Διεθνή

Αφθονεί σε ορυκτά καύσιμα η Αφρική χάρη στους «πλούσιους» επενδυτές

Αφθονεί σε ορυκτά καύσιμα η Αφρική χάρη στους «πλούσιους» επενδυτές

Tο 60% αυτής της χρηματοδότησης από το 2014 έως το 2016 προοριζόταν για την υποστήριξη της ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων, σε σύγκριση με το 18% για τα σχέδια για την καθαρή ενέργεια

Σύμφωνα με την έκθεση της Oil Change International, που εδρεύει στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο ρέουν σε ενεργειακά έργα στην Αφρική τα οποία υποστηρίζουν κυρίως την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, η Oil Change International επικεντρώνεται στην έκθεση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων και στη διευκόλυνση της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια.

Η έκθεση ανέφερε ότι σχεδόν το 60% αυτής της χρηματοδότησης από το 2014 έως το 2016 προοριζόταν για την υποστήριξη της ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων, σε σύγκριση με το 18% για τα σχέδια για την καθαρή ενέργεια.

Μάλιστα, λιγότερο από το 2% των συνολικών χρηματοδοτούμενων υποστηριζόμενων λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας παρά τις αναλύσεις, δείχνουν ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ενεργειακών υπηρεσιών σε σπίτια, κέντρα υγείας, σχολεία, μικρές επιχειρήσεις και αγροκτήματα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στην χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα παρείχε τα περισσότερα δημόσια οικονομικά για την ενέργεια στην Αφρική, με μέσο όρο άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ωστόσο, η έκθεση υπογράμμισε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτής της υποστηριζόμενης εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλα 13% υποστήριξαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.

Η χρηματοδότηση επικεντρώθηκε σε τρεις χώρες - την Αίγυπτο, την Αγκόλα και τη Νότια Αφρική - οι οποίες έλαβαν σχεδόν το ήμισυ των δημόσιων οικονομικών για την ενέργεια στην Αφρική από το 2014 έως το 2016.

«Όταν αποφασίζουμε για ενεργειακά έργα στην Αφρική, το πιο σημαντικό ερώτημα θα πρέπει να είναι:
έχει αυτό το έργο μακροπρόθεσμα συμφέροντα για τους ανθρώπους; Οι κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν τη διαφάνεια όσον αφορά τις συμβάσεις, τους όρους χρηματοδότησης και τον ενεργειακό προγραμματισμό και να συμμετάσχουν σε πιο ουσιαστικό διάλογο η κοινωνία των πολιτών να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα », δήλωσε ο Thuli Makama, ανώτερος σύμβουλος για την Αφρική στη Διεθνή Έκθεση για τη Oil Change International.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης