Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ΔΕΣΦΑ μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας – Πως θα πετύχουν την περαιτέρω ανάπτυξη του Διαχειριστή οι νέοι μέτοχοι

Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ΔΕΣΦΑ μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας – Πως θα πετύχουν την περαιτέρω ανάπτυξη του Διαχειριστή οι νέοι μέτοχοι

«Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον ΔΕΣΦΑ με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε», δηλώνει ο επικεφαλής της ιταλικής Snam, Marco Alvera

Η ενδυνάμωση των αγορών φυσικού αερίου με βάση τις αρχές του ανταγωνισμού,  η μείωση του κόστους για τους πολίτες και η ανάπτυξη τοπικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων και τεχνογνωσίας αποτελούν μερικούς από τους βασικούς στόχους που θα προσπαθήσει να πετύχει η Snam μέσω του ΔΕΣΦΑ.
Η ιταλική εταιρία, η οποία ως επικεφαλής κοινοπραξίας με την ισπανική Enagas και την βελγική Fluxys εξαγόρασε το 66% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταφέρει, επίσης, την εμπειρία - τεχνογνωσία της στο πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και το ανανεώσιμο αέριο στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και στις εφαρμογές LNG μικρής κλίμακας.
Ειδικά μέσω αυτών των εφαρμογών ο ΔΕΣΦΑ θα συνδράμει σημαντικά στη μείωση της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων στις μεταφορές, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων.
Τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρίας Marco Alvera έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική σημασία του ΔΕΣΦΑ και το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Snam είναι μία εταιρεία που αποτιμάται στα 25 δις ευρώ, ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των υποδομών αερίου, με περισσότερα από 40.000 χλμ. αγωγών σε 6 χώρες. Είμαστε βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση – Νότιος Διάδρομος, χτίζοντας νέες διασυνδέσεις για να κάνουμε την ευρωπαϊκή προμήθεια πιο ασφαλή, ρευστή και ανταγωνιστική. Ο ΔΕΣΦΑ πληροί τα στρατηγικά και διεθνή αναπτυξιακά κριτήρια, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται κατά μήκος του Νότιου διαδρόμου αερίου προς την ΕΕ, όπου οι περισσότεροι νέοι διάδρομοι για την προμήθεια αερίου από νέες παραγωγούς χώρες (Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειος) προς την Ευρώπη αναμένεται να περάσουν. Η χώρα αναμένεται σταδιακά να ενδυναμώσει το ρόλο - κλειδί στην πραγματοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης, στην οποία η Snam καθώς και οι Enagas και Fluxys, είναι βαθύτατα δεσμευμένες», δηλώνει ο κ. Alvera στην εφημερίδα «Καθημερινή».


Συνέργειες με TAP και επέκταση δικτύων 

Σχετικά με τις πιθανές συνέργειες του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP, αφού και οι τρεις εταιρίες της κοινοπραξίας αποτελούν μέτοχοί τους, ο κ. Alvera σημειώνει:
«Η παρουσία της κοινοπραξίας στον ΔΕΣΦΑ θα επιταχύνει την μεταφορά τεχνικής και επιχειρησιακής εμπειρίας και τεχνογνωσίας που απαιτείται για την περαιτέρω ανάπτυξη της λειτουργίας και συντήρησης (O&M) του TAP επί του ελληνικού εδάφους. Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, βασιζόμενη στη στρατηγική της θέση ως δυνάμει ευρωπαϊκής πύλης εισόδου του φυσικού αερίου που προέρχεται από την Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία».
Ως τις ενέργειες της κοινοπραξίας για την διασφάλιση παροχής οικονομικών υπηρεσιών από πλευράς του ΔΕΣΦΑ και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σημειώνει πως η κοινοπραξία περιλαμβάνει τρεις λειτουργούς υποδομών φυσικού αερίου με αξιόλογη επιχειρησιακή και εμπορική τεχνογνωσία στην μεταφορά, αποθήκευση και στο LNG, ενώ διαθέτει πλήρη γνώση των προκλήσεων και των ευκαιριών της ελληνικής αγοράς.
«Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον ΔΕΣΦΑ με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, ώστε να διαμορφώσουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας μέσω των υφιστάμενων και των νέων τεχνολογιών στο φυσικό αέριο.
Οι Snam, Enagas και Fluxys πρωτοπορούν στην προώθηση καινοτόμων χρήσεων αερίου, συμμετέχοντας σε διάφορες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρίας και υπογραμμίζει: «Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του ανταγωνισμού από τον άνθρακα, αλλά και το σημαντικό μερίδιο που καταλαμβάνει το πετρέλαιο στις μεταφορές και στα νησιά, με στόχο τη δημιουργία νέων αγορών φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με τον κ. Alvera, προϋπόθεση για προσιτές οικονομικά υπηρεσίες είναι η απεριόριστη πρόσβαση στο φυσικό αέριο για περιοχές που δεν συνδέονται με το ενεργειακό δίκτυο.
«Οι στόχοι μας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εφαρμογών LNG μικρής κλίμακας, τη δημιουργία αγοράς χονδρικής πώλησης αερίου, την επέκταση των διασυνδέσεων και το δικτύου. Αναμφισβήτητα, η ανταγωνιστικότητα και η ενεργειακή ασφάλεια που έχουμε δεσμευτεί να ενισχύσουμε, αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία», καταλήγει ο κ. Alvera.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης