Η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα αποτελέσει το πρώτο και βασικό ζήτημα του ελέγχου των δανειστών
Το Μνημόνιο φεύγει, αλλά οι Θεσμοί έρχονται στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον πρώτο κύκλο μεταμνημονιακής παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος.
Την άφιξη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα - χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - έχει ήδη προαναγγείλει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται για τις 10 Σεπτεμβρίου.
Όπως φαίνεται θα παραμείνουν στην Αθήνα για μια εβδομάδα και οι επαφές που θα έχουν με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης εντάσσονται στις διαδικασίες της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ενός καθεστώτος που ισχύει για όλες τις χώρες μετά την έξοδό τους από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας όπως και οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα αυτών των επαφών, αν και επί του παρόντος παραμένει άγνωστη η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας αφού ο ανασχηματισμός βρίσκεται επί θύρες.
Επισημαίνεται πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι ο πρώτος αυτός μεταμνημονιακός κύκλος διαπραγματεύσεων, συμπίπτει με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την οποία τόσο οι Θεσμοί, όσο και οι αγορές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να διαγνώσουν τις προθέσεις και να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
Προτεραιότητα το Target Model
Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, πηγές του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν ότι τα κύρια ζητήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί και αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Πάντως, ένα από τα κυριότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι ο χρόνος εφαρμογής του target model, δηλαδή του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μπορεί στα χαρτιά ως χρόνος εφαρμογής να παραμένει ο Απρίλιος του 2019, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, ωστόσο υπάρχουν φωνές που μιλούν για νέα αναβολή.
Πρόσφατες είναι και οι αναφορές πως το νεοσύστατο Χρηματιστήριο Ενέργειας θεωρεί πως η προθεσμία αυτή δεν είναι εφικτή, ιδιαίτερα όσον αφορά στη σύζευξη των αγορών με την Ιταλία και τη Βουλγαρία και μάλιστα έχει ζητηθεί να δοθεί μία μικρή παράταση 3 μηνών, ως τον Ιούλιο του 2019, προκειμένου το διάστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας, η οποία προσβλέπει στην εφαρμογή του target model που θα δώσει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων αγοράς ενέργειας στους μεγάλους καταναλωτές, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει νέες καθυστερήσεις.
Ενεργειακές εκκρεμότητες
Τα υπόλοιπα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν το νέο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού είναι τα εξής:
• Η επανεξέταση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, οι οποίες θα συνεχιστούν μεν μέχρι το τέλος του 2019, όμως ενδιαμέσως αφενός θα πρέπει να επανεκτιμηθούν τόσο σε σχέση με την έκβαση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, όσο και σε σχέση με την πραγματική τους επίπτωση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, που μέχρι στιγμής κρίνεται από ελάχιστη ως μηδενική. Επίσης, θα πρέπει μέσα στην επόμενη χρονιά να αποφασιστεί αν θα χρειαστεί νέος μηχανισμός για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε ή αν θα συνεχιστούν τα ΝΟΜΕ, έστω και τροποποιημένα.
• Η σταδιακή κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή με στόχο την πλήρη εξάλειψή της και ο νέος μηχανισμός επάρκειας ισχύος, ο οποίος βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Εξάλλου τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων θα βρεθούν στην κορυφή των συζητήσεων με τους Θεσμούς αρχής γενομένης από το χρονοδιάγραμμα της λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ, με την υποβολή εντός του Οκτωβρίου των δεσμευτικών προσφορών για τις 3 μονάδες (Μελίτη 1 και Μεγαλόπολη 2 και 3) και ανακήρυξη των προτιμητέων επενδυτών ως το τέλος του χρόνου.
Στόχος είναι το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να γίνει στις αρχές του 2019.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει ο διαχωρισμός της σε δύο εταιρίες και να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός του 2018, ενώ για τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πώληση του «τουλάχιστον 50,1% των μετοχών» του ομίλου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Για τον ΔΕΣΦΑ προβλέπεται ότι το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση του 66% του Διαχειριστή στην κοινοπραξία Snam -Enagas - Fluxys θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου.
www.worldenergynews.gr