Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απούσα η τσέχικη ΕΡΗ από τις διεργασίες σύναψης συμμαχιών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Απούσα η τσέχικη ΕΡΗ από τις διεργασίες σύναψης συμμαχιών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Αν και ο όμιλος είχε διαμηνύσει πως στελέχη του θα βρεθούν στην Αθήνα για συζητήσεις με άλλους διεκδικητές, εντούτοις αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής

Εκτός του κάδρου των συνομιλιών των «μνηστήρων» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τη σύναψη συμμαχιών ώστε να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη – όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες – η Energeticky a Prumyslovy Holding (ΕΡΗ), δηλαδή η δεύτερη τσεχική εταιρεία που πήρε μέρος στο στάδιο υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών.

Έτσι, σε μία εποχή όπου κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, η ΕΡΗ παραμένει απούσα από τις σχετικές διεργασίες.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως είχε γράψει το World Energy News στις 31 Ιουλίου, ο τσεχικός όμιλος είχε ζητήσει να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στη διορία που κανονικά εξέπνεε στο τέλος του περασμένου μήνα, αναφορικά με τη σύσταση συμπράξεων ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές.
Μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως η αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία ήταν αρκετά μικρή, με συνέπεια να μην έχει καταφέρει να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.
Μία κίνηση που, σε συνδυασμό με το αίτημα για παράταση τουλάχιστον ενός ακόμη εγχώριου «μνηστήρα», είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στη σχετική προθεσμία.
Παράλληλα, τον προηγούμενο μήνα είχε ενημερώσει άλλους επενδυτές πως, στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, θα έρχονταν στην Ελλάδα στελέχη της για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, έως και αυτή τη στιγμή, δεν έχει επικοινωνήσει ξανά μαζί τους.

Άγνωστες οι βουλές των Τσέχων

Η «σιγήν ιχθύος» της τσεχικής εταιρείας, όλο αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, προκαλεί έντονα ερωτηματικά για τα σχέδιά της σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ενδεικτικό είναι πως άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία της αποεπένδυσης σημειώνουν ότι, όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς η εταιρεία να δίνει «σημεία ζωής», τόσο πιο βάσιμη γίνεται η εκτίμηση πως δεν σκοπεύει να λάβει μέρος στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.
Δεν αποκλείεται, όμως, και το ενδεχόμενο οι Τσέχοι να έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν μόνοι τους τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Με δεδομένο το «ειδικό βάρος» της Energeticky a Prumyslovy Holding, αλλά και την τακτική εξαγοράς λιγνιτικών μονάδων που έχει ακολουθήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη, η συμμετοχή της στην αποεπένδυση θεωρείτο θετική εξέλιξη για την αίσια έκβαση της πώλησης.
Εξάλλου, η ΕΡΗ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς εκτός την Τσεχία, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό την κυριότητά της (αξίας 12,8 δισ. ευρώ) επεκτείνονται στη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, μονάδες βιομάζας, σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Έτσι, αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή θερμότητας στην Τσεχία, τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στη Σλοβακία, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία.
Ο Όμιλος περιλαμβάνει 50 εταιρείες και απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης