Οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο αποτελούν την αιχμή της ενεργειακής αγοράς
Αύξηση κατά 20% στα EBITDA του Μυτιληναίου αναμένει η AXIA από την λειτουργία του νέου εργοστσίου CCGT, που έλαβε άδεια από την ΡΑΕ.Όπως εκτιμούν η επένδυση 300 εκατ ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από τα ισχυρά cash flows της εταιρίας.
Σε θετική κατεύθυνση είναι και οι αναλύσεις της NBG και της Eurobank.
Iδιαίτερα θετική εμφανίζεται η Euroxx που εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί καταλύτη ενόψει της κοσμογονίας που συντελείται στην ενεργειακή αγορά με την άνοδο των CO2 και την αύξηση της χονδρικής τιμής. Το σχόλιο της συνοψίζει την άνοδο της τιμής της αλουμίας πάνω από τα 600 δολάρια ανά μετρικό τόνο και την σταθεροποίηση της τιμής του αλουμινίου στα 2150 δολ -2200 δολ.
Συνοψίζοντας οι θετικές εξελίξεις για τον όμιλο στον ενεργειακό τομέα είναι προφανείς όπως επίσης και σε αυτόν της μεταλλουργίας.Αναμένεται εξαιρετική απόδοση για την περίοδο 2018-2019.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αίτηση της άδειας περιλαμβάνει τροποίηση για αύξηση της προμήθειας στα 1000 MW από 500.
Προβλέπεται:
• Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής
• Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 24 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης
• Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης
• Έναρξη λειτουργίας: αρχές του 2022
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η μονάδα θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~445 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~220 MW. Η σχετική άδεια έχει διάρκεια 35 ετών ενώ η έναρξη λειτουργίας προορίζεται για τις αρχές του 2022.
Έκρηξη στην ζήτηση φυσικού αερίου μέχρι το 2030 προβλέπει έκθεση της Κομισισόν που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΝ
Η ελληνική ενεργειακή αγορά θα παρουσιάζει σημαντικό έλλειμα αν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μείνουν εκτός του Μηχανισμού Ευελιξίας και κατά συνέπεια στην πλειονότητά ή και στο συνολό τους κλείσουν μέχρι το 2025. Η αγορά φυσικού αερίου που αποτελεί την άμεση υποκατάσταση θα παρουσιάσει τότε εκρηκτική άνοδο της ζήτησης.Η αύξηση κατά 50% στην ζήτηση φυσικού αερίου στο σκληρό σενάριο του EPS 500
Ο βασικός κίνδυνος της Ελλάδας είναι η μη επιβίωση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των λιγνιτικών μονάδων που θα δυναμιτίσει το ενεργειακό έλλειμμα μετά το 2025 οπότε και οι εισαγωγές από την Βουλγαρία θα βαίνουν αυξανόμενες. Το σενάριο αυτό αφορά την ανάγκη αύξησης επενδύσεων στις μονάδες φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση του καυσίμου θα ανέβει γαι να καλύψει τα κενά των λιγνιτικών.Για το σενάριο της πιστής εφαρμογής του κοινοτικού προγράμματος προσαρμογής στην καθαρή ενέργεια EPS 500, που θα απογειώσει τα κόστος ρύπων μεταξύ 28 και 32 ευρώ/τόνο, αναμένεται το 2030 η ζήτηση για φυσικό αέριο να ανέβει στις 40 TWh σημειώνοντας αύξηση 18 TWh από το 2020, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.Η μέση ετήσια κατανάλωση για την περίοδο 2014-2017 ήταν 23 TWh. Μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυο του φυσικού αερίου.
Η εφαρμογή του 550EPS μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου μεταξύ 4 και 7 ΤWR (15-19%) σε ετήσια βάση.Συνολικά μπορεί να αυξήσει την ζήτηση κατά 98TWR την περίοδο 2020-2040.
www.worldenergynews.gr