Η Standard & Poor's βλέπει θετικά την εστίαση στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλους τους βασικούς τομείς και στις συνέργειες
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε σε «Β» από «Β-» την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάκτωρ, θετικό το outlook.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψη της Standard & Poor's ότι το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί λόγω των πρόσφατων ενεργειών που έχει λάβει η κυβέρνηση για την άρση των περιορισμών των κεφαλαιακών ελέγχων που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2015, ενώ παράλληλα αναμένεται η ολοκλήρωση ττου τρίτου προγράμματος διάσωσης και η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Η Standard & Poor's αναμένει ότι αυτό θα υποστηρίξει την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της Ελλάκτωρ σε όλες τις βασικές επιχειρηματικές της δραστηριότητες (συμβάλλοντας στο 82% του EBITDA το 2017) και του τομέα των κατασκευών (13% του EBITDA το 2017).
Στο τέλος του 2017, το προσαρμοσμένο EBITDA είχε αυξηθεί στα 260 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ το 2016 μετά την ωρίμανση του project της Αττικής Οδού, η οποία παρουσίασε αύξηση της κυκλοφορίας κατά 3% και το περιθώριο EBITDA στις κατασκευές αυξήθηκε σε περίπου 3,5% το 2017.
Ως εκ τούτου, η Ελλάκτωρ μείωσε το λόγο χρέους/EBITDA σε 4,9 από 6,45 φορές το 2016.
Η Ελλάκτωρ παράγει το 80% -90% των εσόδων της από την ελληνική αγορά.
Το 2017, ο όμιλος ανακοίνωσε έσοδα 1,865 δισ. ευρώ κυρίως από τρεις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες κατασκευές (80% των εσόδων
και το 13% του EBITDA το 2017), παραχωρήσεις (12% των εσόδων και 82% του EBITDA), και η πρόσφατα αυξημένη έκθεση του ομίλου σε αιολικά πάρκαν (3% των εσόδων και 17% των των EBITDA).
Στη βασικό της σενάριο η Standard & Poor's εκτιμά ότι ο Ελλάκτωρ θα είναι σε θέση να διατηρήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τα θεμελιώδη του την περίοδο 2018-2020, λόγω της αύξησης των ταμειακών ροών από τον τομέα των παραχωρήσεων.
Παράλληλα η Standard & Poor's αναμένει ότι τα αυξημένα έσοδα από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας θα αντισταθμίσει εν μέρει τη μείωση του EBITDA από τον τομέα των κατασκευών.
Ως αποτέλεσμα η Standard & Poor's προβλέπει το λόγο του προσαρμοσμένου χρέους/EBITDA να παραμείνει σε 4.0x-5.0x την περίοδο 2018 - 2020 από 6.5x στο τέλος του έτους 2016.
Η νέα στρατηγική της Ελλάκτωρ μετά την αλλαγή σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του στοχεύει να ενισχύσει την εταιρική διακυβέρνηση, να αναδιοργανώσει την εταιρεία, να επικεντρωθεί στην αύξηση της κερδοφορίας από τον κατασκευαστικό κλάδο και να επαναφέρει την μερισματική πολιτική μόλις το επιτρέψει η εξυγίανση του ισολογισμού.
Η Standard & Poor's βλέπει θετικά την εστίαση στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλους τους βασικούς τομείς και στις συνέργειες, αλλά τονίζει ότι εξακολουθούν να λείπουν λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο εφαρμογής.
Η υψηλή, αν και μειούμενη, χρηματοοικονομική μόχλευση της Ελλάκτωρ είναι ένα από τα βασικά στοιχεία περιορισμού στην αξιολόγηση της Standard & Poor's.
Ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε σε 260 εκατ. στο τέλος του 2017 από περίπου 200 εκατ. το 2016, το συνολικό χρέος του ομίλου παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ, έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Ο όμιλος διατηρεί σημαντικά απόθεμα μετρητών ύψους 510 εκατ. ευρώ, το οποίο ανταπεξέρχεται εν μέρει μόνο στο χρέος, δεδομένου ότι υπόκειται σε περιορισμούς από τις συμβάσεις παραχώρησης και διακρατείται που κρατείται στις αδύναμες ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Standard & Poor's παραμένει ασαφές το πώς η εταιρεία προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα μετρητά.
Ο Ελλάκτωρ εξακολουθεί να υποφέρει από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα.
Ενώ η κερδοφορία των κατασκευαστικών έργων βελτιώθηκε στα προσαρμοσμένα περιθώρια EBITDA περίπου 3%, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κλάδου των κατασκευών μειώνεται σταθερά από το 2013.
Επιπλέον, η Ελλάκτωρ ανέφερε ορισμένες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων λόγω της μείωση της αξίας των ορυχείων χρυσού που κατέχονται ως επένδυση και την πώλησης -κάτω από τη λογιστική της αξία- της μειοψηφικής συμμετοχής της στο Athens Resort Casino.
Η Αττική Οδός, η οποία παράγει τις μεγαλύτερες ταμειακές ροές για τον Ελλάκτωρ, η παραχώρησή της λήγει το 2024, μια σχετικά μικρή διάρκεια ζωής σε σύγκριση με παραχωρήσεις άλλων ευρωπαϊκών εταιριών όπως της APRR (που λήγει το 2035) της Vinci, η οποία ωφελείται από τη μέση διάρκεια ζωής στο χαρτοφυλάκιό της που εκτείνεται πέραν των 30 ετών.
Ο πρόσφατα κατασκευασμένος δρόμος του Μορέα, απαιτεί κυβερνητικές επιχορηγήσεις για να καλυφθεί η σημαντικά χαμηλότερη κίνηση από ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, γεγονός που αυξάνει το επενδυτικό ρίσκο του Ελλάκτωρ.
Στη βασικό της σενάριο για τον Ελλάκτωρ η Standard & Poor's υποθέτει:
-Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα στο 2% το 2018 και 2,2% το 2019, οδηγεί στην αύξηση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό, και παρέχει το περιθώριο για αυξήσεις των διοδίων, τις οποίες μόνο μερικώς λαμβάνουμε υπόψη στις προβλέψεις μας.
-Το βελτιωμένο μακροοικονομικό κλίμα δημιουργεί ευκαιρίες στον κλάδο των κατασκευών.
-Ωστόσο, τα έσοδα από τις κατασκευές θα μειωθούν καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 2 δισ. ευρώ καλύπτει κατά 1,3 φορές τα έσοδα.
-Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 80 εκατ. ευρώ - 100 εκατ. ευρώ για το 2018 για την ολοκλήρωση 187MW αιολικών πάρκων που βρίσκονται υπό κατασκευή και θα περιορίσουν τις δαπάνες συντήρησης σε άλλα έργα.
-Δεν αναμένουμε ότι σε τρεις από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης της Ελλάκτωρ που ολοκληρώθηκε η κατασκευή διδίων το 2016-2017 (Μοριά, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ολυμπία) θα δώσουν μέρισμα την επόμενη δεκαετία.
Με βάση αυτές τις υποθέσεις, καταλήγουμε στα ακόλουθα:
-Ο λόγος χρέους/EBITDA μειώνεται κάτω από 5.0x από το 2018 και μετά.
-Ουδέτερη προς θετική για τις ελεύθερες ταμειακές ροές για την επιχείρηση κατά το 2019, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω σημαντικές εξαγορές ή επεκτάσεις σε άλλους τομείς.
Η βασική μας υπόθεση υποθέτει ότι θα υπάρξει αύξηση της κερδοφορία από τους σταθμούς διοδίων, βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στον κατασκευαστικό κλάδο, την υγιή ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων συμβάσεων και μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr