν από τα Χριστούγεννα.
Η Cenergy Hoding δημιουργείται από τη συγχώνευση των εταιριών συμμετοχών Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια, με στόχο να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια πίτα των έργων μεταφοράς ενέργειας και διασύνδεσης τόσο των δικτύων ηλεκτρισμού, όσο και φυσικού αερίου.
Η νέα εταιρία που θα αποτελέσει τον ενεργειακό βραχίονα του Ομίλου Βιοχάλκο στοχεύει σε μεγάλα έργα τόσο στην Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της και στα μεγάλα ενεργειακά έργα που προωθούνται τόσο στην Ελλάδα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου East Med, IGB, Turkish Stream κλπ.

Ποιές είναι οι συνθήκες στη διεθνή αγορά μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων

Κατά την παρουσίαση της νέας εταιρίας, που έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Σωληνουργεία Κορίνθου, Απόστολο Παπαβασιλείου και της Ελληνικά Καλώδια, Αλέξη Αλεξίου, που θα είναι και οι συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της νέας εταιρίας, επισημάνθηκε ότι ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται οι δυο εταιρίες που συγχωνεύονται, δηλαδή η κατασκευή ενεργειακών υποδομών για τη μεταφορά ηλεκτρισμού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελεί έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, στον οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ζήτησης.
Όπως τονίστηκε, σε αυτό συμβάλλει η πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ η οποία επικυρώθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού (COP21), αλλά και η ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης μέσω της μεταφοράς φυσικού αερίου από τις πηγές παραγωγής.
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας τόνισαν ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ επιβάλλει την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού ώστε η διαλείπουσα ανανεώσιμη παραγωγή να μην επιβαρύνει την επάρκεια του συστήματος.
Παράλληλα για λόγους ευστάθειας αλλά και επάρκειας ενέργειας απαιτείται η κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου ώστε η ηλεκτροπαραγωγή από το συγκεκριμένο καύσιμο να είναι διαθέσιμη για να καλύπτει τα κενά της ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στελέχη της  Cenergy Holding, δημιουργούν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για την νέα εταιρία που λόγω του μεγέθους και της τεχνολογίας της μπορεί να προσφέρει σοδιασμένες λύσεις και να διεκδικήσει με αξιώσεις μεγάλα έργα.

Επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυο εταιρίες την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας και τη βελτίωση των τεχνολογιών τους συνολικού ύψους 250 εκατ ευρώ.
Μετά τη συγχώνευση τα δυο νομικά πρόσωπα δηλαδή η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Ελληνικά Καλώδια παραμένουν και μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της  Cenergy Holding, ενώ οι παραγωγικοί κλάδοι των δύο εταιριών που απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρθηκε το ΑΦΜ της εταιρίας θα είναι ελληνικό και τα κέρδη της θα φορολογούνται στην Ελλάδα.
Τονίστηκε πάντως ότι και μόνο το γεγονός πως η νέα εταιρία θα είναι εισηγμένη τόσο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών δίνει σημαντικές προοπτικές, ενισχύει την αξιοπιστία της τόσο ως προς τη χρηματοδότηση από το διεθνές τραπεζικό σύστημα όσο ως προς την διεκδίκηση μεγάλων έργων.

Μειώνεται το country risk

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε μειώνεται το country risk, το οποίο μάλιστα πέρυσι έγινε αφορμή να χαθεί διεθνής διαγωνισμός παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Καλώδια είχαν μειοδοτήσει.
Παράλληλα μειώνεται και το κόστος χρηματοδότησης το οποίο για τα δάνεια από το εξωτερικό είναι περί το 2-3% ενώ φθάνει στο 5-6% για δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται τέλος ότι η αξία των δυο εταιριών που συγχωνεύονται αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο οίκο σε 127 εκατ ευρώ για τα Ελληνικά Καλώδια και σε 240 εκατ ευρώ για τα Σωληνουργεία Κορίνθου.


Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


Το 2,38 είναι κοντινή αντίσταση και το 2,20 στήριξη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Stop το 2,05.
Κατοχύρωση του 2,40 μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 2,75 επίπεδο.


Η ΔΕΗ

Κατοχύρωση του 2,96 μας δίνει αγοραστικό ημερήσιο με πιθανή κίνηση στο 3,21 για την ΔΕΗ.
Μεσοπρόθεσμα το 3,37 είναι το σημαντικό μας επίπεδο
Κοντινή στήριξη το 2,83 και κύρια το 2,75.
Ταλάντωση ιδανική για κίνηση.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης