Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική Sibur προετοιμάζεται για IPO αξίας έως 3 δισ. δολαρίων

tags :
Η ρωσική Sibur προετοιμάζεται για IPO αξίας έως 3 δισ. δολαρίων

Η εταιρεία εξετάζει τη δυνατότητα δημόσιας εγγραφής στη Μόσχα και στο Λονδίνο

Η ρωσική πετροχημική εταιρεία Sibur προετοιμάζεται για μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) που μπορεί να ανέλθει μεταξύ 2 - 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η οποία μπορεί να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η Sibur, είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πετροχημικών στην Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις πηγές η εταιρεία εξετάζει τη δυνατότητα δημόσιας εγγραφής στη Μόσχα και στο Λονδίνο.
Μια από τις πηγές ανέφερε ότι η εταιρεία επιδιώκει να συγκεντρώσει "δύο δισεκατομμύρια δολάρια" από τη συμφωνία.
Σε απάντησή της στο  Reuters  η  Sibur ανέφερε ότι εξέταζει "στρατηγικές επιλογές" για το πώς θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της.
Ο επιχειρηματίας Leonid Mikhelson, επικεφαλής και κύριος μέτοχος του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου της Novatek στη Ρωσία, κατέχει το 48,5% της  Sibur.
Ο επιχειρηματικός συνεργάτης του, Gennady Timchenko, κατέχει  το 17%, ενώ η  Sinopec και το Ταμείο Μεταξιού της Κίνας ελέγχουν το 10% το καθένα.
Σύμφωνα με το Reuters ο Mikhelson μπορεί να πουλήσει μέρος της συμμετοχής του, ενώ ο Timchenko και ένας άλλος μέτοχος, Kirill Shamalov, και οι δύο περιλαμβάνονται στις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, πιθανόν να διατηρήσουν τις μετοχές τους.
Ο Shamalov κατέχει το 3,9% στη Sibur.
 Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. δεν εμποδίζει μια οντότητα εάν η κυριότητα του περιουσιακού στοιχείου από τους κυρώσεις είναι κάτω από 50%, αναφέρει στην ιστοσελίδα της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τις κυρώσεις για τον Timchenko το 2014, απαντώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως μέλος του εσωτερικού κύκλου του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.
Ο Shamalov, που περιγράφεται από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ως "οικογενειακός συνεργάτης του Putin", συμπεριελήφθει  στον κατάλογο κυρώσεων τον Απρίλιο σε σχέση με την Ουκρανία, τη Συρία και τις υποψίες για δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με το Reuters η JP Morgan και η ρωσική Gazprombank Ρωσίας είναι μεταξύ των πιθανών διοργανωτών της σύμβασης IPO της Sibur.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης