Ενέργεια

Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα λόγω του ΕΦΚ αλλά και των διεθνών τιμών πετρελαίου

Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα λόγω του ΕΦΚ αλλά και των διεθνών τιμών πετρελαίου
Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ανοδική η πορεία των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Σημαντικές αυξήσεις αναμένεται να φέρει στα καύσιμα η νέα χρονιά λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει εγκριθεί από τη Βουλή το καλοκαίρι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για την επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά και λόγω της ανοδική πορείας των διεθνών τιμών του πετρελαίου. 
Μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλους τους τύπους καυσίμων το δημόσιο προσδοκά να εισπράξει επιπλέον 492 εκατ. ευρώ και για να γίνει αυτό από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται ο φόρος στις βενζίνες από 670 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 700 ευρώ το χιλιόλιτρο. 
Στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ διαμορφώνεται από 330 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο, και στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ το χιλιόλιτρο. 
Έτσι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς από την 1η του έτους θα έχουμε αύξηση κατά 3 λεπτά στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία με τον συνυπολογισμό του ΦΠΑ, θα φτάσει τα 3,7 λεπτά το λίτρο. Άρα, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,53-1,54 ευρώ.
Επίσης προβλέπεται αύξηση κατά 8 λεπτά στην τιμή του ντίζελ κίνησης, αύξηση που μαζί με τον ΦΠΑ, θα ανέλθει στα 9 λεπτά και η μέση τιμή κινηθεί μεταξύ 1,27-1,28 ευρώ.
Τέλος στο υγραέριο η αύξηση του ΕΦΚ θα είναι 10 λεπτά και μαζί με τον ΦΠΑ οδηγεί σε επιβάρυνση γύρω στα 12 λεπτά. Έτσι από 72 λεπτά το λίτρο σήμερα, το υγραέριο για κίνηση θα διαμορφωθεί κοντά στα 84 λεπτά το λίτρο.
Την ίδια ώρα καταγράφονται ανοδικές τάσεις του αργού πετρελαίου το τελευταίο δεκαήμερο και οι τιμές στη λιανική αγορά διαμορφώνονται για τη βενζίνη μεταξύ 1,49- 1,50 ευρώ το λίτρο, το ντίζελ κίνησης 1,18-1,19 ευρώ, και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 96-98 λεπτά.

Αρχική δημοσίευση: 30/12/2016 08:28

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης