Αποχωρούν από ομόλογα και μετοχές - Εκτός και οι εκδόσεις tier 2
Η παροχολογία Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού έχει ενεργοποιήσει έντονα αρνητικά και αμυντικά αντανακλαστικά στους διεθνείς επενδυτές.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στο 4,60% έως 5,51% στα μακροπρόθεσμα ομόλογα διευρύνοντας το spread Ελλάδος – Ιταλίας από 1,10% που ήταν το «φυσιολογικό» κοντά στο 1,70% καθώς το Ιταλικό 10ετές έχει βελτιωθεί στο 2,89%
Οι αγορές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, η παροχολογία, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών αποτελούν τους 3 βασικούς λόγους που οι επενδυτές αποεπενδύουν.
Δεν είναι μόνο η Ιταλία, εσχάτως βελτιώνεται στα ομόλογα, δεν είναι μόνο η τουρκική λίρα η οποία έχει κάπως σταθεροποιηθεί, δεν μπορεί να αναζητούμε τις αιτίες στους εξωγενείς λόγους αλλά σε εσωτερικούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες.
Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα αυτό είναι το καθαρό μήνυμα.
Οι επενδυτές στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Στα funds που επενδύουν στα ομόλογα και παρακολουθούν την διεθνή τάση και τα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη και οι επενδυτές του χρηματιστηρίου και των μετοχών που παρακολουθούν αποτελέσματα, εσωτερικό κλίμα αλλά και διεθνείς εξελίξεις.
Στα ομόλογα τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια πολύ μεγάλη επιδείνωση που θεωρείται επικίνδυνη.
Ενώ η Ιταλία βελτιώνεται με το 10ετές ομόλογο της στο 3% από 3,20%...στην Ελλάδα καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στο 4,61% έως 5,53% στα μακροπρόθεσμα ομόλογα διευρύνοντας το spread Ελλάδος – Ιταλίας από 1,10% που ήταν το «φυσιολογικό» στο 1,7%.
Η μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στο γεγονός ότι η επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο 2018 σε συνδυασμό με την παροχολογία Τσίπρα έχουν προκαλέσει μεγάλη επενδυτική ανασφάλεια.
Η Ελλάδα δεν είναι success story σε καμία περίπτωση, ακόμη και τα hedge funds που έχουν επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα ρευστοποιούν.
Στο χρηματιστήριο η εικόνα είναι ακόμη πιο τραγική.
Οι παροχολογίες Τσίπρα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018 των τραπεζών και οι εκροές από τις αναδυόμενες αγορές δημιουργούν ένα τρίπτυχο απογοήτευσης και κινήτρων για ρευστοποιήσεις.
Εσχάτως ένα hedge funds το οποίο έχει κάποια συνεργασία με την Blackrock η οποία κατέχει περίπου το 5% των μετοχών της Alpha bank πουλάει και έχει οδηγήσει σε βίαιη πτώση τις τραπεζικές μετοχές.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν κεφαλαιοποίηση πριν λίγο καιρό 9 δισεκ. και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία έχει υποχωρήσει στα 6,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
Η αγορά, οι διεθνείς επενδυτές στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα, δεν είναι success story, η οικονομία είναι ασταθής και η παροχολογία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και βάλλει κατά της αποκατάστασης εμπιστοσύνης.
Ενδεικτικό πάντως του αρνητικού κλίματος που κυριαρχεί είναι ότι έκλεισαν και οι πόρτες για εκδόσεις ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.
Αρχές Καλοκαιριού ένα ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης tier 2 θα είχε επιτόκιο 9% προφανώς αρνητική είδηση.
Σήμερα το επιτόκιο σε έκδοση tier 2 θα διαμορφωνόταν στο 12%, πρακτικά η πόρτα των αγορών έχει κλείσει για τις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr