Χρηματιστήριο & Αγορές

Ενεργειακά έργα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζουν κινεζικές εταιρείες στη Βοσνία

tags :
Ενεργειακά έργα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζουν κινεζικές εταιρείες στη Βοσνία

Στα 1,1 δισ. δολ. ανέβασε η EPBiH το κόστος της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Tuzla

Η βοσνιακή  εταιρεία EPBiH αναμένει ότι μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Tuzla, η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα, θα κοστίσει 1,8 δισεκατομμύρια μάρκα  Βοσνίας (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή.
Τα βαλκανικά κράτη στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο Πεκίνο για χρηματοδότηση έργων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα ιδρύματα περιορίζουν τη χρηματοδότηση έργων με βάση τον άνθρακα.
Οι κινεζικές εταιρείες εξετάζουν έργα ενέργειας και υποδομών που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ μόνο στη Βοσνία.

Η χρηματοδοτούμενη από την κρατική Τράπεζα Εξαγωγών Εισαγωγών της Κίνας θα χορηγήσει 1,2 δισεκατομμύρια μάρκα για την μεγαλύτερη επένδυση στη μεταπολεμική ενεργειακή υποδομή της Βοσνίας, σύμφωνα με συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο, ανέφερε η EPBiH σε ανακοίνωση τη Δευτέρα 3/9/2018.
Η EPBiH επέλεξε μια κοινοπραξία του ομίλου China Gezhouba και της Guandong Electric Power Design για την κατασκευή της μονάδας 450 megawatt (MW) το 2014, αλλά το έργο αντιμετώπισε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της αυτόνομης Βοσνιακής-Κροατικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, όπου εδρεύει η EPBiH, συμφώνησε να εγγυηθεί το δάνειο τον περασμένο μήνα και τη Δευτέρα η EPBiH ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 470 εκατομμύρια μάρκα από δικά της κεφάλαια στο σχέδιο μέχρι το 2023,  ενώ 141,3 εκατ. μάρκα θα προέλθουν  από εμπορικές τράπεζες.
Οι μέτοχοι της EPBiH πρόκειται να ψηφίσουν για το στρατηγικό και το οικονομικό σχέδιο στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει το δάνειο και το όλο έργο πριν από τις γενικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου στη Βοσνία.
Οι περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται στα σχέδια άνθρακα που έχουν προγραμματιστεί με την Κίνα, λέγοντας ότι δεν πληρούν τους κανόνες της ΕΕ και θα μπορούσαν να προσθέσουν ήδη υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ επίσης θα εκθέσουν τη Βοσνία σε δαπανηρές αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων από τη στιγμή που θα ενταχθεί στην ΕΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης