Τελευταία Νέα
Commodities

Η Κίνα μπορεί τελικά να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τους δασμούς Trump στο αλουμίνιο

Η Κίνα μπορεί τελικά να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τους δασμούς Trump στο αλουμίνιο

Οι κινεζικές εταιρίες φαίνεται να είναι σε καλύτερη  θέση να επωφεληθούν από ορισμένες απρόβλεπτες συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης του Trump

Το πιθανότερο είναι ότι ορισμένοι από τους μεγάλους κερδισμένους των δασμών 10%   στις εισαγωγές  αλουμινίου στις ΗΠΑ θα είναι οι παραγωγοί της Κίνας, αν και  δεν ήταν αυτό στις προθέσεις του πρόεδρου Trump κατά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου.
Ενώ οι κινεζικές εταιρίες αλουμινίου αντιμετωπίζουν τώρα το ίδιο δασμολογικό εμπόδιο με τους άλλους εξαγωγείς προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να είναι σε καλύτερη  θέση να επωφεληθούν από ορισμένες (πιθανότατα) απρόβλεπτες συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης του Trump.
Σύμφωνα με το Reuters οι δασμοί και τα μέτρα Trump έναντι του σημαντικότερου ρώσου παραγωγού Rusal, μαζί με μια απεργία στις επιχειρήσεις αλουμίνας και βωξίτη της Alcoa στη Δυτική Αυστραλία, επηρεάζουν τις αγορές αλουμινίου.
Η προσπάθεια του Trump να διπλασιάσει τους δασμούς για το αλουμίνιο από την Τουρκία και το αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αγορά που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα μικρό έλλειμμα εφοδιασμού φέτος τώρα δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες για τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού.
Η Rusal, η οποία παρήγαγε 1,87 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου κατά το πρώτο εξάμηνο, είναι σημαντικός προμηθευτής όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι θα πρέπει να σταματήσει την παραγωγή ή την δημιουργία  αποθεμάτων εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της.
Η κυβέρνηση Trump έδωσε διορία στους πελάτες της Rusal στις ΗΠΑ μέχρι τις 23 Οκτωβρίου να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους με τη ρωσική εταιρεία.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για επέκταση ή τροποποίηση αυτής της προθεσμίας, η αγορά αλουμινίου είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές καθώς η παραγωγή της Rusal αποκλείστηκε από τις παγκόσμιες αγορές.
Οι δασμοί Trump πλήττουν επίσης τους παραγωγούς αλουμινίου των ΗΠΑ  για τους οποίους έχουν σχεδιαστεί τα μέτρα για να τους βοηθήσουν, με την Alcoa να ζητά εξαίρεση από τους δασμο΄πυς επειδή εισάγει απαραίτητα προϊόντα αλουμινίου από τις εγκαταστάσεις της στον Καναδά.
Η Alcoa ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα επιβαρυνθεί με 14 εκατομμύρια δολάρια το μήνα με επιπλέον έξοδα, κυρίως από δασμούς στο αλουμίνιο που εισάγεται από τον Καναδά, τον μεγαλύτερο προμηθευτή του.
Εάν η Rusal εμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια αγορά αλουμινίου και εάν οι απεργίες μετατραπούν σε διαταραχές του εφοδιασμού, υπάρχουν πολύ λίγοι παραγωγοί που μπορούν σήμερα να επωφεληθούν.
Οι παραγωγοί αλουμινίου της Κίνας έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και είναι σε θέση να κατασκευασουν περισσότερο από το ελαφρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τα δοχεία ποτών και τα αυτοκίνητα.
Η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου ήταν 5.321 εκατομμύρια τόνοι τον Ιούνιο, μειωμένη  κατά 2,2% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιουλίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου.
Ωστόσο, η παραγωγή αλουμινίου στην Κίνα, η οποία είναι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 2,83 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η ημερήσια παραγωγή τον Ιούνιο ήταν περίπου 94.000 τόνοι, η δεύτερη υψηλότερη , σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.
Τα χυτήρια της Κίνας ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες εγχώριες τιμές, με τα επιτόκια της Σαγκάης να φθάνουν στο 5% από το πρόσφατο χαμηλό στα μέσα Ιουλίου έως το τέλος των 14.520 γιουάν ($ 2.110) ανά τόνο στις 10 Αυγούστου.
Παράλληλα οι δασμοί των ΗΠΑ για τις εισαγωγές αλουμινίου ισχύουν μόνο από τις αρχές Ιουνίου, δεν φαίνεται να πλήττουν ακόμη τις κινεζικές εξαγωγές.
Οι εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου και των προϊόντων έφτασαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο  που σημειώθηκε τον Ιούλιο, ανερχόμενο σε 519.000 τόνους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία εμπορικών συναλλαγών που δημοσιεύθηκαν στις 8 Αυγούστου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης