Νίκη για την πλευρά Καλλιτσάντση μετά από την ψηφοφορία - θρίλερ
Με 52,916% υπερψηφίστηκε το άρθρο 9 για την πλήρη ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρα και πρακτικά αυτό σημαίνει μια μεγάλη νίκη για την πλευρά Καλλιτσάντση η οποία κατάφερε να ξεπεράσει το 51%.
Πλέον η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση Καλλιτσάντση που σημαίνει ότι ο έλεγχος της εταιρίας περνάει στα χέρια των αδερφών Καλλιτσάντση.
Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των μετόχων, καθώς οι μέτοχοι στην Γενική Συνέλευση αποφάσισαν, εξέλιξη πρωτοφανή για τα επιχειρηματικά χρονικά.
Σε σύνολο 138.323.924 μετοχών με δικαίωμα ψήφισε σε ποσοστό 54,549% υπέρ της τοποθέτησης του νέου διοικητικού συμβούλιου της Ελλάκτωρ.
Τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Γιώργος Προβόπουλος, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και τη θέση του αντιπρόεδρου ο κ Δημήτρης Καλλιτσάντσης.
Κατά της επιλογής του νέου διοικητικού συμβουλίου ψήφισε το 45,072%.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας o κ. Αναστάσιος Καλλιτσαντσης, ευχαρίστησε τους μετόχους και αποδέχεται το νέο διορισμό του διοικητικού συμβουλίου.
Επίσης εγκρίθηκε το 11 ζήτημα, ενώ τα ζητήματα 12 και 13 αποσύρθηκαν καθώς ήταν αίτημα της μειοψηφίας.
Tα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Πρώτον ότι ο έλεγχος του Ελλάκτωρα αλλάζει χέρια και θα ακολουθήσει την γραμμή των Αφων Καλλιτσάντση
Το βασικό θέμα έχει να κάνει με το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης δανείων και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, που απαιτεί ο Όμιλος. Σε αυτό αναμένονται πλέον τα αναλυτικά πλάνα που θα δημοσιοποιήσει το νέο ΔΣ.
Επίσης ο ενεργειακός τομέας αναβαθμίζεται και θα παίξει ρόλο - λοκομοτίβας στην ανάπτυξη του ομίλου με επίκεντρο τις ανανεώσιμες και την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, για την οποία ο ίδιος ο κ. Σάκης Καλλιτσάνστης εκτιμά ότι έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Αναμένονται επίσης οι κινήσεις όσον αφορά την ELPEDISON στην οποία συμμετέχει ο Όμιλος.
Ποιο θα είναι το νεό ΔΣ:
1. Γεώργιος Προβόπουλος
2. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
3. Δημήτριος Καλλιτσάντσης
4. Ιορδάνης Αϊβάζης
5. Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου
6. Μιχαήλ Κατούνας
7. Αλέξιος Κομνηνός
8. Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη
9. Ελένη Παπακωνσταντίνου
Αναμένεται επίσης η αντίδραση της πλευράς Κούτρα - Μπόμπολα, που έχασαν μεν τον έλεγχο της εταιρίας διατηρούν όμως υψηλό ποσοστό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ
Ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στο νέο Στρατηγικό Πλάνο έδωσαν οι μέτοχοι του Ομίλου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να επέλθει αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή μακροχρόνιας αξίας προς τους επενδυτές. Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου, υπερψηφίστηκαν και τα τρία αιτήματα που είχαν υποβάλει στις 13 Ιουνίου δυο εκ των βασικών μετόχων, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, μέσω της εταιρείας PEMANOARO LTD (που ελέγχουν άμεσα). Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε:
1. Με ποσοστό 52,92% επί των παρόντων το αίτημα για ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.
2. Με ποσοστό 54,55% επί των παρόντων το αίτημα για εκλογή εννέα μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και ορισμός μεταξύ αυτών των Ανεξάρτητων Μελών.
3. Με ποσοστό 54,55% επί των παρόντων το αίτημα για εκλογή Μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατ’ άρθρο 44 Ν. 4449/2017.
Κατόπιν της υπερψήφισης των τριών προαναφερθέντων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. απαρτίζεται από εννέα μέλη πενταετούς θητείας, εκ των οποίων τέσσερα είναι Ανεξάρτητα, ως ακολούθως:
1. Γεώργιος Προβόπουλος
2. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
3. Δημήτριος Καλλιτσάντσης
4. Ιορδάνης Αϊβάζης
5. Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου
6. Μιχαήλ Κατούνας (Ανεξάρτητο Μέλος)
7. Αλέξιος Κομνηνός (Ανεξάρτητο Μέλος)
8. Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη (Ανεξάρτητο Μέλος)
9. Ελένη Παπακωνσταντίνου (Ανεξάρτητο Μέλος)
Επιπλέον, εξελέγησαν κατ’ άρθρο 44 Ν. 4449/2017 ως Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας οι:
1. Χαρίτων Κυριαζής, Πρόεδρος
2. Ελένη Παπακωνσταντίνου, Μέλος
3. Αλέξιος Κομνηνός, Μέλος
Σύμφωνα με την πρόταση που είχαν υποβάλει προς τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης στο πλαίσιο του αιτήματός τους για πλήρη αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Παράλληλα:
• Η αναδιοργάνωση του Ομίλου θα εστιάσει στην αφαίρεση των στεγανών μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτήτων για την αποτελεσματική επίτευξη συνεργειών, ενώ εντός 90 ημερών θα τοποθετηθούν καταξιωμένα στελέχη στις βασικές θέσεις από όπου σήμερα απουσιάζουν, όπως αυτή του Chief Financial Officer.
• Η αναδιάρθρωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε επίπεδο νομικών οντοτήτων θα στοχεύσει στον εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης και τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
• Ως προς το στρατηγικό πλάνο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η εστίαση παραμένει σε κατασκευή (προβλέποντας την εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ ώστε αυτή να μπορεί να δραστηριοποιείται κερδοφόρα στο εξωτερικό), παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων και αιολικά πάρκα.
Ειδικότερα ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες σε κάθε μία από τις επιμέρους δραστηριότητες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνεται:
• Κατασκευή: προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι απλής αύξησης του ανεκτέλεστου, εστίαση σε έργα που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εμπειρίας κι ανάδειξη νέων ανθρώπων μέσα από την εταιρεία σε θέσεις κλειδιά, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση των εμπειρότερων στελεχών.
• Παραχωρήσεις: επέκταση των ώριμων παραχωρήσεων και κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων για τη διεκδίκηση νέων έργων υπό παραχώρηση.
• Αιολικά πάρκα: υλοποίηση του υπάρχοντος επενδυτικού πλάνου κι αξιοποίηση των προβλεπόμενων θετικών ταμειακών ροών.
• Περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων): αποκατάσταση της φήμης της εταιρείας και διεκδίκηση των πολλαπλών ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
• Υπόλοιπες δραστηριότητες: επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου στο real estate κι εξέταση ευκαιριών ρευστοποίησης μη στρατηγικών δραστηριοτήτων.
Σημειώνεται πως στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου 271 μέτοχοι εκπροσωπώντας 138.323.924 κοινές ανώνυμες μετοχές (και 138.323.924 δικαιώματα ψήφου) επί συνόλου 177.001.313 κοινών ανώνυμων μετοχών (και 177.001.313 δικαιωμάτων ψήφου), ήτοι η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου, έφθασε σε ποσοστό το 78,15% του συνολικού αριθμού των μετόχων, ούσα η υψηλότερη των τελευταίων 8 χρόνων.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις των μετόχων κατά τη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δήλωσε:
«Ζητήσαμε από τους μετόχους να πιστέψουν και πάλι στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να στηρίξουν την πρότασή μας για μία συνολική, ρεαλιστική και συγκεκριμένη αλλαγή στις δομές, στη λειτουργία και στη στρατηγική του Ομίλου, να εμπιστευθούν ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μέτοχοι με τη ψήφο τους μας έδωσαν σήμερα μία ξεκάθαρη και σαφή εντολή. Είναι δική μας υποχρέωση και καθήκον τώρα να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους. Η επόμενη ημέρα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκίνησε ήδη. Όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι θα δουλέψουμε για να αποδείξουμε πως ο Όμιλος δεν βρίσκεται τυχαία σε ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τη γνώση, έχουμε τους ανθρώπους και πλέον έχουμε νέα Διοίκηση και νέο συγκεκριμένο πλάνο, για να επιστρέψει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκεί που ανήκει, στην κορυφή. Για να επιστρέψει ο Όμιλος στους μετόχους αυτό που δικαιούνται, μακροχρόνια αξία».
Νωρίτερα:
Ξεκίνησε περί τις 12:00 σήμερα 25 Ιουλίου η κρίσιμη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρα όπου θα δοκιμαστούν οι δύο αντιμαχόμενες μετοχικές «παρατάξεις» από την μια μεριά οι αδερφοί Καλλιτσάντση και από την άλλη οι Μπόμπολας και Κούτρας.
Στη Γενική Συνέλευση η συμμετοχή φθάνει τα επίπεδα ρεκόρ, καθώς η απαρτία ανέρχεται στο 78,07% (συνολικά συμμετέχουν 271 μέτοχοι) ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγω για συμμετοχή 80%.
Οι μέτοχοι καλούνται να ψηφίσουν από την μια πλευρά την πρόταση Καλλιτσάντση για την αναδιάρθρωση του Ελλάκτωρα οπότε είναι απαραίτητο το 51% των παρόντων μετόχων ή να διατηρήσουν το υφιστάμενο status quo καθώς το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο…ελέγχεται από τους Μπόμπολα και Κούτρα και εάν η πλευρά Καλλιτσάντση δεν βρει το 51% τότε για ένα χρόνο έως την επόμενη Γενική Συνέλευση το διοικητικό συμβούλιο θα παραμείνει…
Καλλιτσάντσης: Η πρότασή μας για τον Ελλάκτωρα
Δεν υπάρχει στρατηγική ομίλου στον Ελλάκτωρα, τόνισε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης κατά την τοποθέτησή του στην κρίσιμη γενική συνέλευση του Ομίλου, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους μετόχους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
«Θέλαμε πρόσωπα με διεθνή προβολή, όχι μηχανικούς και γι αυτό προτείναμε τον Προβοπουλο», εξήγησε ο Αν. Καλλιτσάντσης.
«Θα παρουσιάσω ως σύνοψη την πρόταση τι θέλουμε για την εταιρεία για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.
Όταν συνεργαστήκαμε το 1999 βάλαμε στόχο.
Στην πορεία, τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, η μετοχή στο ταμπλό δεν ανταποκρίνεται στην αξία της», σημείωσε.
«Η αρχική συμφωνία τηρήθηκε, όπως είπε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, διότι οι εποχές ήταν καλές.
Από το ξέσπασμα της κρίσης όμως, το μοντλεο δεν δουλεύει , δεν υπάρχει στρατηγική ομίλου, τα τελευταία χρόνια το δ.σ δεν παίρνει αποφάσεις γι αυτό λέμε να αλλάξει , δεν λειτουργούμε , δεν έχουμε κάτι προσωπικό με κανέναν», εξήγησε.
Και πρόσθεσε ότι επιθυμία της πλευράς Καλλιτσάντση είναι να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους.
«Για τη νέα σύνθεση του ΔΣ δεν αναζητήσαμε φίλους, αλλά πρόσωπα με διεθνή προβολή, πρόσωπα εγνωσμένης επάρκειας, τα οποία δεν πρέπει να προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο.
Γι αυτό πρότεινα ως πρόεδρο τον Γιώργο Προβόπουλο», υπογράμμισε.
«Επενδύσαμε πάνω από 50 εκατ. ευρω για να αγοράσουμε μετοχές , την απόφαση θα την πάρετε έχοντας ακούσει την αλήθεια , θα αποφασίσετε εσείς.
Αν αναλάβουμε τη διοίκηση θα βγάλουμε τον Ελλάκτωρα από το αδιέξοδο και θα επιστρέψει σε κερδοφορία.
Ζητάμε να υπερψηφίσετε , το λευκό ή η αποχή μπορεί να φέρουν ακυβερνησία στην εταιρεία.
Κανένας δεν θα σταθεί εμπόδιο, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις», πρόσθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης.
«Δεν θα ξεπουλήσουμε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος»
Ο Αν. Καλλιτσάντσης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξεπουληθεί η ΕΛΤΕΧ Άνεμος,
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας οδηγεί να ρευστοποιήσουμε.
Είναι επώδυνη η διαδικασία, έγιναν λάθη από όλους μας, θα έπρεπε να είχαμε πάρει νωρίτερα την πρωτοβουλία.
Τον τελικό λόγο έχουν οι μέτοχοι, είναι σημαδιακή ημέρα για το επιχειρείν στην Ελλάδα .
«Εσείς οι μέτοχοι θα αποφασίσετε για το μέλλον της εταιρείας», τόνισε.
Στη δευτερολογία του ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τόνισε ότι η εταιρεία έχει συνέχεια, δεν έχει σχέση με πρόσωπα.
Όπως τόνισε, η εταιρεία έχει ευθύνη έναντι των εργαζομένων των και θα συνεχίσει ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει.
Η εξασφάλιση των εργαζομένων περνά από την ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, όλες οι ζημιές εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις .
«Υπάρχουν ζημιογόνες δραστηριότητες στην εταιρεία.
Οι τράπεζες έχουν έκθεση μεγάλη στον όμιλο, αλλά δεν κινδυνεύουν.
«Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, τα δάνεια ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ.
Τα αιολικά έχουν δάνεια 180 εκατ. ευρώ , αλλά σε 2 χρόνια θα φέρουν EBITDA 70 εκατ. ευρώ και σε 5 χρόνια θα εξοφληθούν.
Αιφνιδιασμό καταγγέλλει ο Λ. Μπόμπολας
Για αιφνιδιασμό από την πλευρά Καλλιτσάντση έκανε λόγο ο Λεωνίδας Μπόμπολας στη δευτερολογία του.
«Αν η πρότασή μας γίνει αποδεκτή δεν θα αλλάξει κάτι για τους εργαζομένους, αν όμως πάμε στην άλλη πλευρά θα υπάρξουν νεοτερισμοί», προειδοποίησε ο Λ. Μπόμπολας, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους
«Προφανώς υπάρχουν συζητήσεις και αναφέρομαι στον αιφνιδιασμό.
Είμαι περήφανος για ότι έχω δημιουργήσει».
Ποια είναι τα βασικά σημεία της ημέρας κρίσεως;
1)Το θέμα 9 της Γενικής Συνέλευσης που ζητείται ανάκληση του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι καθοριστικής σημασίας.
Εάν στο θέμα αυτό ψηφίσουν τουλάχιστον 51% τότε κερδίζει η πλευρά Καλλιτσάντση.
Εάν δεν φθάσει στο 51% τότε περιπλέκεται η διαδικασία.
2)Όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι ο Καλλιτσάντσης θα είναι κάτω από οποιαδήποτε σενάριο πρώτος καθώς θα εμφανιστεί με περισσότερες ψήφους μετόχων.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι εφόσον η συμμετοχή είναι 80% - πλην των τραπεζών που δεν θα συμμετάσχουν – η πλευρά Καλλιτσάντση θα μπορούσε να φθάσει στο 52% με 53%.
3)Οι τράπεζες τουλάχιστον Alpha bank, Πειραιώς και Eurobank δεν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία όπερ σημαίνει ότι το 80% των παρόντων μετόχων θα υποχωρήσει στο 77% των παρόντων μετόχων.
Η εξέλιξη αυτή ευνοεί την πλευρά Καλλιτσάντση.
4)Για να αρθεί το αδιέξοδο μόνο μια λύση υπάρχει η πλευρά Καλλιτσάντση να πάρει πάνω από 51% ανεξαρτήτως τι θα πάρει η πλευρά Μπόμπολα και Κούτρα.
Εάν πάρει 51% τα κερδίζει όλα.
Εάν δεν πάρει κατ΄ ελάχιστο 51% ο Καλλιτσάντσης τότε διατηρείται το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο που ελέγχει ο Μπόμπολας και Κούτρας.
Όμως το αδιέξοδο θα παραμείνει.
5)Οι μέτοχοι θα πρέπει να δώσουν καθαρή λύση.
Όχι λύσεις ημίμετρα καθώς εάν το τοπίο σήμερα δεν ξεκαθαρίσει όλοι θα είναι συνυπεύθυνοι για την περιπέτεια στην οποία μπλέκει η εταιρία.
6)Εάν κερδίσει ο Καλλιτσάντσης – είναι το βασικό σενάριο – θα πρέπει οι τράπεζες να νομιμοποιήσουν τον νικητή αναφέροντας ότι αυτός θα είναι ο επίσημος συνομιλητής των πιστωτών.
Η πλευρά Μπόμπολα και Κούτρα δεν θα πρέπει να θέσει εμπόδια.
7)Εάν υπάρξει κάποια έκπληξη και η πλευρά Καλλιτσάντση κινηθεί στο όριο 49,99% π.χ. τότε η μάχη του Ελλάκτωρα όχι μόνο δεν κλείνει…αλλά τώρα θα ανοίξει.
Συμπέρασμα
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα κερδίσει ο Καλλιτσάντσης στον Ελλάκτωρα με 52% με 53%
www.bankingnews.gr