Οι ισχύοντες χωροταξικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί είναι κυριολεκτικά δρακόντειοι, δυσχεραίνοντας έτσι την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, παρόλο που η ενίσχυση των ΑΠΕ αποτελεί εθνικό στόχο.
Στην άρση των υφιστάμενων αδειοδοτικών εμποδίων και τα χωροταξικά προβλήματα για την εγκατάσταση νέων έργων, επικεντρώθηκαν οι περισσότεροι θεσμικοί φορείς του κλάδου των ΑΠΕ, κατά τη χθεσινή (12/7) διαβούλευση με την Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο πλαίσιο εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ περιστράφηκε γύρω από τη θεματολογία του ερωτηματολογίου που έχει σταλεί μερικές ημέρες νωρίτερα στους συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Επιτροπής ήταν περισσότερο να καταγράψει τις απόψεις των φορέων, κάτι που σημαίνει πως κατά κανόνα δεν πήρε θέση στα ζητήματα που τέθηκαν.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις τοποθετήσεις των φορέων, «κοινός παρανομαστής» ήταν η ανάγκη για απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η οποία προκαλεί την πολυετή καθυστέρηση υλοποίησης καινούριων μονάδων.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, το εγχώριο «περιβάλλον» θα συνεχίσει να παραμένει εχθρικό προς τις επενδύσεις, αν για παράδειγμα για την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου πρέπει να περάσουν έως και 8 χρόνια.
Απεγκλωβισμός της ΡΑΕ από την αδειοδότηση έργων
Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν φορείς που εξέφρασαν την άποψη πως με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να καταργηθεί η λήψη άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ, καθώς οι παράμετροι που εξετάζει η Αρχή για την έγκρισή τους στην πραγματικότητα ελέγχονται πλέον από άλλους μηχανισμούς.
Έτσι, για παράδειγμα, πριν από τη ΡΑΕ (και πολύ διεξοδικότερα) η οικονομική δυνατότητα του επενδυτή έχει περάσει από το «μικροσκόπιο» των τραπεζών, πριν αποφασίσουν τη δανειοδότησή του.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο πως η Αρχή κατά κανόνα κάνει πολλαπλάσιο χρόνο για να εκδώσει τις άδειες παραγωγής από τους δύο μήνες, όπως είναι η συμβατική της υποχρέωση, η εν λόγω διαδικασία λειτουργεί ως «φρένο» για τις υποψήφιες επενδύσεις.
Μάλιστα, ακόμη κι αν λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης της ΡΑΕ, ο απεγκλωβισμός της από την έκδοση των αδειών παραγωγής θα σήμαινε πως το προσωπικό της θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε λιγότερα τετριμμένα θέματα ρυθμιστικής φύσης.
Αυστηροί χωροταξικοί και περιβαλλοντικοί όροι
Την ίδια στιγμή, όπως ειπώθηκε στη διαβούλευση, οι ισχύοντες χωροταξικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί είναι κυριολεκτικά δρακόντειοι, δυσχεραίνοντας έτσι την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, παρόλο που η ενίσχυση των ΑΠΕ αποτελεί εθνικό στόχο.
Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά ακόμη και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, απέχει μακράν από την ευρωπαϊκή πρακτική η οριζόντια απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές Natura, όπως επίσης και από τη λογική της προστασίας τους.
Μάλιστα, αρκετοί φορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο αυτοί οι περιορισμοί θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί με το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, που εκπονεί το ΥΠΕΝ και, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, θα είναι έτοιμο σύντομα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι πήραν μέρος στη διαβούλευση, ενστάσεις όπως οι παραπάνω συγκεφαλαιώνονται στο γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ χρειάζεται να εκσυγχρονισθεί, καθώς έχει ξεπερασθεί από τις εξελίξεις.
Πρώτα και κύρια, γιατί δημιουργήθηκε σε μία εποχή όπου η Ευρώπη (και επομένως και η χώρα μας) δεν είχε μπει σε τροχιά ταχείας απανθρακοποίησης.
Παράλληλα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στο νέο σχήμα λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ, δηλαδή τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.
Κι αυτό γιατί το νέο σχήμα προϋποθέτει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή υποψήφιων έργων, τα οποία θα πρέπει να είναι ώριμα αδειοδοτικά, ώστε να επιτευχθεί επαρκής ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με τους φορείς των ΑΠΕ, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου είναι ο μόνος σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για να υπάρξει πραγματικά ένα νέο «κύμα» επενδύσεων στον κλάδο, με δεδομένο πως και η τιμή του εξοπλισμού βαίνει διαρκώς μειούμενη, αλλά και έχουν αρχίσει να αμβλύνονται αισθητά τα προβλήματα εξεύρεσης χρηματοδότησης.
www.worldenergynews.gr